Zonnepanelen zzp: aftrekbaar of niet?
Je bent zzp’er en wilt zonnepanelen laten plaatsen. Zijn de zonnepanelen aftrekbaar? Kan je de zonnepanelen privé of zakelijk kopen? We leggen het aan je uit.
Zijn zonnepanelen aftrekbaar als zzp’er?
Wil je als zzp’er zonnepanelen aanschaffen en wil je weten of ze aftrekbaar zijn? Dit is afhankelijk van een aantal zaken:
- Plaats je de zonnepanelen op je woning of kantoor/bedrijfspand?
- Zijn je zonnepanelen onroerend of roerend goed?
- Zijn je zonnepanelen zakelijk of privé?
Zonnepanelen op kantoor of bedrijfspand als zzp’er
Wil je zonnepanelen op je kantoor of bedrijfspand plaatsen als zzp’er? Dan koop je de zonnepanelen zakelijk en mag je ze afschrijven. De afschrijving is het verschil in aanschafwaarde (excl. btw) en de restwaarde. Omdat je de zonnepanelen zakelijk koopt, kom je in aanmerking voor fiscale voordelen als KIA en EIA.
Plaats je de zonnepanelen op je woning? Dan is het belangrijk om te weten of je de zonnepanelen privé of zakelijk koopt en of ze roerend of onroerend zijn.
Aftrekbaar voor zzp: roerende zonnepanelen
Voor de investeringsaftrek zijn zonnepanelen roerende zaken. Dit geldt niet voor alle zonnepanelen: geïntegreerde zonnepanelen dienen als dakbedekking en zijn onroerend.
Zijn zonnepanelen roerend? Meestal is dit het geval. Er wordt dan gekeken naar het percentage van de opgewekte energie die naar zakelijk gebruik gaat.
Zonnepanelen op woning: zakelijk of privé?
Zijn zonnepanelen aftrekbaar als je ze als ondernemer op je woning plaatst? De vraag is dan of je zonnepanelen zakelijk of privé zijn aangemerkt. Voor zonnepanelen op privédaken geldt het volgende:
- Je gebruikt minder dan 10% van de opgewekte energie zakelijk: je bent verplicht de zonnepanelen privé weg te schrijven.
- Je gebruikt meer dan 90% van de opgewekte energie zakelijk: je bent verplicht de zonnepanelen zakelijk weg te schrijven
- Je gebruikt tussen de 10 – 90% van de opgewekte energie zakelijk: je mag kiezen of je de zonnepanelen zakelijk of privé wegschrijft.
Wat betekent het als je zonnepanelen zakelijk of privé zijn?
Zonnepanelen privé aanschaffen
Voor zzp’ers kan het lastig zijn om minimaal 10% van je zonne-energie zakelijk te gebruiken. Lukt dit niet, dan zijn je zonnepanelen privébezit. Veel zzp’ers komen hierdoor niet in aanmerking voor aantrekkelijke regelingen. Zijn je zonnepanelen privé, dan kun je gebruikmaken van het volgende fiscale voordeel:
- Btw-aftrek: als particulier kun je ook zonnepanelen btw terugvragen
- Zakelijke kWh: de kWh die je zakelijk gebruikt is aftrekbaar van de winst (tegen een gangbaar tarief).
Zonnepanelen zakelijk aanschaffen
Zijn je zonnepanelen zakelijk, dan heb je meer fiscale voordelen:
- Btw-aftrek ook met zakelijke zonnepanelen kun je btw terugvorderen op je zonnepanelen.
- KIA-regeling
- EIA-regeling
Als je zonnepanelen op de zaak koopt, ben je altijd btw-plichtig. Omdat je zonnepanelen aangemerkt worden als ondernemingsvermogen, wordt het ook belast met inkosten- of vennootschapsbelasting. Ook moet je nog btw afdragen over de energie voor privégebruik.
Wat is beste optie: zakelijk of privé?
Zonnepanelen zakelijk wegschrijven biedt de meeste fiscale voordelen. Toch is het op de lange termijn voor een thuiswerkende zzp’er vaak aantrekkelijker om de zonnepanelen privé te kopen.
Wat is het beste voor jou: zonnepanelen zakelijk of privé kopen? Dit is afhankelijk van de situatie, dus laat je altijd goed adviseren over de mogelijkheden.
Zonnepanelen laten installeren als zzp'er
Wil je zonnepanelen op je woning of kantoor als zzp'er? Iedere situatie is anders, dus laat je goed adviseren over de mogelijkheden. Vraag gratis zonnepanelen offertes aan en kom in contact met installateurs die in jouw regio actief zijn. Bespreek de mogelijkheden, vergelijk de installateurs met elkaar en kies wie de beste deal heeft voor jou.
Direct zakelijk zonnepaneel installateurs vergelijken
- Vraag binnen 1 minuut aan
- Ontvang vrijblijvende offertes
- Kies de beste deal