Blauwe regen snoeien, wanneer en hoe?

Blauwe regen snoeien, wanneer en hoe?

Danja
Product Specialist
3 minuten

De blauwe regen, ook wel wisteria, is een weelderige klimplant met prachtige bloementrossen. De blauw-paarse bloemen geven je pergola, schutting of overkapping geur en kleur!

Hoe en wanneer blauwe regen snoeien? En welke blauwe regen verzorging is er nog meer nodig?

Wat is de blauwe regen standplaats?

Blauwe regen houdt van zon. De beste blauwe regen standplaats is dan ook een plek in de volle zon. Zorg er in elk geval voor dat de blauwe regen een groot deel van de dag in de zon staat, ten minste 6 uur per dag.

Zorg voor vochtige grond, die rijk is aan organisch materiaal.

Wat is de blauwe regen planttijd?

Blauwe regen kun je het beste in mei kopen en planten. Dan staat de wisteria in bloei en weet je wat de kleur van de bloemen is. Ook kun je dan een blauwe regen uitkiezen, die mooi bloeit, waardoor je meer kans hebt dat de wisteria ook in andere jaren mooie bloei laat zien.

Wat is de blauwe regen bloeitijd?

Wanneer bloeit een blauwe regen en hoe vaak bloeit een blauwe regen? De wisteria bloeit in mei en juni. In september kan je blauwe regen nogmaals gaan bloeien. De bloei van blauwe regen kun je stimuleren door het snoeien van je wisteria. Doe je dit goed, zoals in deze blog wordt omschreven, dan heb je meer kans dat je blauwe regen 2x bloeit.  

Wat is de blauwe regen groeisnelheid?

De wisteria is een enorm snelle groeier. Als je hem niet snoeit, dan kan hij tot maar liefst 2 meter per jaar groeien. Je wisteria snoeien is dus heel belangrijk. De wisteria kan omhoog klimmen tot een maximale hoogte van 10 meter.

Waarmee kun je blauwe regen combineren?

Je kunt de wisteria combineren met andere bloeiende klimplanten, zoals de bosrank of de clematis. Ook planten met gele bloemen vormen een mooi contrast met de blauw-paarse bloemen van de blauwe regen. Een voorbeeld hiervan is de gouden regen, een boom, die dezelfde soort bloementrossen draagt als blauwe regen, alleen in de kleur geel.

Wisteria laten snoeien?
Hovenier offertes
Blauwe regen combineren

Het snoeien van blauwe regen is om deze redenen nodig:

 • Groei afremmen: wirwar van takken voorkomen
 • Mooie vorm behouden
 • Bloei stimuleren
 • Geurende bloemtakken beter op laten vallen

Meer weten over de reden van snoeien? Lees dan onze ‘Snoeikalender’ blog met daarin ook informatie over het snoeien van andere planten.

Meer info tuinonderhoud
Tuinonderhoud
slimster
Je blauwe regen bloeit niet. Dan is de kans groot dat je nog even geduld moet hebben!
Een jonge blauwe regen bloeit niet meteen. Bij sommige soorten Wisteria duurt het wel 10 jaar tot ze gaan bloeien. Bij andere soorten komt de bloei sneller, na 3 jaar. Is jouw blauwe regen al op leeftijd, maar draagt jouw blauwe regen geen bloemen. Dan kan dit hierdoor komen: te weinig zonlicht, te veel bemesting, te weinig vocht en/of een verkeerde manier van snoeien. Ook kan het zijn dat jouw wisteria geplant is als zaailing. Zaailingen bloeien vaak niet tot nauwelijks. Wij raden daarom aan de wisteria te kopen als hij al volwassen is en volop in bloei staat!

Blauwe regen, wanneer snoeien? Een wisteria snoeien doe je het beste 2x per jaar. De beste snoeitijd voor blauwe regen is:

 • Winter: januari/februari
 • Zomer: juli/augustus

Blauwe regen snoeien in de winter moet je op een vorstvrije dag doen, anders kan je blauwe regen bevroren raken.

Blauwe regen snoeien in de zomer doe je het beste op een bewolkte dag. Zo voorkom je verbranding van de klimplant.

alert
Blauwe regen snoeien doe je met een schone, scherpe snoeischaar
Dan krijg je gladde snijwonden en kunnen ziektes moeilijker in de plant doordringen.

Blauwe regen snoeien, hoe doe je dat? Dat hangt van het tijdstip af. Blauwe regen snoeien in januari/februari gaat anders dan blauwe regen snoeien in juli/augustus.

Hoe blauwe regen snoeien in de winter?

Blauwe regen snoeien in de winter noem je ook wel hoofdsnoei. In januari/februari ga je de blauwe regen flink snoeien. Hoe snoei je een blauwe regen in de winter?

 1. Knip de zijscheuten (van boven naar beneden) af. Zorg dat er 2 tot 3 bloemknoppen op de zijscheuten achterblijven. Dat zal zijn op ongeveer 10 tot 15 centimeter van de hoofdtak.
 2. De hoofdtak laat je met rust. Alleen als je blauwe regen te groot voor je tuin wordt, kun je hem bijknippen.

Hoe blauwe regen snoeien in de zomer?

Blauwe regen snoeien in juli/augustus doe je na de bloei en wordt ook wel vormsnoei genoemd, omdat je de wisteria snoeien gaat om de juiste vorm te geven. Blauwe regen snoeien na de bloei gaat zo:

 • Snoei de zijscheuten, die na de bloei zijn gegroeid. Knip ze af op ongeveer 15 centimeter van de hoofdtak.
blauwe regen verzorgen
alert
Pas op dat je geen vlekken in je kleding krijgt door blauwe regen!
Vlekken door blauwe regen zie je niet direct. Ze verschijnen pas na een wasbeurt, doordat onzichtbare druppeltjes, die afkomstig zijn van de wisteria reageren op de kalk die in waswater zit.

Kom niet te dicht in de buurt van de wisteria, want de bruin-gele vlekken die je door deze klimplant kunt krijgen, kun je niet meer verwijderen!

Welk blauwe regen onderhoud is er naast snoeien nog meer nodig?

 • Blauwe regen bemesten
 • Blauwe regen water geven

Blauwe regen bemesten

De blauwe regen is een razendsnelle groeier en heeft daarvoor veel voedingsstoffen nodig. De beste mest voor blauwe regen is organische mest. Deze geef je 1x per jaar in het voorjaar. Eventueel kun je ook nog in juni of juli je blauwe regen bemesten, maar dat is niet noodzakelijk.

Blauwe regen water geven

De wisteria houdt van natte grond. Daarom heeft hij veel water nodig. Geef je blauwe regen regelmatig water, vooral in droge periodes.

Meer info water geven?
Tuin water geven
blauwe regen snoeien wanneer

Het snoeien van een wisteria is niet zo moeilijk. Ook heeft de klimplant daarnaast niet veel verzorging nodig. De blauwe regen snoeien kost je wel veel tijd. Het is een snelle groeier, die 2x per jaar een flinke snoeibeurt nodig heeft, zodat hij kleurrijk en gezond blijft.

Heb jij geen tijd voor het verzorgen en snoeien van je blauwe regen? Of heb je geen zin om zelf je blauwe regen te snoeien? Schakel dan een hovenier in om deze klus voor jou te klaren. Een hovenier kan ook voor alle andere planten in je tuin zorgen en zich bezig houden met ander tuinonderhoud.

Hovenier nodig?
Hovenier offertes