Mag metaal in de magnetron?

Mag metaal in de magnetron?

Even snel een bordje eten opwarmen in de magnetron, maar per ongeluk het bestek in je bord laten liggen? Paniek! Maar is dit wel nodig? In deze BakPedia blog van Slimster.nl kijken we of het gevaarlijk is om metalen voorwerpen in de magnetron te leggen. Zorgt dit bijvoorbeeld voor kortsluiting of brandgevaar, of valt dit mee en mag metaal in de magnetron? Wij geven je het antwoord!

Is metaal in de magnetron gevaarlijk?

Een magnetron gebruikt elektromagnetische golven om jouw maaltijden op te warmen. Hierdoor ontstaat een elektrisch veld, welke constant in beweging is. Dit zorgt voor wrijving tussen de verschillende moleculen en door deze wrijving ontstaat er warmte. Op deze manier worden jouw restjes of magnetronmaaltijden opgewarmd.

Helaas kan het gevaarlijk zijn om metaal in de magnetron te leggen. Door de wrijving kunnen er vonkjes ontstaan, met als gevolg een risico op brand. Gelukkig geldt dit niet voor alle metalen voorwerpen. Vooral de vorm en afmeting van het metaal heeft hier invloed op. Benieuwd welke metalen voorwerpen wel of niet in de magnetron mogen?

Geen vork in de (combi)magnetron

Een vork mag niet in de magnetron. Dit komt doordat een vork een lange en spitse vorm heeft. Aan de uiteinden wordt de elektrische stroom verzameld. Hierdoor ontstaan vonken en dit is dus brandgevaarlijk. Vaak hoor je dit wel aan het geknetter in de binnenruimte van de magnetron. Ook raden wij het af om een mes in de magnetron te laten liggen.

Leg geen vork in de magnetron. Er kunnen vonken ontstaan en dit is dus brandgevaarlijk!

Een lepel in de magnetron kan

Toch is niet elk bestek gevaarlijk in de magnetron. Een metalen lepel mag prima in de magnetron gebruikt worden. Dit komt omdat een lepel vaak dik en groot genoeg is om de warmte goed te absorberen. Zodoende zal er geen vlam ontstaan in de magnetron. Wees wel voorzichtig; na het opwarmen van je maaltijd is ook de lepel erg heet. Laat deze dus eerst afkoelen.

In de video hieronder wordt dit nogmaals uitgelegd.

Metalen ovenrooster is geen probleem

Bij combimagnetrons krijg je vaak een metalen bakplaat en ovenrooster. Kun je deze wel veilig in je magnetron gebruiken? Ja, dit is geen enkel probleem. Deze bakplaten zijn namelijk voorzien van een speciale coating. Deze coating is speciaal bedoeld voor gebruik in de combimagnetron en kunnen de warmte goed absorberen. Zo wordt je eten verwarmd zonder dat er vonken ontstaan en de magnetron in brand vliegt.

Mag metaal in de magnetron? Hoewel we het afraden, kan het niet direct kwaad om een lepel in je magnetron te gebruiken wanneer je een maaltijd opwarmd. Om vonken te voorkomen en de kans op brand te minimaliseren is het slim om sowieso geen vork of mes in de magnetron te laten liggen. Wil je het zekere voor het onzekere nemen? Haal dan altijd het bestek uit je bord wanneer je de magnetron gebruikt om kliekjes te verhitten.