Genomineerd voor Website van het Jaar 2020
Noodverlichting

Noodverlichting

Gratis offertes aanvragen
Gratis & vrijblijvend
Ga naar

Voor een goede evacuatie heb je noodverlichting nodig. Als de netspanning, bijvoorbeeld bij brand, uitvalt, dan gaat noodverlichting branden. Met behulp van het noodlicht kun je de weg naar buiten vinden. Noodverlichting kopen doe je het beste bij een specialist. Deze persoon weet precies waar de noodverlichting te plaatsen. Is noodverlichting verplicht en welke soorten noodverlichting zijn er?

Is noodverlichting verplicht?

Noodverlichting is een noodzakelijke voorziening binnen een bedrijf, appartementsgebouw of openbaar gebouw. Met behulp van noodverlichting is veilig gebruik van nooduitgangen en vluchtwegen mogelijk.

Wie kan noodverlichting aanleggen?

Noodverlichting kopen doe je bij een noodverlichting specialist. Deze persoon kan ook de noodverlichting aanleggen. Het is lastig zelf te bepalen waar noodverlichting te plaatsen. Ook is het van noodzakelijk belang dat het noodlicht daadwerkelijk aanspringt in geval van nood. Dus, wil je jouw bedrijf, appartementsgebouw of flat klaarmaken voor evacuatie? Dan kun je een offerte aanvragen en ook nog advies inwinnen bij een noodverlichting specialist.

Noodverlichting aanleggen

Soorten noodverlichting

1. Noodevacuatieverlichting: Verlichting die blijft branden of aanspringt om bij een calamiteit, zoals brand, de weg naar buiten te wijzen. Deze verlichting moet aanspringen binnen 15 seconden nadat de stroom is uitgevallen. Van dit type noodverlichting zijn meerdere soorten:

 • Vluchtrouteverlichting: Deze groene noodverlichting maakt vluchtwegen en obstakels zichtbaar.
 • Vluchtrouteaanduiding: Groen-witte noodverlichting die de route markeert, herkenbaar aan de pictogrammen.
 • Anti-paniekverlichitng: Noodverlichting die de weg wijst naar de vluchtroute.
 • Noodverlichting werkplekken verhoogd risico: Noodverlichting voor mensen die verantwoordelijk zijn voor gevaarlijke processen, zoals het uitbreken van brand of voor mensen die snel in een gevaarlijke situatie terecht kunnen komen. Deze verlichting helpt om andere mensen in veiligheid te brengen.

2. Stand-by-verlichting: Volwaardige verlichting, die aanspringt bij stroomuitval. De normale activiteiten kunnen worden voortgezet. Deze noodverlichting is niet bedoeld voor evacuatie.

Al deze soorten noodverlichting koop je bij een noodverlichting specialist.

Noodverlichting met lader en ingebouwde batterij. Dit type noodverlichting is onafhankelijk van kabelinfrastructuur. Bij stroomuitval blijft hij branden. Decentraal gevoede noodverlichting kan op de lichtgroepen van de ruimte worden aangesloten, waardoor de noodverlichting  met de gewone verlichting mee brandt.

Noodverlichting zonder lader en ingebouwde batterij. Dit type noodverlichting wordt gevoed door een centraal systeem met noodstroom. Vaak zijn er meerdere centrale noodvoedingssystemen om er zeker van te zijn dat bij stroomuitval een van de noodstroom systemen het overneemt, zodat de noodverlichting gaat branden.

Kosten noodverlichting

Losse noodverlichting kost tussen 20 en 80 euro. De kosten van noodverlichting hangen sterk af van wat je precies nodig hebt. Voor een klein pand moet je meer noodverlichting kopen dan voor een groot pand. Noodverlichting kopen doe je meestal in een set.

Noodverlichting eisen

Noodverlichting moet voldoen aan norm NEN-EN 1838:2013. Noodverlichting eisen staan vermeld op het product zelf of op de verpakking van het product.

Waar noodverlichting plaatsen

Je plaatst noodverliching bij:

 • Elke uitgangsdeur
 • Alle trappen (alle treden moeten verlicht zijn)
 • Elke drempel/ niveauverandering
 • Richtingverandering vluchtweg
 • Kruising van gangen
 • Ontruimingsuitgang
 • 1e hulp post
 • Brandblusvoorziening en brandmeldpunt

Noodverlichting aanleggen, kun je het beste overlaten aan een noodverlichting specialist. Hij weet precies waar noodverlichting te plaatsen. Bij de specialist kun je ook noodverlichting bestellen.

Waar noodverlichting plaatsen
Laat noodverlichting plaatsen door een deskundige In een klein pand kun je eventueel zelf noodverlichting aanleggen, maar in een groter pand met meerdere ruimtes, gangen en/of verdiepingen raden wij aan om het noodlicht te laten plaatsen door een noodverlichting specialist. Deze persoon kan noodverlichting advies geven, op de juiste manier ophangen en hij weet precies waar noodverlichting te plaatsen, zodat evacuatie zonder al teveel hectiek verloopt.

Noodverlichting laten keuren

Als je eenmaal noodverlichting hebt, dan is het verplicht om deze een keer per jaar te laten keuren. Dat kun je doen door een onderhoudscontract af te sluiten bij een brandbeveiliging specialist.

Meer info noodverlichting keuren

Andere evacuatie hulpmiddelen

Brandladders Brandladders
Noodplan Noodplan
Pictogram Pictogram

Noodverlichting laten plaatsen

Je kunt noodverlichting bestellen bij en laten plaatsen door een brandbeveiliging specialist. Deze ervaren vakman geeft noodverlichting advies, weet welk noodlicht voor jouw situatie nodig is en waar noodverlichting te plaatsen. Op zoek naar iemand om jouw noodverlichting te kopen, plaatsen en/of controleren? Vraag gratis en vrijblijvend brandbeveiliging offertes aan bij Slimster. Je ontvangt maximaal 4 offertes en vergelijkt ze met elkaar. Daarna kies je de vakman die het beste bij jou en jouw wensen past en vind de beste deal.

Direct brandbeveiliging specialisten vergelijken

Vraag binnen 1 minuut aan Ontvang vrijblijvende offertes Kies de beste deal