Buren hebben camera opgehangen, wat kan ik doen?

Buren hebben camera opgehangen, wat kan ik doen?
Marvin Grouw
Content Manager
5 minuten

Om hun woning te beveiligen kiezen veel mensen voor het (laten) ophangen van camera's. Inbraakbeveiliging geeft bewoners een veiliger gevoel door middel van speciale deursloten, alarmsystemen en beveiligingscamera's. Hebben jouw buren een camera opgehangen en voel je je hier niet prettig bij? In dit artikel leggen we je alles uit over de regelgeving rondom camerabewaking en hoe je privacy beschermt wordt. Ook delen we stappen die jij kunt ondernemen als je niet wil dat je buren een camera plaatsen.

slimster
Het is niet verboden voor je buren om een camera op te hangen. Zolang deze beveiligingscamera gebruikt wordt om hun eigen woning en terrein te beveiligen. Het is echter niet toegestaan om zomaar de openbare weg of jouw huis en tuin te filmen.

Wettelijke regels camerabewaking (privacy)

We snappen dat je misschien bang bent dat je wordt gefilmd als je bezig bent in de tuin en daarom niet wil dat er een camera wordt opgehangen. Wettelijk gezien is het echter toegestaan voor de buren om een camera te laten plaatsen. Om de privacy van buurtbewoners en passerenden op de openbare weg te beschermen zijn hier echter wel een aantal regels voor.

Iemand die camerabeveiliging laat plaatsen moet ten eerste aan de AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming) voldoen. Deze privacywet moet de privacy van burgers beschermen en schrijft voor dat cameraopnames van personen volledig rechtmatig zijn. De buren moeten dus een geldige reden hebben om te filmen en beelden op te slaan. Ook moeten ze de camera installeren op een manier die voorkomt dat de privacy van anderen wordt geschonden.

Een andere regel is dat duidelijk gemaakt moet worden dat er gefilmd wordt. Het is namelijk tegen de wet om stiekem te filmen. Door middel van een bord of stickers kan duidelijk worden gemaakt dat er beveiligingscamera's hangen. Ook voor slimme deurbellen geldt dat deze niet zomaar beelden mag opslaan. Pas als er iemand aanbelt, mag er gefilmd worden.

  • Een camera mag alleen geplaatst worden ter beveiliging van eigendommen (zoals auto of loungeset).
  • De privacy van anderen mag niet in het geding komen.
  • Voorbijgangers moeten op de hoogte worden gesteld van de aanwezigheid van camera's.

Dit kun je doen tegen een camera bij de buren

Ben je bezorgd om je privacy en wil je iets doen tegen de camera bij de buren? Als de buren aan alle wettelijke voorschriften voldoen, hebben zij het recht om hun woning te beveiligen met camerabewaking. Controleer dus eerst of zij regels naleven. Daarna kun je in gesprek gaan met de buren om, op een vriendelijke manier, je zorgen te uiten. Komen jullie er niet samen uit, dan zijn er vervolgstappen die je kunt nemen. Wij leggen je alle stappen uit.

  1. Ga in gesprek met de buren
  2. Schakel buurtbemiddeling in
  3. Per brief vragen of de camera verplaatst kan worden
  4. Melding Autoriteit Persoonsgegevens
  5. Neem een advocaat in de hand
camera buren bezwaar

Stap 1: ga in gesprek met je buren over de camera

Liever een goede buur dan een verre vriend. De eerste stap die wij dan ook aanraden is om in gesprek te gaan met de buren. Waarschijnlijk hebben zij geen idee dat jij je zorgen maakt over je privacy door hun camerabewaking. Door in een gemoedelijk gesprek aan te geven wat jouw bezwaren zijn, is de kans groot dat jullie er samen wel uitkomen.

Je kunt bijvoorbeeld vragen of de buren kunnen laten zien wat hun camera precies filmt. Misschien is jouw tuin, oprit of woning wel helemaal niet goed te zien. Als dit wel het geval is, kun je vragen of ze de camera iets kunnen draaien, zodat je meer privacy hebt.

Hebben ze een slimme beveiligingscamera of deurbel, dan worden er vaak pas beelden opgenomen als er beweging is gedetecteerd. Je kunt er dan op vertrouwen dat je niet continu wordt gefilmd.

Stap 2: buurtbemiddeling of wijkagent inschakelen

Lukt het helaas niet om er samen uit te komen? Dan kun je buurtbemiddeling inschakelen om ondersteuning te bieden bij het vinden van een goede oplossing. De buren moeten natuurlijk wel openstaan voor mediation, anders heeft het weinig nut.

Een stapje verder gaat het inschakelen van de wijkagent om met de buren in gesprek te gaan over hun camera. Denk wel goed na voordat je de politie erbij haalt en doe dit alleen als je privacy echt wordt geschonden.

Stap 3: vraag om de camera te verplaatsen per brief

Heeft een vriendelijk gesprek en bemiddeling van een mediator geen resultaat opgeleverd? Je kunt een officiële brief versturen waarin je de buren vraagt om hun beveiligingscamera te verplaatsen. Het sturen van een dergelijke brief zorgt er ook voor dat je zwart op wit hebt staan dat je de buren op meerdere manieren hebt gevraagd om jouw privacy beter te waarborgen. Dit kan handig zijn wanneer de zaak escaleert en een gang naar een advocaat nodig is (al hopen we natuurlijk dat jullie er samen en gemoedelijk uit kunnen komen).

Bekijk hier een voorbeeldbrief verzoek camera verplaatsen van het Juridisch Loket.

Stap 4: maak melding bij de Autoriteit Persoonsgegevens

Een andere optie om je te verzetten tegen de camera van de buren is het maken van een melding bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Deze overheidsorganisatie houdt toezicht op de privacy van mensen. Je kunt een tip geven over de camera's die je buren hebben geplaatst. Zij kunnen vervolgens onderzoeken of je buren zich aan de wettelijke regels houden en jouw privacy beschermen. De Autoriteit Persoonsgegevens kan telefonisch of per brief contact opnemen met de buren.

Het doorgeven van een tip aan de Autoriteit Persoonsgegevens leidt niet altijd tot een onderzoek of interventie. Je kunt de organisatie niet 'dwingen' om de camera's van jouw buren te onderzoeken.

Stap 5: stap naar de rechter

Een laatste redmiddel is het in de arm nemen van een advocaat om naar de rechter te stappen. Dit is een stap die je alleen moet nemen als de buren de AVG regels aan hun laars lappen. Bijvoorbeeld wanneer hun camera jouw woning of tuin filmt en geen enkele andere stap uit dit artikel tot een passende oplossing heeft geleid.

Bedenk wel dat een rechterlijke procedure geld gaat kosten. Ook zal de relatie met je buren, als hier überhaupt nog sprake van was, nog verder verstoord raken.

Zelf camerabeveiliging laten plaatsen?

Buren hebben camera opgehangen, wat kan ik doen?

Overweeg jij zelf om camera's te plaatsen ter beveiliging van jouw huis en spullen? Zorg er dan voor dat je privacy van buurtbewoners niet schendt en film de openbare weg niet. Wij hebben de wetgeving voor camerabeveiliging voor je op een rij gezet.

Wil je een nieuw ​​beveiligingscamera systeem laten plaatsen door een BORG-gecertificeerd camerabeveiliging bedrijf? Kom in contact met beveiligingscamera bedrijven die werken in jouw regio door gratis camerabewaking offertes aan te vragen via Slimster. Je vergelijkt camerabewaking en offertes van meerdere vakmannen. Hierdoor vind je makkelijk de beste deal voor jouw nieuwe camerabeveiliging.

Direct camerabewaking offertes vergelijken

Veelgestelde vragen over een camera bij de buren