Wat is het kartonnen plaatje in de magnetron?

Wat is het kartonnen plaatje in de magnetron?

Wanneer je een nieuwe magnetron koopt is dit je vast wel eens opgevallen... dat kartonnen plaatje aan de binnenzijde. Magnetrons hebben een afdekplaatje aan de zijwand zitten. Maar wat is dit kartonnen plaatje in de magnetron precies? Is het verpakkingsmateriaal en mag je het weggooien, of heeft het toch een functie? In deze blog vertellen we je alles over deze afdekplaat.

Kartonnen plaatje voorkomt kortsluiting

Het kartonnen plaatje in de magnetron heeft wel degelijk een functie. Het voorkomt namelijk kortsluiting. Deze afdekplaat wordt ook wel een micaplaat genoemd en heeft een speciale coating. Deze plaat dekt de golfgeleider af. Dit is een elektronisch onderdeel dat de energie van de microgolven naar je eten stuurt.

De kartonnen plaat beschermt deze geleider en voorkomt dat er vuil of vet bij komt. Dankzij de speciale coating kan de micaplaat tegen hoge temperaturen en voorkomt het kortsluiting en brandgevaar in magnetrons. Zo kun je zonder zorgen je soep opwarmen, eventuele spetters wordt opgevangen door dit plaatje.

kartonnen plaatje magnetron micaplaat

Laat dit micaplaatje in de magnetron zitten

Het is dus belangrijk om het kartonnen plaatje in je magnetron te laten zitten. Veel mensen weten dit niet en denken dat het simpelweg een stukje verpakkingsmateriaal is. Haal de micaplaat dus nooit uit een (combi)magnetron. Dit vergroot de kans op kortsluiting.

Is het afdekplaatje beschadigd geraakt? Dan raden we af om de magnetron te gebruiken, vanwege de grote kans op brand en kortsluiting. Haal de stekker uit je magnetron en bestel een nieuwe micaplaat. Dit kan je eenvoudig doen bij de fabrikant van jouw magnetron of bij een doe-het-zelfzaak. Zorg dat je merk en typenummer van jouw apparaat bij de hand hebt om het juiste plaatje te bestellen.

Het is gelukkig eenvoudig om de micaplaat te vervangen in je magnetron. Als je een geschikte plaat hebt besteld, dan kun je deze makkelijk weer op de juiste plek schuiven. Hoewel het plaatje erg op karton lijkt is dit het niet. Het is een micaplaat met een speciale coating. Vervang deze dus nooit zomaar door een op maat geknipt stukje karton.

Anderen bekeken ook