Terugverdientijd thuisbatterij

Marvin Grouw
Content Manager
5 minuten

Overweeg jij het kopen van een thuisaccu om zelf zonne-energie te kunnen opslaan? Een accusysteem voor je zonnepanelen helpt bij het besparen op je energierekening. Je gaat efficiënter om met elektriciteit omdat je minder afhankelijk bent van het stroomnetwerk. Het laten installeren van een thuisbatterij is echter nog een flinke investering. Is dit het waard? Wij leggen je meer uit over de terugverdientijd van een thuisbatterij en vertellen je of een thuisaccu rendabel is!

Gemiddelde terugverdientijd thuisbatterij is 10 - 14 jaar

Op dit moment in 2025 bedraagt de gemiddelde terugverdientijd van een thuisbattery systeem 10 tot 14 jaar. De terugverdientermijn is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de thuisaccu prijs inclusief installatie, de kwaliteit en capaciteit van de accu en jouw jaarlijkse stroomverbruik. Omdat de exacte thuisbatterij terugverdientijd per woning en situatie verschilt, raden wij aan om je te laten adviseren door een ervaren installateur. Een professional kan op basis van jouw situatie een concretere terugverdientijd voor je thuisbatterij berekenen.

Extra tip: een slimme thuisaccu werkt met automatische aansturing die het rendement verhoogt. Door de hogere energiebesparing neemt de terugverdientijd af en kun je deze batterijen al binnen 6 jaar terugverdienen.

Laat je adviseren door een erkende thuisbatterij installateur

Terugverdientijd thuisaccu berekenen

Zelf de thuisbatterij terugverdientijd berekenen? Helaas is hier geen simpele formule voor, zoals voor de zonnepanelen terugverdientijd wel het geval is. Het rendement van een thuisaccu is van veel meer factoren afhankelijk en daarom kun je het best contact opnemen met een erkende installateur. Op basis van een concrete prijsopgave en gegevens als jouw woning en stroomverbruik, kan de thuisaccu installateur de terugverdientijd van jouw thuisbatterij berekenen. Vraag via Slimster eenvoudig thuisaccu offertes aan en kom in contact met de beste installateurs uit jouw regio.

terugverdientijd thuisaccu berekenen
slimster
De gemiddelde terugverdientijd van een thuisbatterij is 10 tot 14 jaar. Omdat het rendement van een thuisaccu afhankelijk is van veel verschillende factoren, raden we aan om je te laten adviseren door een ervaren installateur. Deze kan de terugverdientijd voor jouw situatie nauwkeuriger berekenen.

Is een thuisbatterij rendabel of niet?

Is een thuisaccu rendabel in 2025? Dit is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de thuisbatterij levensduur. De gemiddelde terugverdientijd van een thuisbatterij is 10 tot 14 jaar. Het is daarom belangrijk om te investeren in een thuisaccu met levensduur van 20 jaar. Wij adviseren dan ook de installatie van een zoutwater batterij of hoge kwaliteit lithium-ion batterij. Deze gaan lang genoeg mee om rendabel te zijn.

Het grote voordeel van een accusysteem voor zonnepanelen is dat je het zelfverbruik van je opgewekte stroom verhoogd. Normaliter gebruik je slechts 30-50% van de zonnestroom zelf. Door een thuisbatterij te gebruiken verhoog je dit eigen verbruik tot wel 60-80%. We verwachten bovendien dat het rendement van thuisaccu's de komende jaren verder zal stijgen en de terugverdientijd gaat dalen. Een thuisbatterij zorgt ook voor een stabieler elektriciteitsnet. Dit noemen we netstabilisatie.

Dit heeft onder andere te maken met het feit dat steeds meer tech-bedrijven zich toeleggen op het ontwikkelen van thuisbatterijen. Deze concurrentie komt de kwaliteit ten goede en zal zorgen voor lagere prijzen. Indien de Nederlandse overheid met een thuisaccu subsidie komt, kan je de kosten voor een accusysteem nog verder verlagen. Hierdoor wordt de gemiddelde terugverdientijd verkort en is een thuisaccu kopen nog rendabeler dan nu het geval is.

Op zoek naar de beste thuisbatterij van 2025?
Beste thuisaccu

Welke factoren hebben invloed op het rendement van je thuisaccu?

Hoe lang de thuisbatterij terugverdientijd in jouw situatie is, is moeilijk te berekenen en afhankelijk van een aantal factoren:

  1. Thuisaccu kosten
  2. Jaarlijks stroomverbruik
  3. Capaciteit accusysteem
  4. Verbruikspatroon
  5. Jouw energiecontract

1. Thuisaccu kosten

De terugverdientijd geeft aan hoe lang je er over doet om de kosten van je thuisaccu terug te verdienen door middel van je besparingen. Logisch dus dat de totale kosten van een thuisbatterij inclusief installatie een grote factor zijn in deze berekening. In veel gevallen geldt dat hoe duurder je thuisaccu is, hoe langer de terugverdientijd is. Omdat er nog meer factoren een rol spelen, zoals de opslagcapaciteit en jouw energieverbruik, heeft echter niet altijd de duurste thuisaccu de langste terugverdientijd. Vergelijk daarom offertes goed op prijs, capaciteit en levensduur.

Benieuwd naar de actuele thuisbatterij prijs?
Thuisaccu kosten

2. Jaarlijks stroomverbruik

Hoeveel stroom je jaarlijks verbruikt is een belangrijke factor in het bepalen van de thuisbatterij terugverdientijd. Op basis van dit gegeven kun je namelijk bepalen welke capaciteit jouw accusysteem moet hebben. Door een thuisaccu met een opslagcapaciteit te kiezen die perfect past bij jouw stroomgebruik, kun je het rendement maximaliseren.

Koop je bijvoorbeeld een te kleine thuisbatterij, dan kan je niet al je opgewekte zonne-energie opslaan. Ook moet zo'n accu een stuk harder werken (vaker ontladen en weer opladen). Hierdoor daalt de totale levensduur.

wat is de terugverdientijd van een thuisaccu

3. Capaciteit accusysteem

Wil je zonne energie thuis opslaan? Dan is het belangrijk om te kiezen voor een accusysteem met de juiste capaciteit. De capaciteit van een thuisbatterij kan verschillen per merk en soort thuisbatterij, maar ligt gemiddeld tussen de 2 kWh en 30 kWh. De meest geplaatste thuisbatterijen hebben een vermogen van 3 kWh, 5 kWh of 10 kWh. Dit is voldoende voor particulier gebruik.

De ideale thuisaccu capaciteit is afhankelijk van hoeveel energie jouw zonnepanelen opwekken en hoeveel stroom jij daadwerkelijk verbruikt. Om de beste terugverdientijd voor jouw thuisbatterij te realiseren zal een erkende installateur altijd kiezen voor een accu met passende capaciteit voor jouw situatie.

4. Verbruikspatroon

Om het zelfverbruik van je opgewekte stroom te maximaliseren is het belangrijk om naar je huidige verbruikspatroon te kijken. Wanneer verbruik jij de meeste elektriciteit? Als dit overdag is, dan heb je waarschijnlijk voldoende aan een kleinere batterij. Je gebruikt de opgewekte stroom van je zonnepanelen namelijk direct. Verbruik je veel stroom in de avonduren? Dan wekken je panelen geen stroom meer op en heb je behoefte aan een grotere accu. Door je thuisbatterij goed af te stemmen op je eigen verbruik haal je het maximale rendement uit je investering.

5. Jouw energiecontract

Tot slot speelt ook jouw huidige energiecontract een rol in het berekenen van de thuisaccu terugverdientijd. Hoe hoger de kWh-prijs in jouw contract, hoe meer je bespaart door het zelfgebruik van je zonne-energie te verhogen. Ook bij een dynamisch energiecontract is het interesanter om een slimme thuisaccu te plaatsen. Dit accusysteem slaat stroom op als de prijs laag is en levert stroom terug aan het netwerk als de vergoeding hoger is.

Thuisbatterij met meeste rendement laten plaatsen?

Terugverdientijd thuisbatterij

Ben je op zoek naar een rendabele thuisaccu? Wij helpen je bij het vinden van een professionele installateur voor het plaatsen van een thuisbatterij bij jou thuis. Je wilt natuurlijk niet te veel betalen en de thuisaccu installateur moet ook betrouwbaar en erkend zijn. Bij Slimster kun je vrijblijvend en gratis thuisaccu offertes aanvragen en de beste thuisaccu vergelijken. Zo vind je altijd de kortste terugverdientijd van jouw nieuwe thuisbatterij!

Direct betrouwbare thuisaccu installateurs vergelijken

sunlogics
Powerwatt
Piek Energie
Opteco
Green Infra
Evectra
  1. Vraag binnen 1 minuut aan
  2. Ontvang vrijblijvende offertes
  3. Kies de beste deal
Gratis thuisbatterij offertes?
Geheel vrijblijvend
Terugverdientijd thuisbatterij