• Genomineerd voor Website van het Jaar 2020
  Vergelijken via Slimster is gewoon mogelijk, maar houd wel rekening met de RIVM richtlijnen. #LetOpElkaar ❤️ Meer weten?
  Soorten cv ketels

  Soorten cv ketels

  Vind beste installateur
  Gratis & vrijblijvend
  Ga naar

  Wanneer je een nieuwe cv-ketel wilt aanschaffen, heb je de keuze uit vele soorten en modellen. Wat is een geschikte cv-ketel voor jou en wat zijn de mogelijkheden?

  Soloketel of combiketel kiezen?

  • Soloketel
   Regelt de verwarming van je huis. Aparte boiler voor warm water.
  • Combiketel (meest populair)
   Regelt verwarming van je huis + levert warm water

  Doorstroommodel of los voorraadvat?

  • Ketel met voorraadvat
   Slaat warm water op en houdt dit op constante temperatuur. Kost veel energie.
  • Doorstroommodel (meest populair)
   Warmt water pas op als je de kraan opendraait. Werkt zuiniger.

  HR ketel of VR ketel kiezen?

  HR ketel

  • HR: hoog rendement
  • Gemiddeld 100% rendement

  Het hoge rendement is mogelijk, omdat de warmte uit de rookgassen ook wordt omgezet in energie. Om de extra energie uit rookgassen te halen, moet de ketel op een laag pitje branden. Waarom? Dat leggen we uit: hoe werkt een cv-ketel?

  VR ketel

  • VR: verbeterd rendement
  • Gemiddeld 83-89% rendement

  Dit rendement is hoger dan bij traditionele ketels, maar wel lager dan bij een hr-ketel. De waterdamp wordt bij een vr-ketel afgevoerd via de schoorsteen en niet omgezet naar energie. Er wordt vrijwel altijd gekozen voor de hr-ketel, tenzij deze niet mogelijk is. Zijn de verbouwingskosten voor een hr-ketel bijvoorbeeld te hoog? Dan kan er gekozen worden voor een vr-ketel.

  Let op: sinds 2015 worden er geen vr-ketels meer gemaakt en bepaalde installateurs hebben deze ketel uit het assortiment gehaald. De vr-ketel is echter nog een bruikbaar alternatief als de hr-ketel niet mogelijk is.

  HRe ketel

  • HRe: hoog rendement en elektriciteit
  • Ook elektriciteit opwekken

  De HRe-ketel werkt hetzelfde als andere cv-ketels: gas wordt verbrand om water te verwarmen. Maar een HRe-ketel kan die gassen ook gebruiken om stroom op te wekken. Deze combinatie van verwarmen en stroom opwekken heet warmtekrachtkoppeling.

  Met een HRe-ketel verbruik je meer gas dan met een normale hr-ketel, maar daartegenover staat dat je zelf een deel van je elektriciteit opwekt. De aanschaf van een HRe-ketel is echter erg prijzig en verdient zichzelf niet snel terug, in tegenstelling tot andere duurzame oplossingen. In de praktijk is een HRe-ketel voornamelijk geschikt voor grote, monumentale panden met veel gasverbruik.

  Wat is de comfortwaarde van de cv ketel?

  Hoeveel warm water moet jouw cv ketel kunnen leveren? Dit wordt uitgedrukt met de comfortwaarde (CW-waarde). Hoe hoger deze waarde, hoe meer én sneller je warm water hebt. Welke comfortwaarde jouw ketel nodig heeft, is afhankelijk van je wensen en warmwaterverbruik.

  CW-waarde
  Liters per minuut
  Warm water op meerdere plekken tegelijk
  Warmwaterpunt
  CW 3 10 liter Niet mogelijk Kraan, spaardouche, klein bad
  CW 4 13 liter Beperkt mogelijk Kraan, douche, normaal bad
  CW 5 17 liter Beperkt mogelijk Kraan, stortdouche, groot bad
  CW 6 20 liter Mogelijk Kraan, stortdouche, groot bad

  CW 1 en 2 worden weinig gebruikt en zijn hierom niet benoemd.

  CW 3 is vaak voldoende als je niet per se snel een bad wilt vullen of meerdere warmwaterpunten tegelijkertijd wilt gebruiken. Dankzij het lagere minimumvermogen kun je ook makkelijker geleidelijk en zuinig stoken.

  Vergelijken met waterverbruik douches?

  • Waterbesparende douche: gemiddeld 7 liter per minuut
  • Standaard douche: gemiddeld 9 liter per minuut
  • Regendouche: gemiddeld 14,5 liter per minuut

  Wat is het vermogen van de cv ketel?

  Het is ook belangrijk dat jouw nieuwe ketel je huis kan verwarmen. Maar wat is het benodigde vermogen van je cv ketel? Het vermogen wordt uitgedrukt in Kilowatt.

  Vermogen cv ketel
  Inhoud woning
  18 kW 200 - 400 m3
  25 kW 400 - 600 m3
  30 kW 600 - 900 m3
  45 kW 900 - 1100 m3

  Indicatie. Dit kan verschillen afhankelijk van mate van isolatie en soort woning.

  Hierboven vind je het maximale vermogen van cv ketels. Vaak is het minimale vermogen nóg belangrijker. Deze ondergrens geeft aan bij hoeveel kW de cv ketel aanslaat. Het is daarom rendabel een cv ketel met laag minimumvermogen te kiezen: de ketel slaat dan niet bij het minste of geringste af, maar kan geleidelijk blijven verwarmen.

  CV ketel met hoog modulatiebereik

  Om snel en veel warm water te leveren én geleidelijk het huis te verwarmen, kies je voor cv ketels met een hoog modulatiebereik.

  Heb je vloerverwarming? Dan is deze modulatie extra belangrijk, je hebt dan namelijk een minder hoge temperatuur nodig om de ruimte te verwarmen.

  Vermogen cv ketel berekenen

  Hoe weet je welk vermogen je nodig hebt? Er wordt gekeken naar de gewenste temperatuur, manier van verwarming en het te verwarmen oppervlak.

  Laat je goed informeren door een ervaren monteur. Deze houdt rekening met jouw wensen, woning en benodigde vermogen.

  Open of gesloten systeem?

  Een cv ketel kan een open systeem of gesloten systeem hebben:

  • Open cv-ketel: bij een ouderwetse open cv-ketel wordt de zuurstof uit de ruimte gehaald waarin de ketel zich bevindt. Extra ventilatie is noodzakelijk om de zuurstof in de ruimte aan te vullen.
  • Gesloten cv-ketel: alle moderne hr-ketels zijn gesloten systemen met een aanvoer van zuurstof uit de buitenlucht en een afvoer voor de afvalgassen.

  Soorten cv ketels vergelijken & beste deal vinden

  Ben je benieuwd welke cv ketel het beste bij jou past en welke installateur het beste bij jouw wensen aansluit? Vraag gratis en vrijblijvend cv ketel offertes aan en kom in contact met vakmannen uit de regio. Deze vakmannen kunnen je adviseren over de mogelijkheden en de nieuwe cv ketel installeren en inregelen. Door de verschillende vakmannen te vergelijken, vind je eenvoudig de deal die het beste bij je past.

  Direct cv installateurs vergelijken

  Velo vd Bij installatiebedrijf
  ATAG warmte cv-ketels
  Rufra logo cv
  TIS terborg cv
  Vraag binnen 1 minuut aan Ontvang vrijblijvende offertes Kies de beste deal