Te weinig woningbouw in eerste kwartaal: in deze regio’s werd het minst gebouwd

Te weinig woningbouw in eerste kwartaal: in deze regio’s werd het minst gebouwd
Marco Schuurman
Marco Schuurman
Founder
2 minuten

AMERSFOORT - Het wil nog niet vlotten met de woningbouw in Nederland. In het eerste kwartaal van het jaar werden er 15.630 nieuwe huizen opgeleverd. Om het doel - ruim 990.000 nieuwe woningen in 2030 - te behalen, moeten dit er per kwartaal gemiddeld 27.533 zijn. Het zijn vooral de provincies Flevoland, Zuid-Holland en Gelderland die achterblijven. Dat blijkt uit onderzoek van vergelijkingssite Slimster op basis van nieuwe CBS-gegevens.

In absolute zin werden er in Noord-Holland de meeste woningen gebouwd: 3245 stuks. Maar relatief gezien kwamen er in de provincie Groningen het meest bij, namelijk 3,2 nieuwe woningen per duizend bestaande huizen. Ook afgezet tegen de doelstellingen - elke provincie heeft de opdracht bij te dragen aan bijna een miljoen nieuwe woningen in 2030 - doet Groningen het tot dusver het best dit jaar. Het is de enige provincie die voorloopt op schema, terwijl er in Flevoland slechts een vijfde van het vereiste aantal gebouwd werd.

Gemeente Kapelle groeit het hardst

Op gemeenteniveau zijn het logischerwijs de grootste gemeenten (Amsterdam, Utrecht en Rotterdam) waar het meest gebouwd werd. Opvallender is de positie van de Groningse gemeente Eemsdelta, waar dit jaar al 262 nieuwe woningen gerealiseerd werden, eentje meer dan in de stad Groningen. Ook ‘s lands meest noordelijke gemeente Het Hogeland staat in de top-10.

Afgezet tegen het aantal bestaande woningen (en dus de grootte van de gemeente) is het echter de Zeeuwse gemeente Kapelle die het sterkst groeide. Hier kwamen er per duizend bestaande huizen maar liefst 34 nieuwe bij in de eerste drie maanden van 2025. Ook op Ameland werd flink gebouwd (27 op duizend). In veertig gemeenten, met name in Limburg en Zuid-Holland, werd daarentegen nog geen enkele nieuwe woning opgeleverd.

Weinig nieuwe bouwvergunningen

De kans dat de achterstand in het restant van het jaar nog goedgemaakt wordt, lijkt klein. Zo werden er in januari en februari samen landelijk 6538 bouwvergunningen voor woningen afgegeven (cijfers van maart zijn nog niet bekend). Ter vergelijking: vorig jaar waren dat er gemiddeld 5669 per maand en kwam het aantal vergunningen en daadwerkelijk opgeleverde woningen nagenoeg overeen.

Als dat laatste ook dit jaar geldt en de trend van de eerste maanden van dit jaar doorzet, dan zijn er aan het eind van het jaar minder dan 40.000 woningen bijgebouwd. Enkel kijkend naar de tot nu toe gerealiseerde nieuwbouw komt Nederland uit op 62.520 extra huizen in 2025.

Bouwprojecten liggen stil

Eigenaar Marco Schuurman van Slimster verwacht op de korte termijn geen verbetering. “Hoge bouwkosten, strengere regelgeving rondom ‘betaalbare woningen’ en het stikstofbeleid maken nieuwbouwprojecten vaak verliesgevend. In veel regio’s zie je daardoor dat plannen worden uitgesteld of zelfs geschrapt”, aldus Schuurman. Enkele maanden geleden meldde vastgoedadviseur CBRE dat bijna vier op de tien nieuwbouwprojecten ‘on hold’ staan.