Welke soorten daken zijn er?

Pascal van de Beek
Content Specialist
4 minuten

Er zijn verschillende soorten huizen met verschillende dakvormen. Elk vorm dak heeft zijn voor- en nadelen. Maar ook het soort dakbedekking is afhankelijk van de dakvormen. Maar welke soorten dakconstructies zijn er en hoe kun je de variërende soorten daken van een woning herkennen?

zadeldak constructie

Wat is een zadeldak?

Zadeldaken komen het meest voor en wordt vaak gezien als een ‘standaard’ dak. Een zadeldak heeft 2 schuine vlakken die even lang zijn. Met een zadeldak kan je makkelijk een zolderruimte maken en zorg je voor een goede regenwaterafvoer. Ook zijn heel veel soorten dakbedekking geschikt voor een zadeldak.

Zadeldak laten maken door ervaren dakdekker?
Gratis offertes
lessenaarsdak maken

Wat is een lessenaarsdak?

Lessenaarsdaken hebben 1 dakvlak die een dakhelling heeft van tenminste 15 graden. Ook een lessenaarsdak is geschikt voor veel soorten dakbedekking en zonnepanelen. Maar ook voor zonnepanelen op een lessenaarsdak geldt dat de ligging en hellingshoek vaak al vast staan.

Lessenaarsdak laten maken door vakman?
Gratis offertes
mansardedak constructie

Wat is een mansardedak?

Mansardedaken is een dakvorm die oorspronkelijk ontstaan is in Frankrijk. Vandaar dat een mansardedak ook wel ‘Franse kap’ genoemd wordt. De dakvorm lijkt op een zadeldak met een knik in de dakvlakken. Onder de knik van een franse kap zijn vaak kleine dakkapellen geplaatst.

Mansardedak laten maken door dakdekker?
Gratis offertes
schilddak constructie maken

Wat is een schilddak?

Schilddaken lijken op een zadeldak, maar hebben aan de uiteinden een driehoekige schuine dakvlak. Een schilddak (ook wel schildkap genoemd) is beter beschermd tegen windstoten en stormen. Ook de regenwaterafvoer van een schilddak is goed, maar is gevoeliger voor lekkages vergeleken met een zadeldak.

Schilddak met zonnepanelen

Doordat een schilddak aan alle kanten schuin afloopt, is een schilddak uitermate geschikt voor zonnepanelen. De zonnepanelen op een schilddak liggen vaak op 2 dakvlakken. De legrichting ligt ook bij dit daktype vast, maar je kunt makkelijker bepalen welke kant de meeste opbrengst levert.

Schilddak laten maken door ervaren dakdekker?
Gratis offertes
wolfseind dak

Wat is een wolfsdak?

Een wolfsdak is een aangepaste zadeldak met aan beide kanten een schuin dakvlak die ‘wolfseind’ genoemd worden. Vaak worden deze daken gebruikt bij boerderijen. Een wolfseind heeft vaak een andere hellingshoek dan de andere dakvlakken. Daarnaast kom je wolfseinden ook tegen bij een mansardedak. Het afschuinen van een dak wordt ook wel ‘afwolven’ genoemd.

Wolfsdak met zonnepanelen

Er zitten vaak minder zonnepanelen op een wolfsdak, dan op een gewoon zadeldak. Een dak met wolfseind heeft minder ruimte beschikbaar voor zonnepanelen en ben je weer gebonden aan de legrichtingen.

Wolfsdak laten maken door dakdekker?
Gratis offertes
puntdak maken

Wat is een tentdak?

Tentdaken hebben 4 dakvlakken die in 1 nok samenkomen. Een tentdak heet ook simpelweg een ‘puntdak’. Zonnepanelen op een tentdak zijn goed mogelijk en liggen vaak op 2 vlakken, tenzij een dakkapel veel ruimte in beslag neemt.

Tentdak laten maken door ervaren vakman?
Gratis offertes
dakvormen woning

Wat is een tondak?

Tondaken (ook wel bolknakdak genoemd) wordt gebruikt voor rechthoekige en lange gebouwen. Een tondak lijkt vaak op een mansardedak, maar het enige verschil is dat een bolknakdak geen knik in de dakconstructie heeft.

Tondak laten maken door dakdekker?
Gratis offertes
soorten daken woning

Wat is een sheddak?

Sheddaken (ook wel zaagdak genoemd) is een dakvorm die vooral bij fabrieken werd toegepast. Het ziet eruit als meerdere lessenaarsdaken achter elkaar, waardoor het dak de vorm van zaagtanden heeft. Met deze typische dakvorm worden fabrieken en industrieterreinen weergegeven op o.a. verkeersborden.

Echter worden er de laatste jaren steeds meer zaagtanddaken geplaatst voor het plaatsen van zonnepanelen, maar ook voor natuurlijk daglicht voor mensen op de werkvloer.

Sheddak laten maken door dakdekkersbedrijf?
Gratis offertes
Plat dak

Plat dak

Is de dakbedekking op jouw platte dak aan vervanging toe? Of zoek je dakbedekking voor op het platte dak van jouw nieuwbouwwoning, schuur of overkapping? Er zijn verschillende mogelijkheden als het gaat om dakbedekking voor platte daken.
Plat dak

Beste deal vinden voor nieuw dak?

Soorten daken

Je kan eenvoudig en gratis dakdekker offertes aanvragen bij Slimster en kom in contact met maximaal 4 specialisten. Je vergelijkt de prijsoffertes van meerdere dakdekkers en beslist welke dakdekker de opdracht krijgt. Zo vind je simpel de beste deal.

Vergelijk direct 575 dakdekkers

Onderhoudsbedrijf van Dooren
Octrius Dakwerken
Marku Daktotaal
Kiran Dakdekkers
Dakonderhoud Willemsen
Dackus Dakwerken
  1. Vraag binnen 1 minuut aan
  2. Ontvang vrijblijvende offertes
  3. Kies de beste deal
Gratis dakdekker offertes?
Geheel vrijblijvend
Welke soorten daken zijn er?