• Onafhankelijke informatie
  • Gecontroleerde specialisten
  • 100.000+ vergelijkingen
Gecontroleerde specialisten
Onafhankelijke informatie
Deel deze pagina

Groendak

Voor een dak met uitstraling kies je voor een groendak. Maar wat is een groendak precies? Een groendak is begroeid met planten. Er is meer dan één type groendak; je hebt de keuze uit verschillende soorten vegetatiedaken, afhankelijk van het soort beplanting en het gebruiksdoel van het dak. Eén ding is zeker: een groendak heeft meer voordelen dan alleen een mooie, frisse toevoeging aan het uitzicht.

Voordelen groendak

  • Minder regenwater in afvoer
  • Verbeteren luchtkwaliteit
  • Meer groen in stadsbeeld
  • Lange levensduur dak
  • Subsidie in veel gevallen mogelijk

Nadelen groendak

  • Sommige gevallen vergunning vereist
  • Soms veel onderhoud nodig

Wat heb je nodig voor een groendak?

Om een groendak te kunnen plaatsen, heb je een waterdichte ondergrond nodig. Een EPDM dakbedekking is ideaal als onderlaag voor een vegetatiedak. Ook is het belangrijk dat de dakconstructie sterk genoeg is om een groendak te dragen. Welk gewicht een constructie kan dragen, kan door een constructeur worden bepaald. Aan de hand van jouw wensen voor beplanting en doeleinden wordt beslist of een nieuwe dakconstructie nodig is.

Soorten groendak

We kunnen twee soorten groendaken onderscheiden; groendaken voor de sier en groendaken om op te leven.

Groendak voor de sier

Het sedumdak is hier een goed voorbeeld van. Dit dak is vooral begroeid met vetplanten en mos. Maar je kan ook kiezen vor een bloemendak, kruidendak of grasdak. Een groendak voor de sier worden ook wel extensief groendak genoemd. Het aanleggen van dit groendak gebeurt vooral voor de uitstraling.

Leefbaar groendak

Ben je op zoek naar een intensief groendak? Lees: een groendak waarop je kunt lopen en leven? Laat dan een daktuin aanleggen, inclusief beplanting, struiken of bomen. Je hebt wel een stevige dakconstructie nodig om zelf op het dak te kunnen lopen. Nog duurzamer wonen? Plaats dan ook zonnepanelen op je groendak.

Wat kost het aanleggen van een groendak?

Een vegetatiedak is niet goedkoop. De kosten van een groendak komen bovenop de kosten van de normale dakbedekking, zoals EPDM. Een groendak is echter een goede investering, die zich op duurzame manieren kan terugverdienen. Hoewel de prijs van een groendak van veel factoren afhankelijk is, zoals het soort beplanting, hebben we een schatting van de kosten gemaakt.

Prijsindicatie extensief groendak

Prijs per m2
EPDM € 50,-
Groendak € 55,-*

*Prijsindicatie van extensief groendak. Kosten komen bovenop de prijs van de onderlaag.

Subsidie mogelijk?

Steeds meer gemeenten verstrekken een subsidie voor de plaatsing van groendaken. Is dit het geval, dan kan je tot wel 50% van de totale aanlegkosten terugkrijgen. Informeer bij je gemeente of jij ook in aanmerking komt voor een subsidie.

Vergunning nodig

Om een groendak aan te leggen op je woning heb je in bepaalde gevallen een bouwvergunning nodig. Maak je een daktuin? Dan is een bouwvergunning altijd vereist. Een groendak ‘voor de sier’ kan soms ook vergunningsvrij worden aangelegd.

Kies de beste dakdekker

We raden je aan om een groendak altijd te laten plaatsen door een vakman. Ga voor een dakdekker met ervaring met groendaken, zodat je zeker weet dat jouw vegetatiedak netjes en zorgvuldig wordt aangelegd. Bij Slimster vergelijk je eenvoudig regionale bedrijven en kies je zelf met welke specialist je in zee gaat.