Gewicht zonnepanelen: wat wegen zonnepanelen?

Gewicht zonnepanelen: wat wegen zonnepanelen?
Henrieke Hahn
Henrieke Hahn
Product Specialist
1 minuten

Denk je erover om zonnepanelen op je dak te plaatsen, maar weet je niet of je dak het gewicht van zonnepanelen kan dragen? Ontdek wat zonnepanelen wegen en wat het verschil is tussen zonnepanelen op een schuin of plat dak.

Kan mijn dak het gewicht van zonnepanelen dragen?

Gemiddeld wegen zonnepanelen 15-25 kilo per m2. Dit gewicht komt bovenop de huidige dakbedekking, waardoor dit bij sommige oudere daken simpelweg te zwaar is. De bestaande dakconstructie kan het extra gewicht van de zonnepanelen dan niet dragen.

Nieuwere huizen hebben een dakconstructie die deze zonnepanelen wel kan dragen, maar een vakman zal dit altijd voor je uitzoeken. Is je dak niet stevig genoeg? Dan heb je 3 opties:

  1. Geen zonnepanelen plaatsen
  2. Dak en dakconstructie verstevigen
  3. Lichtgewicht zonnepanelen kiezen

Ballast zonnepanelen op plat dak

Zonnepanelen op een plat dak worden schuin geplaatst voor een optimaal rendement. Dit betekent dat de zonnepanelen meer wind vangen.

Om te voorkomen dat ze wegwaaien, worden ze met ballast vastgezet. Hoeveel ballast je nodig hebt, is afhankelijk van de windzone en hoogte van het dak. Toch heb je al gauw 20 tot 40 kilo ballast per m2.

Meer informatie?
Zonnepanelen op plat dak

Zijn er lichtgewicht zonnepanelen?

Kan jouw dak het gewicht van normale zonnepanelen niet aan en wil je niet je dak versterken? Dan heb je nog enkele andere opties:

  • Lichtgewicht zonnepanelen
  • Geïntegreerde zonnepanelen
  • Zonnedakpannen

Bij zonnedakpannen en geïntegreerde zonnepanelen heb je geen dakbedekking nodig ónder de zonnepanelen, wat gewicht scheelt. Deze zonnecellen zijn dakbedekking en zonnepanelen in één.

Zijn zonnepanelen mogelijk op mijn dak?

Gewicht zonnepanelen: wat wegen zonnepanelen?

Wil je weten of jouw dak zonnepanelen kan dragen? Vraag dan gratis en vrijblijvend zonnepanelen offertes aan en kom in contact met vakmannen die in jouw regio actief zijn. Deze vakmannen kunnen je adviseren over de beste zonnepanelen voor jou. Een ervaren vakman zal altijd je dakconstructie bekijken en op basis daarvan de mogelijkheden bespreken.

Direct zonnepanelen installateurs vergelijken

Zonnepanelen Noord
Zonnepaneel Gelderland
Zelfstroom
Wattopjedak
Veranderstroom
Sunleaves Solar
SunDynamics
SinneSysteem
Opwekken.com
Helios Solar
Heel Nederland Duurzaam
DHI Techniek
Atlas Power
Het Zonnepanelenhuis
Metis Green
Suntek Solar
Kuyt Dienstverlening
ESS Zonnepanelen
ZonderGas
Hydro Solar
Hoppenbrouwers Techniek
Qubiqs Zonnepanelen
  1. Vraag binnen 1 minuut aan
  2. Ontvang vrijblijvende offertes
  3. Kies de beste deal