Gevel kaleien
Op zoek naar een authentieke gevel? Laat je gevel kaleien voor een karakteristiek effect. De gevel is ook beschermt tegen weersinvloeden, blijft dampopen en beschadigingen worden gecamoufleerd. Wat zijn de mogelijkheden met het kaleien van muren?
Voordelen kaleien
- Weerbestendig
- Dampopen
- Authentieke uitstraling
- Mogelijk met gevelisolatie
- Populair bij restauratie/renovatie
- Weinig onderhoud nodig
- Combineren met keimverf
Nadelen kaleien
- Voorbereiding + aanbrengen kost tijd
- Kan niet op geverfde gevels
- Eerst opstijgend vocht bestrijden
Wat is kaleien?
Kaleien is een oude schildertechniek, waarbij dunne kalkpleister met een blokkwast (en spatel) op een muur wordt aangebracht. Door de blokkwast ontstaat een streepeffect, wat een authentieke uitstraling geeft. Deze kaleilaag beschermt de muur tegen vocht, wind, sneeuw en werkt oneffenheden weg.
Een gekaleide gevel blijft dampopen. Hierdoor is het goed toepasbaar op geïsoleerde gevels. Kalei aanbrengen kan op onbehandelde minerale muren (kalk, cement, leem) of baksteen. Bij geverfde gevels moet de oude verf eerst verwijderd worden.
Voor het kaleien van muren wordt een kaleimortel gebruikt. Hoewel dit ook wel kaleiverf wordt genoemd, is het meer een kaleipleister. Het zit tussen stucwerk en verf in; het is dikker dan verf, maar beter smeerbaar dan pleisterwerk. Er zijn twee soorten kaleimortel:
- Kalei met kalk: dampopen en ideaal voor restauraties/renovaties.
- Kalei met cement: minder gebruikt, gevel is niet meer ademend.
Er wordt meestal gekozen voor een kalei met kalk, deze is namelijk dampopen. Deze kalei met kalk is populair bij restauraties en renovaties, aangezien het goed samengaat met historische materialen.
Wat is het verschil tussen kalei met kalk en schilderen met kalkverf? Kaleimortel biedt meer bescherming tegen weersinvloeden en is niet gevoelig voor vlekken of verpoederen. Daarnaast is kalkverf lastig over te schilderen. Kalei kan je goed schilderen, bijvoorbeeld met een keim silicaatverf.
De droogtijd van kalei is afhankelijk van de dikte van de kalei, de ondergrond en de weersomstandigheden. Gemiddeld duurt het drogen een half uur tot zes uur. Maar bij mist of regen kan het soms enkele dagen duren. Je herkent droge kalei door de lichtere kleur.
Gemiddeld is het na 5-10 jaar nodig om opnieuw te kaleien. Kalei blijft langer mooi als je een waterafstotende laag erop aanbrengt. Houd er rekening mee dat je pas weer an overschilderen als die laag verdwenen is.
Nee, kalei is niet verwijderbaar. Maar je kunt kalei wel overschilderen met gevelverf, zoals Keim. Kalei en keimen gaat uitstekend samen en zorgt voor een goed beschermde gevel.
Je kunt ook binnenmuren laten kaleien. Een gekaleide binnenmuur heeft een unieke en authentieke uitstraling. Ook worden beschadigingen aan de muur eenvoudig gecamoufleerd.
Wat kost kaleien per m2?
Werkzaamheden | Prijs |
---|---|
Gevel kaleien | € 25 - 40 per m2 |
Wat kost kaleien per m2? De prijs van kaleien is afhankelijk van enkele factoren:
- Kleur kaleimortel: meerprijs bij andere kleur dan wit.
- Soort ondergrond: voorbehandeling ondergrond kost extra.
- Oppervlakte ondergrond: hoe meer m2, hoe aantrekkelijker de m2 prijs.
- Afwerking: speciale afwerking? Dan betaal je een meerprijs.
Ben je benieuwd naar de kostprijs van je gevel kaleien? Vraag gratis schilder offertes aan en kom in contact met vakspecialisten die in jouw regio actief zijn. Vergelijk deze specialisten en kies wie het beste bij je past.
Welke kleuren kaleipleister zijn er?
Wit is de meest voorkomende kleur kaleipleister. Je kunt ook een pigment laten toevoegen aan de kaleimortel. Denk hier aan aardetinten, grijs of een donkere kleur. De uitstraling en structuur van kaleipleister kan je ook nog bepalen na het aanbrengen van de mortel.
Hoe kaleien? 4 stappen
Laat je jouw buitenmuur kaleien? Het kaleien van buitenmuren gaat als volgt:
- Ondergrond inspecteren
- Ondergrond voorbereiden
- Muur kaleien
- Gekaleide muur afwerken
Ondergrond inspecteren
Hoe ziet de buitenmuur eruit? Om te kaleien heb je een stabiele en homogene ondergrond nodig. Is de ondergrond niet-homogeen? Dan kan er kleurverschil ontstaan. Ook is het belangrijk dat de ondergrond mineraal is en een sterke zuigkracht heeft. De kaleimortel hecht dan goed aan de muur. Het wordt doorgaans afgeraden om een geschilderde muur te kaleien.
Geschilderde ondergrond kaleien
Toch kalei aanbrengen op een niet of slecht zuigende ondergrond? Een specialist kan dan Kalei Additief toevoegen. Hierdoor hecht kalei beter op geverfde gevels. Verflaag moet dan wel in goede staat zijn. Kaleien op een bestaande verflaag brengt altijd risico’s met zich mee en de kaleilaag zal minder lang meegaan. Laat een specialist inschatten of het verstandiger is om de oude verflagen te verwijderen.
Let op: geen kalei aanbrengen op geïmpregneerde gevels of op gevels met waterwerende producten. De kaleimortel hecht dan niet goed aan de gevel.
Ondergrond voorbereiden
Voordat de specialist kan kaleien, moet de gevel voorbereid worden.
- Vochtbestrijding (opstijgen vocht)
- Gevel reinigen
- Gevel renoveren: voegwerk herstellen, scheuren repareren, stenen vervangen
- Losse elementen verwijderen
- Oude en slechte verflaag verwijderen
- Kozijnen, dakgoten etc. afplakken en afdekken
- Gevel bevochtigen
Let op: moet er voegwerk hersteld worden? Houd dan rekening met een lange droogtijd (4 weken) voordat je kan gaan kaleien.
Muur kaleien
Start de specialist met kaleien? Eerst maakt de specialist de kaleipleister gebruiksklaar. Kies je voor een kleur? Dan wordt er pigment aan de kalei toegevoegd. Ook is er een structuurpleister mogelijk, door zand toe te voegen. Tijdens het kaleien moet je het kaleimengsel regelmatig roeren, om te zorgen dat de kalk, pigment of het zand niet naar de bodem zakt.
Bij het aanbrengen van kalei wil je blokvorming te voorkomen. Een specialist moet letten op de snelheid van het kaleien, de gelijkmatige manier van aanbrengen, de weersomstandigheden en de dikte van de lagen. Een huis kaleien vraagt daarom om vakkennis en ervaring.
Tip: wil je een beschadigde gevel camoufleren? Dan wordt er doorgaans een dikkere laag kalei aangebracht. De uitstraling is dan zachter en minder afgelijnd.
Kalei afwerken
Wil je jouw gekaleide gevel een speciale uitstraling meegeven? Je kunt je kaleilaag laten polieren of polijsten:
- Kalei polieren: met een licht vochtige spons worden cirkels gewreven. Hierdoor verdwijnen de strepen en krijg je een zachter resultaat. Door pigment toe te voegen aan de spons, kunnen accenten worden toegevoegd aan de gevel.
Hoe kalei gevel onderhouden?
Gemiddeld blijft een gekaleide gevel 5 tot 10 jaar mooi. Wil je de kalei gevel schoonmaken? Reinigen kan met een hogedrukreiniger, maar houd de druk laag. Laat de gevel reinigen door een specialist om schade te voorkomen.
Om de paar jaar kan het nodig zijn om de kalei op te frissen. Je kunt dan nieuwe kalei over de bestaande kaleilaag laten aanbrengen.
Beste deal voor kaleien gevel
Laat je jouw huis kaleien? Schakel de hulp in van een ervaren specialist. Een minerale of bakstenen muur kaleien vraagt om expertise; zo zorg je voor het mooiste resultaat. Vraag gratis kalei offertes aan via Slimster en kom in contact met vakspecialisten die in jouw regio actief zijn. Vergelijk de specialisten en kies wie het beste bij je past.
Vind beste schilder voor gevel kaleien
- Vraag binnen 1 minuut aan
- Ontvang vrijblijvende offertes
- Kies de beste deal