Strijkzool schoonmaken stappenplan

Strijkzool schoonmaken stappenplan

Zitten er vlekken op de onderkant van je strijkijzer? Deze vlekken belemmeren je in het strijken van je kleding. Ze zorgen er namelijk voor dat je strijkbout minder heet wordt en je minder soepel door kreukels glijdt. Gelukkig kun je deze vlekken verwijderen en weer beter strijken. Slimster legt uit hoe je de strijkzool kunt reinigen. Benieuwd geworden? Lees hier ons stappenplan voor de strijkzool schoonmaken!

Wat veroorzaakt deze vlekken op de strijkzool?

Er zijn twee belangrijke oorzaken voor het ontstaan van deze vlekken op je strijkzool. De eerste is te heet strijken. Wanneer je synthetische stoffen te heet strijkt, smelten stukjes stof vast aan de stijkbout. Doe je dit vaker, dan krijg je vlekken op de onderkant van je stoomstrijkijzer of stoomgenerator. Een andere mogelijke oorzaak is het gebruik van water met een hoge hardheid. Hier zit veel kalk in en dit kan zich afzetten op de strijkzool.

Door de strijkzool regelmatig schoon te maken voorkom je deze vlekken en blijft het strijkijzer goed presteren. Zit er veel kalk in het water in jouw regio? Lees hier alles over het ontkalken van je strijkijzer.

Benodigdheden strijkzool schoonmaken

Het schoonmaken van de strijkzool is gelukkig een redelijk makkelijk klusje. Je hebt dan ook geen chemische schoonmaakmiddelen nodig. Gebruik de onderstaande producten:

  • Theedoek
  • Microvezeldoek
  • Azijn
  • Bak of afwasteil (waar het strijkijzer in past)
Op zoek naar de beste strijkijzer van 2024?
Beste strijkijzers

Hoe maak ik de strijkzool schoon? Handig stappenplan:

Wil je vlekken van jouw strijkzool verwijderen? Volg het onderstaande stappenplan voor het schoonmaken van het strijkijzer. Hierbij is het belangrijk dat je strijkijzer uit staat en de stekker niet in het stopcontact zit.

  1. Leg de theedoek op de bodem van een afwasteil en schenk azijn over de doek heen. Zorg ervoor dat de theedoek goed doordrenkt is met azijn.
  2. Zet de strijkzool nu op de theedoek en laat deze een half uur staan. Op deze manier kan het azijn goed inwerken op de vlekken.
  3. Haal na een half uur de strijkbout van het doek af en veeg de vlekken van de strijkzool af met een vochtige microvezeldoek.
hoe strijkzool schoonmaken

Extra tips voor het schoonmaken van je strijkijzer

Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Je kunt het ontstaan van vlekken op de strijkzool voorkomen door de juiste strijktemperatuur te gebruiken. Zet je stoomstrijkijzer of stoomgenerator niet op de hoogste stand wanneer je delicate stoffen strijkt. Kies een geschikte stand voor elk type stof tijdens het strijken. We raden ook aan om een waterontharder te gebruiken wanneer je in een gebied woont met hard en kalkrijk water.

Blijven er na het volgen van bovenstaand stappenplan nog steeds vlekken op je strijkijzer zitten? Je kunt een zachte en vochtige spons gebruiken om de strijkzool te schrobben. Wees hierbij wel voorzichtig en gebruik geen schuurspons. Dit kan namelijk krassen veroorzaken op de strijkzool.

Tip: blijven er vlekken achter na het volgen van ons stappenplan? Je kunt de stappen 1 t/m 3 gerust nog eens herhalen of je strijkbout iets langer dan 30 minuten op de theedoek met azijn laten staan.