Hoe werkt een waterontharder?

Pascal van de Beek
Content Specialist
3 minuten

Waterontharders filteren kalk en magnesium uit het water, zodat hard water zachter wordt. Hierdoor krijg je minder kalkaanslag en gaan apparaten langer mee. Maar hoe werkt een waterontkalker en is een waterontharder met magneet onzin? Dat ontdek je op deze pagina.

Wat is een waterontharder?

Een waterontharder (ook wel ontkalker genoemd) is een verzachter van water. De mineralen calcium en magnesium in het water bepalen de hardheid (ook wel Duitse hardheid genoemd of uitgedrukt in °D) van het water. De waterontharder filtert de mineralen en reinigt zo het water van schadelijke en ongewenste stoffen. Hierdoor wordt het water beter drinkbaar.

Wat is de hardheid van water?

Duitse hardheid Niveau
0 - 4 Dh Zeer zacht water
4 - 8 Dh Zacht water
8 - 12 Dh Gemiddeld water
12 - 18 Dh Hard water
Meer dan 18 Dh Zeer hard water
Waterontharder laten plaatsen?
Gratis offertes
hoe werkt een waterontharder

Hoe werkt een waterontharder met zout?

Een waterontharder met zout heeft een filter met harskorrels en kan gezien worden als de traditionele waterontharder. De korrels met natriumionen verwijderen mineralen (calcium en magnesium) uit het water, waardoor het water zachter wordt.

De korrels zitten op ten duur vol en zullen dan schoongemaakt moeten worden met zout. Dit schoonspoelen wordt ook wel regenereren genoemd en gebeurt automatisch door de waterontharder.

Wat kost een waterontharder met zout?
Waterontharder prijs

Waterontharder met zout: hoe vaak bijvullen?

Heb je een waterontharder die werkt met zout? Dan is het verstandig om elke 8 weken de waterontharder bij te vullen met zout. Echter is dit afhankelijk van het zoutverbruik van de waterontharder.

waterontharder magneet

Hoe werkt een magnetische waterontharder?

Een magnetische waterontharder is een klein apparaatje tegen kalkaanslag die bij de watermeter om de waterleiding geïnstalleerd is. De magneet van de ontharder produceert een magnetisch veld die ervoor zorgt dat de elektrische lading van de watermoleculen veranderd. Dit komt er op neer dat kalk zich gaat hechten aan de micro deeltjes in het water in plaats van aan je leidingen en apparatuur.

Werkt een waterontharder magneet echt?

Een magnetische waterontharder heeft een bereik van enkele meters, bijv. 2 a 3 meter. Binnen deze straal wordt water onthard, maar daar buiten zal er altijd wel kalkaanslag terecht komen in leidingen en apparaten.

Er zijn daarnaast verschillende onderzoeken en beweringen over de waterontkalker met magneet. Sommige mensen betwijfelen de werking van een waterontharder met magneet en anderen zijn juist overtuigd van de werking van de waterontharder.

Wil je toch een water ontharder met een magneet kopen? Dan is het verstandig om te kijken naar de grootte en sterkte van de magneet. De magneten worden namelijk in verschillende soorten geleverd die passen bij elk type huishouden.

Benieuwd naar goede waterontharders?
Beste waterontharder
werking waterontharder

Waterontharder werking: wasmachine

Vaak worden waterontharders verkocht tijdens de aanschaf van een wasmachine om kalk in de leidingen en op het verwarmingselement te voorkomen. Met een waterontkalker gaat een wasmachine langer mee en heb je minder wasmiddel nodig.

Werking waterontharder met een vaatwasser

De 2 mineralen; calcium en magnesium zie je terug op glazen in de vorm van kalkaanslag. Wanneer je besluit een goede waterontharder te installeren, dan zal de kalkaanslag op glazen die uit de vaatwasser komen verminderen.

Op zoek naar de beste waterontkalker?
Beste waterontharder

Op zoek naar een waterontharder met de beste deal?

Waterontharder werking

Wil je zelf een waterontharder kopen, maar ben je op zoek naar een vakman om een waterontharder te laten installeren? Via Slimster kom je eenvoudig in contact met maximaal 4 bedrijven die in jouw regio werken. Vraag vrijblijvend waterontharder offertes aan en vergelijk de waterontharder op prijs én kwaliteit. Zo vind je altijd de beste deal!

Direct de beste waterontharders vergelijken

Z8 Water
Soft Water Systems
Samen Zacht
Hubo
KlusProfi
Sander Bosch Installatiebedrijf
  1. Vraag binnen 1 minuut aan
  2. Ontvang vrijblijvende offertes
  3. Kies de beste deal
Gratis waterontharder offertes?
Geheel vrijblijvend
Hoe werkt een waterontharder?