AMERSFOORT - Bijna de helft van de Nederlandse huiseigenaren wil graag een thuisbatterij. Van de huishoudens met zonnepanelen is dit zelfs bijna 60 procent. Dat blijkt uit onderzoek van duurzaamheidsplatform Slimster. Dat ondervroeg in samenwerking met veldwerkbureau Panel Inzicht een representatief panel van duizend Nederlanders. Slimster constateert daarnaast dat de interesse in thuisbatterijen dit jaar is verdubbeld ten opzichte van 2023.
Uit het Smart Storage Trendrapport bleek onlangs dat bijna 40.000 woningen inmiddels over een thuisbatterij beschikken. Ook het onderzoek van Slimster laat zien dat een thuisaccu vooralsnog een zeldzaamheid is. Dat kan er over enkele jaren echter weleens heel anders uitzien. Zo wil een kleine zes procent van de Nederlanders met een koopwoning dit jaar nog een thuisaccu aanschaffen. Een aanzienlijk grotere groep - ruim veertig procent - verwacht dit later te doen.
Interesse in thuisaccu’s dit jaar verdubbeld
Tot voor kort was nog vrijwel niemand bezig met een thuisbatterij. De salderingsregeling zorgt er namelijk voor dat stroom, opgewekt met eigen zonnepanelen, opslaan financieel gezien niet lucratief is. Het kabinet wil deze regeling per 2027 echter afschaffen. Ook de afgelopen twee jaar was het voortbestaan van het salderen al meermaals onzeker. Bovendien heeft het merendeel van de energiebedrijven inmiddels terugleverkosten ingevoerd voor klanten met zonnepanelen.
Slimster, waar consumenten offertes voor onder meer thuisaccu’s kunnen vergelijken, signaleert een duidelijk verband tussen deze politieke ontwikkelingen en de interesse in batterijen. Eigenaar Marco Schuurman: “Telkens als er nieuws is over de salderingsregeling, zien we het aantal aanvragen op onze website toenemen.” Ook Google Trends laat pieken in online zoekvolume zien op dit soort momenten. Gemiddeld genomen wordt er dit jaar twee keer zo vaak gezocht naar thuisbatterijen dan vorig jaar.
Thuisbatterij als handelsmachine
Uit de cijfers kan worden afgeleid dat het met name huishoudens met zonnepanelen zijn die thuisbatterijen als interessant beschouwen. Desondanks zijn de populairste thuisbatterijen van het moment niet op die manier ingestoken. Ze worden ingezet om te handelen op energiemarkten, waarbij stroom goedkoop wordt opgeslagen en weer duur wordt verkocht. De verwachting is dat ook dit soort thuisbatterijen vaker worden ingezet voor de opslag van eigen zonnestroom, wanneer de salderingsregeling eindigt.