Blauwe regen snoeien, wanneer en hoe?

Blauwe regen snoeien, wanneer en hoe?
Danja Molendijk
Danja Molendijk
Product Specialist
3 minuten

De blauwe regen, ook wel wisteria, is een weelderige klimplant met prachtige bloementrossen. De blauw-paarse bloemen geven je pergola, schutting of overkapping geur en kleur!

Hoe en wanneer blauwe regen snoeien? En welke blauwe regen verzorging is er nog meer nodig?

Wisteria laten snoeien?
Hovenier offertes
Blauwe regen combineren

Waarom blauwe regen snoeien?

Het snoeien van blauwe regen is om deze redenen nodig:

 • Groei afremmen: wirwar van takken voorkomen
 • Mooie vorm behouden
 • Bloei stimuleren
 • Geurende bloemtakken beter op laten vallen

Meer weten over de reden van snoeien? Lees dan onze ‘Snoeikalender’ blog met daarin ook informatie over het snoeien van andere planten.

Meer info tuinonderhoud
Tuinonderhoud
slimster
Je blauwe regen bloeit niet. Dan is de kans groot dat je nog even geduld moet hebben!
Een jonge blauwe regen bloeit niet meteen. Bij sommige soorten Wisteria duurt het wel 10 jaar tot ze gaan bloeien. Bij andere soorten komt de bloei sneller, na 3 jaar. Is jouw blauwe regen al op leeftijd, maar draagt jouw blauwe regen geen bloemen. Dan kan dit hierdoor komen: te weinig zonlicht, te veel bemesting, te weinig vocht en/of een verkeerde manier van snoeien. Ook kan het zijn dat jouw wisteria geplant is als zaailing. Zaailingen bloeien vaak niet tot nauwelijks. Wij raden daarom aan de wisteria te kopen als hij al volwassen is en volop in bloei staat!

Wanneer blauwe regen snoeien?

Blauwe regen, wanneer snoeien? Een wisteria snoeien doe je het beste 2x per jaar. De beste snoeitijd voor blauwe regen is:

 • Winter: januari/februari
 • Zomer: juli/augustus

Blauwe regen snoeien in de winter moet je op een vorstvrije dag doen, anders kan je blauwe regen bevroren raken.

Blauwe regen snoeien in de zomer doe je het beste op een bewolkte dag. Zo voorkom je verbranding van de klimplant.

Blauwe regen snoeien doe je met een schone, scherpe snoeischaar
Dan krijg je gladde snijwonden en kunnen ziektes moeilijker in de plant doordringen.

Hoe blauwe regen snoeien?

Blauwe regen snoeien, hoe doe je dat? Dat hangt van het tijdstip af. Blauwe regen snoeien in januari/februari gaat anders dan blauwe regen snoeien in juli/augustus.

Hoe blauwe regen snoeien in de winter?

Blauwe regen snoeien in de winter noem je ook wel hoofdsnoei. In januari/februari ga je de blauwe regen flink snoeien. Hoe snoei je een blauwe regen in de winter?

 1. Knip de zijscheuten (van boven naar beneden) af. Zorg dat er 2 tot 3 bloemknoppen op de zijscheuten achterblijven. Dat zal zijn op ongeveer 10 tot 15 centimeter van de hoofdtak.
 2. De hoofdtak laat je met rust. Alleen als je blauwe regen te groot voor je tuin wordt, kun je hem bijknippen.

Hoe blauwe regen snoeien in de zomer?

Blauwe regen snoeien in juli/augustus doe je na de bloei en wordt ook wel vormsnoei genoemd, omdat je de wisteria snoeien gaat om de juiste vorm te geven. Blauwe regen snoeien na de bloei gaat zo:

 • Snoei de zijscheuten, die na de bloei zijn gegroeid. Knip ze af op ongeveer 15 centimeter van de hoofdtak.
blauwe regen verzorgen
Pas op dat je geen vlekken in je kleding krijgt door blauwe regen!
Vlekken door blauwe regen zie je niet direct. Ze verschijnen pas na een wasbeurt, doordat onzichtbare druppeltjes, die afkomstig zijn van de wisteria reageren op de kalk die in waswater zit.

Kom niet te dicht in de buurt van de wisteria, want de bruin-gele vlekken die je door deze klimplant kunt krijgen, kun je niet meer verwijderen!

Verzorging blauwe regen

Welk blauwe regen onderhoud is er naast snoeien nog meer nodig?

 • Blauwe regen bemesten
 • Blauwe regen water geven

Blauwe regen bemesten

De blauwe regen is een razendsnelle groeier en heeft daarvoor veel voedingsstoffen nodig. De beste mest voor blauwe regen is organische mest. Deze geef je 1x per jaar in het voorjaar. Eventueel kun je ook nog in juni of juli je blauwe regen bemesten, maar dat is niet noodzakelijk.

Blauwe regen water geven

De wisteria houdt van natte grond. Daarom heeft hij veel water nodig. Geef je blauwe regen regelmatig water, vooral in droge periodes.

Meer info water geven?
Tuin water geven
blauwe regen snoeien wanneer

Hovenier nodig?

Blauwe regen snoeien

Het snoeien van een wisteria is niet zo moeilijk. Ook heeft de klimplant daarnaast niet veel verzorging nodig. De blauwe regen snoeien kost je wel veel tijd. Het is een snelle groeier, die 2x per jaar een flinke snoeibeurt nodig heeft, zodat hij kleurrijk en gezond blijft.

Heb jij geen tijd voor het verzorgen en snoeien van je blauwe regen? Of heb je geen zin om zelf je blauwe regen te snoeien? Schakel dan een hovenier in om deze klus voor jou te klaren. Een hovenier kan ook voor alle andere planten in je tuin zorgen en zich bezig houden met ander tuinonderhoud.

Hovenier nodig?
Hovenier offertes