Stacaravan isoleren

Pascal van de Beek
Content Specialist
4 minuten
Minimale kosten € 10
Gemiddelde kosten € 90
Maximale kosten € 150
Gemiddelde prijs stacaravan isoleren per m2.

Wil je genieten van een koude (sta)caravan in de zomer en een heerlijke warme caravan in de winter? Laat dan je stacaravan isoleren. Hiermee houd je kou zoveel mogelijk buiten tijdens de winterperiode en zorg je voor een aangename temperatuur binnen tijdens de zomermaanden. Maar kun je zelf een (sta)caravan isoleren of kun je dit beter laten doen? En hoe kun je een stacaravan isoleren?

Voordelen stacaravan isoleren

 • (Sta)caravan gaat langer mee
 • Aangename temperatuur in de winter & zomer
 • Minder energiekosten

Nadelen stacaravan isoleren

 • Hoge kosten voor weinig rendement
 • Risico op vochtproblemen

Waarom stacaravan isoleren?

In de lente en de zomer is het vaak genieten in een stacaravan. Biedt jouw stacaravan ook weerstand tegen de kou in de winter, dan kun je het hele jaar door van jouw caravan genieten. Naast dat een geïsoleerde stacaravan comfortverhogend is, bespaar je op energiekosten én ben je goed bezig voor het milieu.

Niet iedere stacaravan is geschikt om te isoleren. Een (sta)caravan staat vaak van de grond, waardoor de bodem van de caravan minder goed geisoleerd kan worden. EPS-parels zijn bijvoorbeeld niet geschikt voor stacaravans. Mocht je last krijgen van condensvocht, dan is de kans groot op weinig wooncomfort door zwarte schimmel.

Laat je daarom goed adviseren door een ervaren specialist over het isoleren van een stacaravan.

Wat kost het isoleren van een stacaravan?

Soort isolatie Prijs*
Gevel stacaravan isoleren € 100 - 150 per m2
Bovenkant bodem stacaravan isoleren € 40 - 60 per m2
Vloer stacaravan isoleren € 30 - 50 per m2
Glas stacaravan isoleren € 120 - 150 per m2
Dak stacaravan isoleren € 70 - 120 per m2
Waterleidingen isoleren € 10 - 20 per m2

* Gemiddelde stacaravan isoleren kosten 2024.

Deze prijs is slechts een indicatie, vraag gratis offertes aan voor de exacte prijs.

Waar op letten bij het isoleren van stacaravan?

 • Vocht

Een stacaravan is een kleine ruimte waarin je veel doet: koken, douchen, ademen etc. Dit zorgt ervoor dat er veel vocht in de ruimte komt. Let op dat je blijft ventileren. Op die manier kan het vocht naar buiten. Daarmee geef je geen ruimte aan schimmelvorming. Je kunt een mechanische ventilatie installeren in de badkamer en in de keuken.

Hoe kun je een stacaravan isoleren?

Je kunt een stacaravan natuurlijk helemaal inpakken met isolatiemateriaal, maar dat kan ten koste gaan van je comfort. Een caravan heeft doorgaans een klein leefoppervlakte. Dakisolatie van binnenuit, of de wanden van een stacaravan isoleren neemt ruimte in en is daarom minder ideaal. Hieronder lees je welke opties er wel zijn:

 1. Bodemisolatie
 2. Vloerisolatie
 3. Dakisolatie
 4. Gevelisolatie
 5. Glasisolatie
 6. Waterleidingen isoleren

Onderkant stacaravan isoleren

De meest effectieve maatregel om een stacaravan te isoleren is door isolatie tegen de onderkant van de bodem te monteren. Met bodemisolatie voorkom je dat de wind onder de stacaravan door kan blazen. Dit geeft je een groot voordeel. Je kunt dit het beste doen door isolatie aan de onderkant van de caravan te bevestigen, zoals PIR-platen of PUR-schuim.

Vloer stacaravan isoleren

Een stacaravan isoleren voor de winter kan met vloerisolatie. Het is een effectieve manier om de kou buiten te houden. Bovenvloerse isolatie kun je doen met isolatieplaten. Daarnaast kan het kiezen van de juiste vloer en ondervloer warmte geven. Zo kan een tapijt ook een isolerende werking hebben.

Houten, kunststof of aluminium stacaravan isoleren? Combineer bodemisolatie met vloerisolatie in een stacaravan om kou vanuit de grond te minimaliseren.

Dak stacaravan isoleren

Warme lucht stijgt op. Dakisolatie is dan ook een goede manier om de warmte zoveel mogelijk binnen te houden. In een stacaravan heb je vaak onvoldoende ruimte om een dak vanuit binnen te isoleren. Het dak isoleren via de buitenkant is wel een optie. Dat noem je warm dak isolatie.

Stacaravan buitenkant isoleren

Soms is het mogelijk om de buitenkant van een stacaravan te isoleren. Denk bijvoorbeeld aan steenstrips met isolatie ertussen. Met gevelisolatie verander je wel de looks van je stacaravan. Wanneer je stacaravan op een vakantiepark staat, dan is het isoleren van de gevel niet bij alle vakantieparken toegestaan.

Wanden stacaravan isoleren

Je stacaravan wanden isoleren zonder daarbij het vloeroppervlak kleiner te maken? Dat is een flinke uitdaging. Het is geen populaire optie. Als je de wanden van de stacaravan wilt isoleren kun je dit het best doen met glaswol of dunne isolatieplaten.

Stacaravan ramen isoleren

Je kunt het glas van de ramen vervangen door glas met een hogere isolatiewaarde. Heb je geen glazen ramen, maar ramen van kunststof? Dan kun je overwegen om voorzetramen te gebruiken. Een voorzetraam is een extra raam die voor het al bestaande raam wordt geplaatst.

Waterleiding stacaravan isoleren

Je wilt voorkomen dat je leidingen kapot vriezen in de winter. Gebruik hiervoor thermolint. Dit wikkel je om alle waterleidingen die uit de grond komen tot aan de kranen. Zo houd je de leidingen warm en kan het water erdoorheen blijven stromen.

Stacaravan isoleren: laat je informeren door een vakman!

Stacaravan isoleren

Een vakman weet waar je op kunt letten als het aankomt op het isoleren van een stacaravan. Door isolatiemateriaal op de juiste manier aan te brengen, voorkom je de kans op schimmelvorming en kan isolatie jarenlang meegaan. Is je stacaravan geïsoleerd? Dan kun jij er jarenlang van genieten. Via Slimster vraag je gratis offerte op.

FAQ

Gratis timmerman offertes?
Geheel vrijblijvend
Stacaravan isoleren