Wanneer wordt een traplift vergoed?

Pascal van de Beek
Content Specialist
3 minuten

Kun je in 2024 vergoeding krijgen voor het plaatsen van een traplift in huis? Veel mensen kunnen een traplift laten plaatsen die vergoed wordt door de gemeente, dankzij de Wet maatschappelijke ondersteuning. Maar hoe zit nou precies, hoe kun je de traplift vergoeding aanvragen en wanneer wordt de traplift vergoed door de gemeente?

Heb je recht op een traplift vergoeding?

Wil je een traplift laten installeren, maar heb je weinig eigen geld beschikbaar? Dan zijn er verschillende manieren om de kosten van een traplift vergoeden:

 • Vergoeding traplift via wmo
 • Vergoeding traplift via pgb

Een vergoeding van de traplift aanvragen bij de zorgverzekering is vaak niet mogelijk. Echter kan dit verschillen per zorgverzekering. Raadpleeg daarom de voorwaarden van jouw zorgverzekeraar.

Traplift vergoeding laten regelen door vakman?
Traplift offertes
traplift vergoeding

Vergoeding traplift via Wmo

 • Vast bedrag per maand
 • Geen extra kosten voor onderhoud
 • Aanvraag wordt voor je geregeld
 • Lange levertijd (6 - 12 weken)
 • Geen eigen keuze
 • Gemeente is eigenaar van de traplift

Via de Wet maatschappelijke ondersteuning (afgekort Wmo) kun je vergoeding krijgen voor het plaatsen van een traplift. Echter is dit per gemeente verschillend. Je kunt echter pas gebruik maken van de Wmo wanneer je een Wmo-indicatie hebt. Om een Wmo-indicatie te krijgen wordt er vanuit de gemeente gekeken naar wat je nodig hebt en welke voorzieningen beschikbaar zijn.

Heb je een Wmo-indicatie en kan je een traplift laten vergoeden? Dan betaal je een maandelijkse eigen bijdrage aan het CAK en kan je goedkoop een traplift via het wmo laten plaatsen.

Via Wmo traplift aanvragen door vakman?
Traplift offertes

Vergoeding traplift via pgb

 • Model traplift zelf kiezen
 • Kortere levertijd
 • Eigenaar van de traplift
 • Is een lening van de gemeente
 • Extra kosten voor onderhoud

Het persoonsgebonden budget (ook wel pgb genoemd) is een vergoeding dat een gemeente ter beschikking stelt aan mensen met een lichamelijk of geestelijke beperking. Het pgb kan je dus gebruiken om hulpmiddelen, zoals een traplift, te kopen. Echter is dit een lening die je afsluit bij de gemeente, waardoor je het bedrag later weer terug moet betalen.

Met het budget wat je van de gemeente krijgt heb je vaak vrije keuze tussen trapliften leveranciers en kun je zelf het model traplift uitkiezen. Het budget is vaak voldoende voor de basisuitvoering van een traplift. Mocht je dus extra opties willen, dan valt dit onder je eigen rekening.

Traplift aanvragen via pgb door vakman?
Traplift offertes
vergoeding traplift zorgverzekering

Zijn er nog andere vergoedingen beschikbaar?

Naast het PGB en het WMO zijn er geen andere vergoedingen. Je krijgt dus geen traplift vergoeding van de belastingdienst. Sinds 2014 zijn aanpassingen van de woning niet meer aftrekbaar van de belasting.

Laten adviseren over beschikbare vergoedingen?
Traplift offertes

Goedkope traplift via de gemeente of tweedehands?

Wanneer je weinig budget hebt voor het plaatsen van een traplift, dan kan het interessant zijn om gebruik te maken van de trapliften vergoedingen. Echter krijg je dan een simpele en goedkope traplift zonder comfortabele opties. Mocht je iets meer te besteden, dan kan je kiezen voor een tweedehands traplift met extra opties.

Bekijk de kosten van een tweedehands traplift
Traplift kosten

Vergoeding voor traplift laten regelen via vakman?

Traplift vergoeding

Wat de wmo traplift voorwaarden zijn, verschilt per gemeente. Je kunt via de website van jouw gemeente informeren naar de mogelijkheden qua vergoedingen. Of schakel een traplift adviseur en traplift monteur in voor meer traplift advies. Een traplift adviseur is namelijk ook op de hoogte van de beschikbare vergoedingen in jouw regio.

Direct trapliften adviseurs vergelijken

 1. Vraag binnen 1 minuut aan
 2. Ontvang vrijblijvende offertes
 3. Kies de beste deal
Gratis traplift offertes?
Geheel vrijblijvend
Wanneer wordt een traplift vergoed?