Hoe werkt een alarmsysteem?

Pascal van de Beek
Content Specialist
3 minuten

Wanneer je een alarmsysteem gekocht hebt, dan zal deze geïnstalleerd moeten worden. Maar hoe gaat de installatie in zijn werk en hoe werkt een alarmsysteem?

Werking alarmsysteem

 1. Een alarmsysteem wordt geactiveerd via een bedieningspaneel, afstandsbediening of via een smartphone. Hierdoor worden alle sensoren geactiveerd.
 2. Wanneer een sensor onregelmatigheden detecteert, zoals beweging in huis, glasbreuk, rook of lekkage, dan gaat het alarmsysteem af.
 3. Er wordt nu een signaal naar de eigenaar of meldkamer verstuurd. Bij oude alarmsystemen gebeurd dit via PSTN (vaste telefoon) signaal. Tegenwoordig wordt het signaal vaak via internet verstuurd.
 4. Ook gaan er lokale signalen af, zoals een sirene, flitser (aan de woning) en/of begint de beveiligingscamera’s op te nemen.
 5. Het alarmsysteem wordt door de nooddiensten uitgeschakeld, maar kan vaak ook op afstand uitgezet worden wanneer er geen dreiging aanwezig is.

Hoe werkt een bedraad alarmsysteem?

Een alarminstallatie bedraad werkt met een lokaal systeem en lokale opslag. Een goed alarmsysteem bedraad met camerabeveiliging neemt 24 uur per dag, 7 dagen per week, beelden op en slaat deze op op een harddiskrecorder. Ook is een bedraad alarmsysteem vaak aangesloten op een meldkamer, waardoor er telefonisch contact opgenomen wordt wanneer het alarmsysteem afgaat.

Vaak worden traditionele alarmsystemen die bedraad aangesloten zijn gebruikt voor winkels, kantoorpanden, restaurants en andere zakelijke gebouwen. Uiteraard zijn er ook kabelgebonden alarminstallaties voor middelgrote en grote woningen.

Hoe werkt een draadloos alarmsysteem?

Een draadloos alarmsysteem werkt vaak op batterijen en is draadloos verbonden met een internetverbinding. Hierdoor is het mogelijk om notificaties te ontvangen op je mobiele telefoon. Wanneer er beweging gedetecteerd wordt door een bewegingsmelder of een deur open gaat, dan krijg je hiervan een melding binnen. Ook kun je op afstand de sirene af laten gaan in je woning of (thuis)kantoor.

Een betrouwbaar draadloos alarmsysteem gaat ook niet zomaar af wanneer je thuiskomt. Je kunt een binnenkomstvertraging instellen voor de tijd die je nodig hebt om de pincode in te voeren in de app of op het bedieningspaneel. Vaak kun je ook op afstand het alarm uitzetten.

Hoe wordt een alarmsysteem geïnstalleerd?

Het is belangrijk dat een alarmsysteem goed wordt geplaatst. Bij voorkeur gemonteerd door een ervaren vakman, zodat je een beveiligingscertificaat krijgt om te besparen op je verzekering. Een specialist installeert een alarmsysteem vaak op de volgende manier:

 1. Een alarmsysteem expert komt bij je thuis om het pakket en eventuele extra opties door te nemen en te bespreken. Vaak wordt er ook een extra advies gegeven om je huis of bedrijf nog beter te beveiligen tegen inbrekers.
 2. De specialist begint hierna met de installatie van de alarmbeveiliging.
 3. De vakman begint met het plaatsen van de centrale alarmcentrale. Deze wordt vaak in de meterkast geplaatst. De alarmcentrale wordt gelijk op het modem en stroomnetwerk aangesloten door de voeding en internetkabel aan te sluiten.
 4. (Optioneel) extra opties zoals camerabeveiliging en een slimme deurbel worden gemonteerd door de specialist.
 5. De installateur meldt de centrale aan met een speciale IMEI code.
 6. De module maakt nu zijn eerste verbinding (eventueel met de meldkamer), terwijl de installateur de overige (extra) componenten monteert en aansluit.
 7. De extra componenten worden nu verbonden met de centrale, waarbij deze direct ingesteld worden (volgens jouw wensen).
 8. Het systeem wordt hierna voor de eerste keer getest om te kijken of het systeem en alle onderdelen goed werken.
 9. Het alarmsysteem wordt tot slot uitgelegd en je ontvangt een aantal alarmsysteem stickers om op ramen en deuren te plakken.

Alarmsysteem laten installeren door vakman?

Werking alarmsysteem

Het is verstandig om het alarmsysteem door een expert te laten monteren en aan te sluiten. Hierdoor voorkom je dat het alarm minder goed werkt. Via Slimster kom je in contact met maximaal 4 alarmsysteem experts. Jij vergelijkt de alarmsysteem offertes op prijs & kwaliteit. Tenslotte kies je zelf de vakman met de beste deal.

Vergelijk tot maximaal 4 alarmsysteem experts

Gratis alarmsystemen offertes?
Geheel vrijblijvend
Hoe werkt een alarmsysteem?