• Genomineerd voor Website van het Jaar 2020
  Vergelijken via Slimster is gewoon mogelijk, maar houd wel rekening met de RIVM richtlijnen. #LetOpElkaar ❤️ Meer weten?
  Soorten daken

  Welke soorten daken zijn er?

  Ga naar

  Er zijn verschillende soorten huizen met verschillende dakvormen. Elk vorm dak heeft zijn voor- en nadelen. Maar ook het soort dakbedekking is afhankelijk van de dakvormen. Maar welke soorten dakconstructies zijn er en hoe kun je de variërende soorten daken van een woning herkennen?

  zadeldak constructie

  Wat is een zadeldak?

  Zadeldaken komen het meest voor en wordt vaak gezien als een ‘standaard’ dak. Een zadeldak heeft 2 schuine vlakken die even lang zijn. Met een zadeldak kan je makkelijk een zolderruimte maken en zorg je voor een goede regenwaterafvoer. Ook zijn heel veel soorten dakbedekking geschikt voor een zadeldak.

  Zadeldak met zonnepanelen

  Een zadeldak is geschikt voor zonnepanelen, maar vaak staat de ligging en hellingshoek al vast. Is een zadeldak met zonnepanelen gericht naar het zuiden? Dan brengen de zonnepanelen het meeste op. Wil je meer informatie? Bekijk dan de pagina over zonnepanelen op een schuin dak of vraag vrijblijvend zonnepanelen offertes aan.

  Zadeldak laten maken door ervaren dakdekker?
  lessenaarsdak maken

  Wat is een lessenaarsdak?

  Lessenaarsdaken hebben 1 dakvlak die een dakhelling heeft van tenminste 15 graden. Ook een lessenaarsdak is geschikt voor veel soorten dakbedekking en zonnepanelen. Maar ook voor zonnepanelen op een lessenaarsdak geldt dat de ligging en hellingshoek vaak al vast staan.

  Lessenaarsdak laten maken door vakman?
  mansardedak constructie

  Wat is een mansardedak?

  Mansardedaken is een dakvorm die oorspronkelijk ontstaan is in Frankrijk. Vandaar dat een mansardedak ook wel ‘Franse kap’ genoemd wordt. De dakvorm lijkt op een zadeldak met een knik in de dakvlakken. Onder de knik van een franse kap zijn vaak kleine dakkapellen geplaatst.

  Mansardedak laten maken door dakdekker?
  schilddak constructie maken

  Wat is een schilddak?

  Schilddaken lijken op een zadeldak, maar hebben aan de uiteinden een driehoekige schuine dakvlak. Een schilddak (ook wel schildkap genoemd) is beter beschermd tegen windstoten en stormen. Ook de regenwaterafvoer van een schilddak is goed, maar is gevoeliger voor lekkages vergeleken met een zadeldak.

  Schilddak met zonnepanelen

  Doordat een schilddak aan alle kanten schuin afloopt, is een schilddak uitermate geschikt voor zonnepanelen. De zonnepanelen op een schilddak liggen vaak op 2 dakvlakken. De legrichting ligt ook bij dit daktype vast, maar je kunt makkelijker bepalen welke kant de meeste opbrengst levert.

  Schilddak laten maken door ervaren dakdekker?
  wolfseind dak

  Wat is een wolfsdak?

  Een wolfsdak is een aangepaste zadeldak met aan beide kanten een schuin dakvlak die ‘wolfseind’ genoemd worden. Vaak worden deze daken gebruikt bij boerderijen. Een wolfseind heeft vaak een andere hellingshoek dan de andere dakvlakken. Daarnaast kom je wolfseinden ook tegen bij een mansardedak. Het afschuinen van een dak wordt ook wel ‘afwolven’ genoemd.

  Wolfsdak met zonnepanelen

  Er zitten vaak minder zonnepanelen op een wolfsdak, dan op een gewoon zadeldak. Een dak met wolfseind heeft minder ruimte beschikbaar voor zonnepanelen en ben je weer gebonden aan de legrichtingen.

  Wolfsdak laten maken door dakdekker?
  puntdak maken

  Wat is een tentdak?

  Tentdaken hebben 4 dakvlakken die in 1 nok samenkomen. Een tentdak heet ook simpelweg een ‘puntdak’. Zonnepanelen op een tentdak zijn goed mogelijk en liggen vaak op 2 vlakken, tenzij een dakkapel veel ruimte in beslag neemt.

  Tentdak laten maken door ervaren vakman?
  dakvormen woning

  Wat is een tondak?

  Tondaken (ook wel bolknakdak genoemd) wordt gebruikt voor rechthoekige en lange gebouwen. Een tondak lijkt vaak op een mansardedak, maar het enige verschil is dat een bolknakdak geen knik in de dakconstructie heeft.

  Tondak laten maken door dakdekker?
  soorten daken woning

  Wat is een sheddak?

  Sheddaken (ook wel zaagdak genoemd) is een dakvorm die vooral bij fabrieken werd toegepast. Het ziet eruit als meerdere lessenaarsdaken achter elkaar, waardoor het dak de vorm van zaagtanden heeft. Met deze typische dakvorm worden fabrieken en industrieterreinen weergegeven op o.a. verkeersborden.

  Echter worden er de laatste jaren steeds meer zaagtanddaken geplaatst voor het plaatsen van zonnepanelen, maar ook voor natuurlijk daglicht voor mensen op de werkvloer.

  Sheddak laten maken door dakdekkersbedrijf?

  Beste deal vinden voor nieuw dak?

  Je kan eenvoudig en gratis dakdekker offertes aanvragen bij Slimster en kom in contact met maximaal 4 specialisten. Je vergelijkt de prijsoffertes van meerdere dakdekkers en beslist welke dakdekker de opdracht krijgt. Zo vind je simpel de beste deal.

  Vergelijk direct 263 dakdekkers

  Dakdekkers Nederland
  Dakotim & Bosvelt en Haisch
  Moltmaker Installatie & Dakdekkersbedrijf
  Kooistra Dakdekkers & De Kock loodgieters
  Vraag binnen 1 minuut aan Ontvang vrijblijvende offertes Kies de beste deal