Dak isoleren zonder onderdak
Moderne huizen zijn voorzien van een onderdak, maar veel oudere woningen hebben dit nog niet. Wat is een onderdak en hoe erg is het als je dak geen onderdak heeft?
Wat is een onderdak?
Een onderdak is een cruciaal onderdeel bij de opbouw van een dak. Het onderdak beschermt je woning tegen weersinvloeden, zoals regen en wind. Dit onderdak wordt geplaatst tussen de dakbedekking en de (houten) constructie en voorkomt dat vocht je woning binnendringt. Meestal bestaat dit onderdak uit een laag folie of onderdakplaten.
Heb ik een onderdak?
Hoe weet je of je een onderdak hebt? Je kunt eenvoudig zien of je een onderdak hebt. Als je van binnenuit de dakbedekking ziet, heb je geen onderdak. Zie je wel folie, maar is deze beschadigd? Dan heb je wel een onderdak, maar deze is aan vervanging toe.
Kan ik dak isoleren zonder onderdak?
Wil je dakisolatie, maar heb je geen onderdak? Een dak zonder onderdak isoleren brengt risico’s met zich mee. De kans bestaat dat niet alleen het houten skelet wordt aangetast door regen en wind, maar ook de isolatiematerialen krijgen het zwaar te verduren.
Tegenwoordig is het mogelijk om je dak te isoleren zonder onderdak, maar de opties hiervoor zijn nog beperkt en niet voor elke situatie geschikt. Laat je adviseren door een specialist over jouw situatie of bekijk de algemene dakisolatie kosten.
Isoleren zonder onderdak: 4 opties
Je wilt je dak zonder onderdak isoleren: wat zijn je mogelijkheden? Grofweg zijn er 4 opties:
- Onderdak en isolatie plaatsen via buitenkant
- Onderdak en isolatie plaatsen via binnenkant
- Vochtwerende isolatieplaten plaatsen
- Zoldervloer isoleren
1. Onderdak plaatsen via buitenkant
De eerste optie is een onderdak plaatsen via de buitenkant van het dak. Deze methode is wel het meest ingrijpend; je dakbedekking moet namelijk weg. Deze optie is vooral interessant als je dakbedekking aan vervanging toe is. Als je alleen de isolatie wilt verbeteren, is dit niet de meest rendabele optie.
2. Onderdak plaatsen via binnenkant
Een andere optie is het onderdak plaatsen via de binnenkant. Dit is een mogelijkheid als je dakbedekking nog goed is. Bij deze methode plaatst de specialist het onderdak onder de kepers van het dak. Daarna kan je het schuine dak van binnenuit laten isoleren.
3. Vochtwerende isolatieplaten
Je kunt in principe een dak isoleren zonder onderdak. Voor deze isolatielaag zonder onderdak worden isolatieplaten gebruikt. Deze platen zijn vochtwerend, waardoor vocht van buitenaf geen invloed heeft op de isolerende werking. Als een dak zonder onderdak te veel vocht doorlaat is deze optie niet verstandig. Het gebruik van vochtwerende isolatieplaten is vooral interessant als je ook van plan bent op termijn het dak te renoveren.
4. Zoldervloer isoleren
Heb je een dak zonder onderdak en gebruik je de zolder nauwelijks? Je kunt ervoor kiezen om de zoldervloer te isoleren in plaats van het dak. Dit is alleen interessant bij een onverwarmde, ongebruikte zolder.