Gevel keimen kosten
Vergelijk beste schilder deals
 • Gratis & vrijblijvend

Gevel keimen kosten

Op zoek naar een manier om je (gemetselde) gevel af te werken en beschermen? Laat je gevel keimen. Keimen is ideaal voor baksteen, beton, pleisterwerk en andere minerale ondergronden. De keimverf is dampopen, waardoor je het uitstekend kunt gebruiken voor geïsoleerde gevels.

 • Milieuvriendelijk
 • Natuurproduct
 • Dampopen verf
 • Verkleurt niet
 • Ideaal met spouwmuurisolatie
 • Bestand tegen zure regen
 • Lange levensduur
 • Steeds opnieuw te keimen
 • Gewoon gevel schilderen is goedkoper
 • Lastig te verwijderen door verstening
 • Alleen onder lage druk reinigen
 • Vaak voorbehandelen ondergrond nodig

Wat is keimen?

Keimen is minerale verf aanbrengen op gevels of andere (buiten)muren. Een gekeimde muur heeft de uitstraling van kalk, maar zorgt voor een betere bescherming. Hierdoor is het een populaire optie bij de restauratie van monumenten en andere gebouwen.

De term ‘keimen’ is afkomstig van het merk Keim, dat bekendstaat om hun minerale verf. In tegenstelling tot andere verven verkleurt of vergeelt keimverf niet. Laat je je huis wit keimen? Dan geniet je lange tijd van een prachtige gevel.

Wat betekent het verstenen van keimverf?

Specifieker gezegd is keim silicaatverf, dit is een soort mineraalverf. Silicaatverf gaat een verbinding aan met de ondergrond. Dit betekent dat de keimverf zich verbindt met de stenen ondergrond. Dit proces wordt ook wel verstenen genoemd. 

Door het verstenen kunnen schimmels en bacteriën zich minder goed hechten aan de muur. Toch blijft een gekeimde muur dampopen, wat ideaal is voor geïsoleerde gevels. Houd er wel rekening mee dat keimverf lastig te verwijderen is, door het versteningsproces.

Keimen onderhoud: hoe werkt dit?

Een gekeimde gevel onderhouden is niet erg ingewikkeld, omdat de verf onderhoudsarm is en niet verkleurd. Je kunt jaarlijks de gekeimde gevel borstelen, met een zachte borstel/bezem. Doe dit niet op een natte muur!

Wil je na een aantal jaren de gekeimde gevel schoonmaken? Reinig de gevel altijd onder lage druk (maximaal 40 BAR). Laat de gevel reinigen door een specialist om schade aan de gevel te voorkomen. Reinig je de muur onder te hoge druk, dan kan je de keim verf van de muren verwijderen. 

Let op: houd er rekening mee dat lichte kleuren meer/vaker onderhoud nodig hebben dan donkere kleuren.

Kan ik gekeimde gevel opnieuw keimen?

Zijn bepaalde plekken op de gevel toe aan een nieuwe laag verf? Je kunt eenvoudig keimen over bestaande keimlagen. Gebruik hiervoor dezelfde verf die al op de muren zit. Schakel ook voor het overschilderen van de gevel de hulp in van een vakspecialist.

lightbulb
Goede combinatie: gevel keimen + gevelisolatie
Laat je een bestaande gevel isoleren via spouwmuurisolatie of gevelisolatie? Dan heb je een dampopen gevel nodig. Je gevel verven met keim + isoleren is dan een uitstekende combinatie.
keimen
keimen gevel
huis keimen
Toon alle afbeeldingen
Werkzaamheden
Prijs
Gevel keimen € 20 - 40 per m2

Wat kost een woning keimen? Gemiddeld is de keim prijs 20 tot 40 euro per vierkante meter. Dit is slechts een indicatie, want de keim prijs per m2 is afhankelijk van verschillende factoren:

 • Kleur keimverf: de basiskleuren zijn voordelig, maar voor de meeste kleuren betaal je een meerprijs.
 • Ondergrond: is er een speciale behandeling nodig van de ondergrond?
 • Staat muur: moet de muur eerst gereinigd en/of gerepareerd worden?
 • Bereikbaarheid: kan de schilder goed bij de buitenmuur komen? Is er een steiger of ladder nodig?
 • Oppervlakte van de muur: je betaalt doorgaans een m2 prijs. Hoe meer vierkante meter je laat keimen, hoe lager de keim prijs per m2 wordt.

Benieuwd naar de prijzen om jouw gevel te laten keimen? Vraag gratis schilderwerk offertes aan via Slimster.

Kosten keimen woning?
Vind beste specialist
keim nadelen

Laat je jouw gevel keimen? Dan heb je de keuze uit verschillende kleuren keim verf. Standaard keim muurverf kleuren zijn bijvoorbeeld keim RAL 9001, RAL 9003, RAL 9010 en RAL 9016. In principe heb je eindeloos veel kleuropties. Houd er wel rekening mee dat je voor niet-standaard kleuren keimverf een meerprijs betaalt.

Tip: keim verf heeft een matte, kalkachtige uitstraling. Wil je een glanzend uiterlijk? Er zijn ook glanzende coatings verkrijgbaar.

Hoe gaat keim aanbrengen op gevels in zijn werk? Ontdek hier de stappen die een specialist doorloopt bij het keimen van muren.

Ondergrond reinigen + repareren

Een vakspecialist kan je adviseren over gevelreiniging en gevelreparatie. Voor het beste resultaat laat je geen gevel keimen in slechte staat.

Ondergrond voorbehandelen

Laat je metselwerk keimen? Dan kan het voorbehandelen van de gevel nodig zijn.

 • Te weinig zuigkracht: verf hecht niet goed.
 • Te veel zuigkracht: veel verf nodig voordat je een goede dekking hebt.

Schakel de hulp in van een specialist. Deze vakspecialist weet precies hoe hij de muur moet voorbehandelen voor het beste resultaat.

lightbulb
Gevel kaleien voor juiste zuigkracht.
Kalei is een goede ondergrond voor keimverf. De kalei zorgt voor de juiste zuigkracht van de bakstenen. Daarom wordt er vaak gekozen voor een combinatie van keimen en kaleien.

Keim aanbrengen

Nadat de ondergrond is voorbereid, gaat de specialist de gevel keimen met verf. De meest gekozen opties verf zijn:

 • Keim Soldalan-ME: meest gekozen optie, aan te brengen op onbehandelde ondergrond en ook op gevelisolatie en pleisterwerk.
 • Keim Granital: deze verf is vooral bedoeld voor gevels die last hebben van algen of mos. Je moet de muur wel voorbehandelen voordat je deze verf kunt aanbrengen.

Doorgaans zijn er twee lagen keim verf nodig voor het beste eindresultaat. Houd rekening met een droogtijd van minimaal een halve dag tussen deze lagen.

gevel keimen
calculator
Profiteer van 9% btw
Is je woning ouder dan 2 jaar? Dan betaal je slechts 9% btw (in plaats van 21%) voor de arbeidskosten. Zo bespaar je flink op de kosten.

Beste deal voor keimen buitengevel

Laat je een buitengevel keimen? Schakel de hulp in van een keim specialist. Deze specialist kan je adviseren over de mogelijkheden en de gevel kwalitatief keimen. Vraag gratis schilderwerk offertes aan en vergelijk specialisten met elkaar. Je kiest vervolgens zelf wie het beste bij je past.

Direct keim specialisten vergelijken

 1. Vraag binnen 1 minuut aan
 2. Ontvang vrijblijvende offertes
 3. Kies de beste deal