• Onafhankelijke informatie
 • Gecontroleerde specialisten
 • 155.000+ vergelijkingen
Gecontroleerde specialisten
Onafhankelijke informatie
Ga naar

Voor een goede evacuatie heb je noodverlichting nodig. Als de netspanning, bijvoorbeeld bij brand, uitvalt, dan gaat noodverlichting branden. Met behulp van noodverlichting kun je de weg naar buiten vinden.

Is noodverlichting verplicht?

Noodverlichting is een noodzakelijke voorziening binnen een bedrijf, appartementsgebouw of openbaar gebouw. Met behulp van noodverlichting is veilig gebruik van nooduitgangen en vluchtwegen mogelijk.

Door wie wordt noodverlichting geplaatst?

Noodverlichting kun je het beste laten plaatsen door een specialist, omdat het niet eenvoudig is om te bepalen waar het precies moet worden opgehangen. Ook is het van noodzakelijk belang dat de noodverlichting daadwerkelijk aanspringt in geval van nood. Dus, wil je jouw bedrijf, appartementsgebouw of flat klaarmaken voor evacuatie? Dan kun je een offerte aanvragen en ook nog advies inwinnen.

Noodverlichting laten plaatsen

Soorten noodverlichting

1. Noodevacuatieverlichting: Verlichting die blijft branden of aanspringt om bij een calamiteit, zoals brand, de weg naar buiten te wijzen. Deze verlichting moet aanspringen binnen 15 seconden nadat de stroom is uitgevallen. Van dit type noodverlichting zijn meerdere soorten:

 • Vluchtrouteverlichting: Deze groene noodverlichting maakt vluchtwegen en obstakels zichtbaar.
 • Vluchtrouteaanduiding: Groen-witte noodverlichting die de route markeert, herkenbaar aan de pictogrammen.
 • Anti-paniekverlichitng: Noodverlichting die de weg wijst naar de vluchtroute.
 • Noodverlichting werkplekken verhoogd risico: Noodverlichting voor mensen die verantwoordelijk zijn voor gevaarlijke processen, zoals het uitbreken van brand of voor mensen die snel in een gevaarlijke situatie terecht kunnen komen. Deze verlichting helpt om andere mensen in veiligheid te brengen.

2. Stand-by-verlichting: Volwaardige verlichting, die aanspringt bij stroomuitval. De normale activiteiten kunnen worden voortgezet. Deze noodverlichting is niet bedoeld voor evacuatie.

Nooduitgang verlichting

Noodverlichting met lader en ingebouwde batterij. Dit type noodverlichting is onafhankelijk van kabelinfrastructuur. Bij stroomuitval blijft hij branden. Decentraal gevoede noodverlichting kan op de lichtgroepen van de ruimte worden aangesloten, waardoor de noodverlichting  met de gewone verlichting mee brandt.

Noodverlichting zonder lader en ingebouwde batterij. Dit type noodverlichting wordt gevoed door een centraal systeem met noodstroom. Vaak zijn er meerdere centrale noodvoedingssystemen om er zeker van te zijn dat bij stroomuitval een van de noodstroom systemen het overneemt, zodat de noodverlichting gaat branden.

Kosten noodverlichting

Losse noodverlichting kost tussen 20 en 80 euro. De kosten van noodverlichting hangen sterk af van wat je precies nodig hebt. Voor een klein pand heb je veel minder nodig dan voor een groot pand. Vaak koop je noodverlichting in een set.

Eisen noodverlichting

Noodverlichting moet voldoen aan norm NEN-EN 1838:2013. Dit staat weergegeven op het product zelf of op de verpakking van het product.

Waar plaats je noodverlichting?

Je plaatst noodverliching bij:

 • Elke uitgangsdeur
 • Alle trappen (alle treden moeten verlicht zijn)
 • Elke drempel/ niveauverandering
 • Richtingverandering vluchtweg
 • Kruising van gangen
 • Ontruimingsuitgang
 • 1e hulp post
 • Brandblusvoorziening en brandmeldpunt
Noodverlichting plaatsen
Laat noodverlichting plaatsen door een deskundige In een klein pand kun je eventueel zelf noodverlichting plaatsen, maar in een groter pand met meerdere ruimtes, gangen en/of verdiepingen raden wij aan om noodverlichting te laten plaatsen door een deskundige. Het is van groot belang dat noodverlichting op de juiste manier en op de juiste plekken wordt opgehangen, zodat evacuatie zonder al teveel hectiek verloopt.

Noodverlichting laten keuren

Als je eenmaal noodverlichting hebt, dan is het verplicht om deze een keer per jaar te laten keuren. Dat kun je doen door een onderhoudscontract af te sluiten bij een brandbeveiliging specialist.

Meer info noodverlichting keuren

Andere evacuatie hulpmiddelen

Brandladders Brandladders
Noodplan Noodplan
Pictogram Pictogram

Noodverlichting laten plaatsen

Je kunt noodverlichting laten plaatsen door een brandbeveiliging specialist. Deze ervaren vakman weet precies welke noodverlichting voor jouw situatie nodig is en waar noodverlichting moet worden geplaatst. Op zoek naar iemand om jouw noodverlichting te plaatsen of controleren? Vraag gratis en vrijblijvend brandbeveiliging offertes aan bij Slimster. Je ontvangt maximaal 5 offertes en vergelijkt ze met elkaar. Daarna kies je de vakman die het beste bij jou en jouw wensen past en vind de beste deal.

Direct brandbeveiliging specialisten vergelijken

Vraag binnen 1 minuut aan Ontvang vrijblijvende offertes Kies de beste deal