Een gehoortest is belangrijk om te bepalen hoe de kwaliteit is van jouw gehoor en om te bepalen of je een hoortoestel nodig hebt. Wanneer je een gehoortest doet en je hebt nog geen gehoorschade dan wil je dit natuurlijk graag zo lang mogelijk zo houden. Hiervoor is de preventieve hoorscan ontwikkelt. Op basis van deze test kan de hoorspecialist advies geven over gehoorbescherming op maat, om jouw oren zo goed mogelijk te beschermen.
De gratis hoortest via Slimster is beschikbaar in heel Nederland. Binnen 15 min. weet jij exact waar je aan toe bent. Je krijgt indien gewenst advies op maat bij jou in de buurt.
Twijfels over jouw gehoor?
- Uitgebreide kwalitatieve gratis hoortest
- Altijd StAr-gecertificeerde audicien
- Advies over oplossingen & bescherming
- Gratis 2 weken hoortoestel testen mogelijk
Hoe werkt de hoorscan?
Met een preventieve hoorscan weet jij snel of je gehoorschade hebt opgelopen en hoe groot het risico is dat je hoorschade gaat oplopen. Zelfs voordat je merkt dat je gehoorschade hebt brengt de hoorscan het hoorprofiel in kaart. Hieruit zal blijken of je wel of geen gehoorschade hebt opgelopen. Door dit zo vroeg mogelijk in kaart te brengen is verdere gehoorschade door goede gehoorbescherming te voorkomen. De hoorscan kan bovendien in slechts 15 min. uitgevoerd worden. Zo weet jij direct waar je aan toe bent. Er wordt van jouw gehoor een profiel opgebouwd. Door de hoorscan jaarlijks uit te voeren wordt exact in kaart gebracht hoe jouw gehoor zich ontwikkelt en of je kans loopt om gehoorverlies op te lopen. Echt preventieve hoorzorg dus.
Otoscopie
Met dit instrument worden jouw oren geïnspecteerd. Er wordt dan gekeken of het trommelvlies nog intact is en of er geen proppen of andere obstakels in de weg zitten.
Tympanometrie
Met dit onderzoek wordt er gekeken of er geen gaatjes in het trommelvlies zitten en of er sprake is van verkalkte gehoorbeentjes. Met dit instrument wordt het middenoor bekeken. Ook kan er worden gezien of je verkouden bent, een oorontsteking hebt of aan een allergie lijdt.
Ota-akoestische emissies
Hiermee worden de oren op geluidsprikkels getest. Er wordt gekeken of alle haarcellen positief reageren op het geluid. Dit is een onderzoek voor het binnenoor. OAE betekent dat het gehoor geluid terug stuurt. Wanneer dit niet gebeurt is er sprake van gehoorschade.
Voor wie is de gratis hoortest?
De hoorscan is voor iedereen die gehoorschade wil voorkomen van toegevoegde waarde. Vooral muzikanten, festival bezoekers en mensen die werken in een lawaaiige omgeving hebben baat bij de scan. Dus ook voor werkgevers is het interessant om medewerkers een hoorscan te bieden. Wil jij ook snel een afspraak voor een hoorscan? Vul dan het bovenstaande formulier in en er wordt contact met je opgenomen. De hoorscan kan door heel Nederland uitgevoerd worden en een StAr-gecertificeerde audicien voert de test uit.
Voorkom gehoorschade
Indien uit de gratis hoortest blijkt dat je nog geen gehoorschade hebt ben je natuurlijk blij. Maar je wilt schade in de toekomst voorkomen. Vraag daarom naar goede gehoorbescherming! De audicien in jouw stad kan advies geven over oordoppen op maat voor diverse toepassingen.
Oorcheck.nl
Oorcheck is een initiatief van de Nationale Hoorstichting. Oorcheck is speciaal gericht op jongeren en informeert over de oorzaken en de gevolgen van gehoorschade. Het doel van het Oorcheck initiatief ligt vooral op preventie. Veel jongeren luisteren naar harde muziek via oordopjes of worden regelmatig blootgesteld aan harde muziek tijdens het uitgaan. Dat dergelijke harde muziek al na korte tijd flinke gehoorschade kan opleveren is bij veel jongeren niet bekend. In andere gevallen kan het ze eigenlijk niets schelen. Ze zijn jong en denken nog niet over de gevolgen na.
Oorcheck en kennis over gehoorschade
Op de website van Oorcheck.nl kunnen jongeren een oorcheck laten doen. Deze check is zowel een combinatie van kennis, waar vragen gesteld worden over kennis over gehoorschade, alsmede de staat van het gehoor door middel van een kleine hoortest. Ook zijn er frequentie-testen beschikbaar en diverse andere kennistesten. Voor docenten zijn er speciale lessenpakketten beschikbaar om hun leerlingen op de hoogte te brengen van de oorzaken en gevolgen van gehoorschade.
Een belangrijk onderdeel van Oorcheck.nl is jezelf beschermen. Welke maatregelen kunnen jongeren nemen om gehoorschade te voorkomen? Hier kunnen jongeren feiten en fabels leren over bijvoorbeeld oordoppen. Veel jongeren vinden het dragen van oordoppen belachelijk. Moderne oordoppen vallen echter nauwelijks op waardoor niemand weet dat de jongere oordoppen draagt. Een ander belangrijk punt is het volume van muziekspelers. Jongeren luisteren regelmatig op een te hoog volume naar hun mp3’s. De gevolgen voor het gehoor zijn op termijn erg schadelijk. Oorcheck is speciaal gericht op jongeren om hun kennis over gehoorschade te vergroten. Zodoende hoopt de Nationale Hoorstichting het groeiende aantal jongeren met gehoorschade een halt toe te roepen.