Wat is opstookprotocol bij vloerverwarming?
Wat is het opstookprotocol van mijn vloerverwarming? Dit is een veelgestelde vraag wanneer je nadenkt over vloerverwarming in huis. Je gebruikt een opstook- en afkoelprotocol om scheurvorming in de nieuwe cementdekvloer of anhydrietvloer te voorkomen. Maar hoe gaat dit opstookprotocol in zijn werk?
Garantie op scheurvorming
Laat je de vloerverwarming door een vakman leggen, dan heb je doorgaans garantie op scheurvorming in de dekvloer. Vanwege deze garantie is het belangrijk het opstookprotocol van de leverancier te volgen. Dit is meestal de aannemer of vloerenlegger.
Vloerverwarming in de cementdekvloer? Dan kan deze dekvloer scheuren door temperatuurschommelingen of wisselingen in vochtpercentage. Daarom wil je de vloerverwarming geleidelijk op temperatuur brengen.
Het opstookprotocol geldt voor alle vloertypes. Voer het protocol uit vóórdat je de afwerkvloer plaatst. Eventuele aanpassingen of reparaties aan de vloerverwarming kunnen dan nog zonder problemen worden uitgevoerd.
Stappen van opstookprotocol
Volg altijd het opstookprotocol van de leverancier! Toch benieuwd hoe een opstookprotocol in zijn werk gaat? Doorgaans gelden de volgende stappen:
- Zorg dat de cementdekvloer op eindsterkte is, dit duurt doorgaans min. 28 dagen.
- Start met een watertemperatuur die 5 graden hoger is dan de omgevingstemperatuur van de ruimte.
- Verhoog de watertemperatuur iedere 24 uur (of langer) met 5 graden, totdat je de maximale temperatuur van 40 graden bereikt.
- Houd deze maximum temperatuur minimaal 24 uur stabiel op 40 graden. Hoeveel centimeter dik is jouw cementdekvloer? Houd voor iedere centimeter een dag aan.
- Verlaag de watertemperatuur vervolgens iedere 24 uur (of langer) met 5 graden, totdat de starttemperatuur weer is bereikt.
- Kan het systeem ook koelen? Zet de afkoelcyclus dan door tot de minimale temperatuur.
- Indien er voldoende tijd is, herhaal dit proces dan meerdere malen.
Tips voor opstookprotocol
- Zorg dat de watertemperatuur van de verwarmingsinstallatie niet boven de 40 graden Celcius uitkomt. Zo voorkom je schade aan de vloer.
- Lees de watertemperatuur af van de verwarmingsinstallatie en niet van de thermostaat in de ruimte.
- Scheuren ontstaan meestal tijdens het afkoelen van de vloer. Houd daarom ook tijdens het afkoelen het juiste tempo aan.
- Heb je de vloerverwarming lange tijd niet gebruikt? Ook na lange stilstand is het raadzaam dit protocol te volgen om schade aan de vloer te voorkomen.
Opstoken na leggen afwerkvloer
Het opstoken van de vloerverwarming kan bijdragen aan het drogen van de vloer. Is het restvochtgehalte nog te hoog? Doorloop het protocol dan nogmaals. Is het vochtgehalte laag genoeg? Dan kun je de afwerkvloer gaan leggen.
Let op: Zet de vloerverwarming altijd uit tijdens het leggen van de vloer.
Na het leggen van de vloer wil je nogmaals een opstookprotocol uitvoeren. Dit opstookprotocol is afhankelijk van de soort vloer. Laat je hier altijd over adviseren door de vakman die je vloer legt. Zo weet je zeker dat je de juiste stappen hanteert.
Meer weten over vloerverwarming bij specifieke vloeren?
Beste deal vinden voor vloerverwarming
Wil jij vloerverwarming in huis en ben je op zoek naar een betrouwbare vakman? Een vakman voorziet je van een opstookprotocol die past bij jouw situatie. Zo geniet je lange tijd van je nieuwe vloerverwarming én vloer. Vraag gratis offertes aan voor vloerverwarming en kom in contact met vakmannen die in jouw regio actief zijn. Je vergelijkt deze vakmannen en beslist zelf wie de beste deal heeft.
Direct vloerverwarming installateurs vergelijken
- Vraag binnen 1 minuut aan
- Ontvang vrijblijvende offertes
- Kies de beste deal