Hoe kun je een strijkijzer ontkalken?

Hoe kun je een strijkijzer ontkalken?

Wil je jarenlang zonder zorgen kunnen strijken met jouw nieuwe strijkijzer? Dan is het handig om regelmatig de strijkbout te onderhouden. Hierbij is het belangrijk om een strijkijzer te ontkalken. Je vult het reservoir namelijk met water en in dit water zit kalk. Dit kalk kan zich ophopen en de gaatjes in de strijkzool verstoppen. Dit is niet goed voor het strijkijzer en ook niet voor je kleding. Er kunnen namelijk bruine vlekken in je kleding ontstaan.

In dit artikel geven we advies over het ontkalken van je stoomstrijkijzer of stoomgenerator. We leggen uit hoe je deze handmatig kunt ontkalken, maar vertellen je ook meer over automatische ontkalken!

Handmatig ontkalken of automatisch ontkalkingsprogramma

Bij het ontkalken van je strijkijzer zijn er verschillende mogelijkheden. De meeste strijkijzers zullen met de hand moeten worden ontkalkt. De duurdere stoomstrijkijzers en stoomgeneratoren beschikken over een antikalksysteem, waarmee je automatisch kunt ontkalken. We zullen hieronder beide manieren van strijkijzer ontkalken uitleggen.

Strijkijzer handmatig ontkalken stappenplan

Heb jij een strijkijzer zonder ontkalkingsprogramma? Dan moet je hem handmatig ontkalken. Gelukkig is dit geen moeilijk klusje en neemt het slechts een klein kwartiertje in beslag. Let op; na het ontkalken moet het een half uurtje intrekken voordat je weer kalkvrij kunt gaan strijken

Benodigdheden

Voor het ontkalken van een strijkbout heb je niet veel nodig. Je hebt alleen de onderstaande producten nodig:

  • Schoonmaakazijn
  • Microvezeldoek
  • Theedoek
strijkijzer ontkalken benodigdheden

Stap 1:

Leeg de watertank van je strijkbout en spoel deze goed om onder de kraan.

strijkbout ontkalken stap 1

Stap 2:

Vul nu het reservoir met water en een scheutje schoonmaakazijn tot maximale capaciteit.

ontkalken strijkijzer stap 2

Stap 3:

Schakel nu de strijkbout in en zet hem op de hoogste stand. Laat hem 4 minuten aanstaan en druk de stoomknop een aantal keer in.

ontkalken strijkbout stap 3

Stap 4:

Zet het strijkijzer weer uit en laat hem 30 minuten staan om in te trekken.

kalk verwijderen strijkijzer stap 4

Stap 5:

Na dit half uur maak je het waterreservoir en de strijkzool schoon met een microvezeldoek. Als er kalkresten achterblijven kun je stap 2 t/m 5 herhalen.

strijkijzer kalk verwijderen stap 5

Stap 6:

Tot slot spoel je de watertank om en stoom je hem leeg op een oude doek. Zorg ervoor dat er geen resten schoonmaakazijn achterblijven in je strijkijzer.

strijkbout kalk verwijderen stap 6

Stoomstrijkijzer of stoomgenerator automatisch ontkalken

Een strijkijzer met automatische ontkalking kan over verschillende antikalksystemen beschikken. We onderscheiden een reinigingsprogramma, antikalk cartridges en een kalkverzamelaar. Bij Slimster kun je strijkijzers vergelijken en daarbij kritisch kijken naar hun ontkalkmethode.

Stoomstrijkijzers en stoomgeneratoren met een reinigingsprogramma kunnen zichzelf reinigen. Je hoeft enkel het programma te selecteren en de strijkbout gaat zichzelf reinigen. Lees wel eerst goed de handleiding om te leren hoe het kalkreinigingsprogramma precies werkt. Andere modellen hebben wellicht een kalkverzamelaar. Dit is een opvangbakje waar kalk wordt opgevangen. Je kunt deze loshalen en schoonspoelen onder de kraan om het strijkijzer te ontkalken. We raden aan om dit elke 3 maanden te doen. Is het water in jouw regio erg hard? Dan kun je maandelijks ontkalken.

Een andere manier voor het automatisch ontkalken van je strijkijzer zijn antikalk cartridges. Een cartridge ontkalkt jouw stoomstrijkijzer en gaat ongeveer 3 maanden mee. Na deze periode kun je de cartridge uit het strijkijzer halen en een nieuwe plaatsen. Het vervangen van de cartridges staat uitgelegd in jouw handleiding.

hoe ontkalk ik mijn strijkijzer
ontkalken strijkbout
strijkijzer ontkalken

Hoe kun je kalkvorming voorkomen?

Je ontkomt er niet aan om af en toe je strijkijzer te ontkalken. Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om kalkvorming te verminderen. Het eerste wat je kunt doen is na elke strijkbeurt het reservoir legen. Laat geen water in je strijkijzer of stoomgenerator staan. Je kunt ook ontkalkt water gebruiken in plaats van water uit de kraan. Met een waterontharder kun je kalk uit het water filteren. Dit is beter voor je strijkbout en voorkomt kalkaanslag.