Wanneer brandmeldinstallatie keuren?

Pascal van de Beek
Content Specialist
4 minuten

Als je brandbeveiliging wilt plaatsen, dan wil je dat je brandalarm en brandblussers altijd goed werken. Daarom is een keuring van brandbeveiliging erg belangrijk. De belangrijkste keuringen zijn van een brandslang, noodverlichting en branddetectie. Maar welke soorten keuringen zijn er en is een keuring van brandbeveiliging verplicht?

Is een keuring van brandbeveiliging verplicht?

Het is als particulier niet verplicht om brandbeveiliging in huis te laten keuren. Wel wordt het sterk aangeraden om regelmatig de brandbeveiliging in huis te controleren.

Als bedrijf ben je wel verplicht om brandbeveiliging om de 2 jaar te laten keuren. Bij sommige verzekeraars is het zelfs verplicht om brandbeveiliging jaarlijks te laten keuren door een erkend beveiligingsbedrijf. Denk hierbij aan:

 • Keuren van brandblussers
 • Keuren van brandmeldinstallatie
 • Keuren van de noodverlichting
 • Keuren van de brandslanghaspels
 • Keuren van branddetectie
Meer informatie?
Brandbeveiliging
keuring brandmeldinstallatie verplicht

1. Brandmeldinstallatie keuren

Gebouwen met een brandmeldinstallatie met doormelding naar hulpdiensten zijn verplicht om jaarlijks een inspectie uit te laten voeren door een erkend bedrijf. Heeft het gebouw een brandmeldinstallatie zonder doormelding? Dan is het inspectiecertificaat 3 jaar geldig en hoeft deze maar elke 3 jaar gekeurd te worden. Echter wordt elk jaar een inspectie aangeraden.

Het ontwerp en de uitvoering van de brandmeldinstallatie wordt gekeurd volgens de richtlijnen van de NEN 2535. Hiervoor wordt er een Programma van Eisen (PvE) gemaakt waarbij het beheer, controle en onderhoud wordt omschreven.

Prijs weten voor een brandmeldinstallatie keuring?
Kosten brandbeveiliging
brandblusser keuren particulier

2. Brandblussers keuren

Een brandblusser laten controleren is per 2 jaar verplicht binnen een bedrijf, appartementengebouw of openbaar gebouw. In sommige gevallen ben je verplicht om dit jaarlijks te keuren als dit vermeld staat in je verzekeringspolis.

Ook al ben je het als particulier niet verplicht. Er wordt wel sterk aangeraden om een keuring van een brandblusser 1 keer per jaar te laten plaatsvinden, omdat het van groot belang is dat een brandblusser zijn werk doet als er brand uitbreekt.

De brandblusser wordt gecontroleerd of de brandblusser voldoet aan norm NEN 2559. Deze norm richt zich op draagbare blustoestellen en bevat richtlijnen over onderhoud, controle en revisie. Ook staat hierin vermeld dat de brandblusser gekeurd moet worden door een erkend beveiligingsbedrijf.

Prijs weten voor een brandblusser keuring?
Kosten brandbeveiliging
Zelf gekeurde brandblusser kopen?
Beste brandblussers
keuring brandslanghaspels

3. Brandslanghaspel keuren

Een brandslanghaspel keuring bestaat uit twee onderdelen: jaarlijkse controle en een keer in de 5 jaar voor een druktest, waarin de maximale werkdruk wordt getest.

De brandslanghaspel wordt gecontroleerd of de brandslanghaspel voldoet aan norm NEN 671 deel 3. Deze norm bevat richtlijnen over onderhoud, controle en revisie. Tijdens de druktest wordt er gekeken naar de technische staat (maximale werkdruk), herkenbaarheid en bereikbaarheid van de brandslanghaspel.

Ook de keuring van de brandslanghaspel moet gedaan worden door een erkend beveiligingsbedrijf.

Prijs weten voor een brandslang keuring?
Kosten brandbeveiliging
keuring brandveiligheid

4. Noodverlichting keuren

De keuring van de noodverlichting is verplicht voor de evaucatie van een bedrijfspand en moet een keer per jaar gedaan worden door een erkend beveiligingsbedrijf.

Bij keuring noodverlichting wordt gecontroleerd of de noodverlichting voldoet aan norm NEN-EN 1838:2013. Er wordt antwoord gegeven op een aantal vragen:

 • Is de noodverlichting goed geïnstalleerd?
 • Voldoet de noodverlichting aan het vereiste lichtniveau?
 • Behaalt de noodverlichting de vereiste brandduur in geval van nood?
 • Sluit de noodverlichting aan bij het gebruik van het gebouw?
 • Is er rekening gehouden met specifieke risicovolle situaties?

Keuring noodverlichting bestaat ook uit het volgende:

 • Lichtbronnen en batterijen vervangen
 • Fluorescentiebuis vervangen
 • Onderdelen die beschadigd of versleten zijn, vervangen
 • Reiniging armaturen en draagconstructie
Prijs weten voor een noodverlichting keuring?
Kosten brandbeveiliging
keuring brandveiligheid

5. Branddetectie keuren

Een brandmeldinstallatie bestaat uit onderdelen, zoals sirenes, brandcentrale én branddetectie. Rookmelders die aangesloten zijn op de brandmeldinstallatie zijn verplicht om jaarlijks gekeurd te worden en vindt plaats aan de hand van de richtlijnen van de NEN 2535. Sommige rookmelders hebben een levensduur van 5 - 10 jaar en zullen na de levensduur vervangen moeten worden.

Als particulier kun je gemakkelijk goedgekeurde rookmelders kopen voor in huis en ben je niet verplicht om de rookmelders te laten keuren. Wel is het verstandig om maandelijks je rookmelders te testen met de testknop en het stof van de rookmelder te verwijderen.

Meer info over keuring, vervangen en kosten?
Rookmelder

Brandbeveiliging laten keuren met onderhoudscontract?

Sluit een onderhoudscontract af bij een erkend beveiligingsbedrijf. De vakman komt dan op termijn, jaarlijks of 1 keer in de 2 jaar, bij je langs om de brandbeveiliging te keuren. Zo kun je nooit een verplichte keuring vergeten en ben je goedkoper uit dan wanneer je elke keuring afzonderlijk betaalt.

Prijs weten van een onderhoudscontract?
Kosten brandbeveiliging

Brandbeveiliging laten keuren door erkend beveiligingsbedrijf?

Keuring brandbeveiliging

Wil je jouw brandbeveiliging laten keuren door een specialist en eventueel een onderhoudscontract afsluiten? Vraag dan gratis en vrijblijvend brandbeveiliging offertes bij ons aan. Je krijgt maximaal 4 offertes van erkende bedrijven die werken in jouw regio en vergelijkt ze. Zo vind jij de beste deal.

Nieuwe brandbeveiliging met onderhoudscontract plaatsen?

AM Security
Directveilig.nl
Lions Security
Mytronics
NaQuBo Comfort en Veiligheid
Technisch Bureau voor Brandveiligheid en Duurzaamheid
vs beveiliging
 1. Vraag binnen 1 minuut aan
 2. Ontvang vrijblijvende offertes
 3. Kies de beste deal
Gratis brandbeveiliging offertes?
Geheel vrijblijvend
Wanneer brandmeldinstallatie keuren?