Wat kost een pelletkachel?

Pascal van de Beek
Content Specialist
5 minuten
Minimale kosten € 920
Gemiddelde kosten € 3.000
Maximale kosten € 8.950
Gemiddelde kosten pelletkachel installeren, incl. btw en installatie. Zonder subsidie.

Hoeveel kost een pelletkachel?

Wil je je oude openhaard vervangen of wil je besparen met een nieuwe pelletkachel? Installeren van een pelletkachel is ideaal wanneer je je huis duurzaam wilt verwarmen. De pelletkachel kosten variëren van € 930 - 8.950. De pelletkachel kosten kunnen nog hoger zijn wanneer je kiest voor een pelletkachel met extra opties.

Wil je zelf een pelletkachel installeren of ben je alleen op zoek naar houtpellets voor een pelletkachel, dan kun je de beste pelletkachels vergelijken. Het is echter aan te raden om een pelletkachel te laten installeren, aangezien vaak het rookkanaal vervangen dient te worden. Wil je een pelletkachel laten installeren? Vraag dan vrijblijvend pelletkachel offertes aan.

Wat kost een pelletkachel installeren?

Een pelletkachel is makkelijk zelf te installeren, maar toch is het raadzaam om dit door een erkende vakman te laten doen. Vaak zal het rookkanaal vervangen moeten worden en wanneer je zelf aan de slag gaat dan kan dat de hoeveelheid fijnstof verhogen. De prijzen van een pelletkachel zijn echter wel lager wanneer je deze zelf gaat installeren, aangezien je geen pelletkachel installatiekosten hebt.

Wil je pelletkachel prijzen vergelijken voor jouw situatie? Vraag dan gratis pelletkachel offertes aan.

Soort pelletkachel Prijs* Offerte
Vrijstaande pelletkachel € 780 - 6.300
Pelletkachel met CV aansluiting € 3.000 - 6.500 Gratis offertes
Pelletketel met CV aansluiting € 3.500 - 8.000 Gratis offertes
Pelletkachel inbouw € 3.000 - 3.500 Gratis offertes
Pelletkachel kanalisatie € 2.200 - 3.500 Gratis offertes

* Gemiddelde prijzen pelletkachels, incl. btw en excl. montage.

Meer informatie over pelletkachels?
Soorten pelletkachels

Hoeveel kost installatie pelletkachel door vakman?

Ben je benieuwd naar de installatiekosten van een pelletkachel? Hieronder vind je de gemiddelde pelletkachel inbouw prijs van een erkende vakman. De prijs van een pelletkachel installeren kan flink verschillen. Wil je de exacte kosten van een pelletkachel inclusief installatie weten? Vergelijk dan meerdere pelletkachel prijzen van bedrijven.

Werkzaamheden Prijs* Offerte
Installatie ingebouwde pelletkachel € 150 - 600 Gratis offertes
Installatie vrijstaande pelletkachel € 500 - 950 Gratis offertes

* Indicatieve pelletkachel installeren prijs, incl. btw.

De totaalprijs pelletkachel is afhankelijk van het soort pelletkachel en kun je een pelletkachel vrijstaand of een pelletkachel inbouw installeren. Ook zijn er extra kosten van een pelletkachel met kanalisatie of wanneer deze aangesloten moet worden op de CV. Het is daarom verstandig om meerdere pelletkachel kosten te vergelijken.

De pelletkachel prijs is afhankelijk van allerlei factoren, zoals:

  • Extra opties
  • Zelf doen of laten plaatsen
  • Uurtarief expert
Erkende installateur vinden?
Gratis offertes
pelletkachel kosten

Prijsopbouw pelletkachel installeren

Arbeid
Materiaal
Voorrijkosten

Kosten pelletkachel materialen

De prijs van een pelletkachel varieert enorm. Dit komt doordat een pelletkachel van verschillende materialen gemaakt kan zijn; gietijzer met plaatstaal, vuurvaste klei en klei en vermiculiet.

Prijs pelletkachel van gietijzer met plaatstaal

Een pelletkachel van gietijzer met plaatstaal kost gemiddeld tussen de € 780 - € 1.600 en zijn goedkoop doordat ze snel afkoelen en de warmte minder lang vasthouden. Deze pelletkachels hebben dan ook de minste rendement.

Prijs pelletkachel van vuurvaste klei

Een pelletkachel van vuurvaste klei kost gemiddeld tussen de € 2.500 - 3.700 en houdt de warmte langer vast dan een gietijzeren pelletkachel. Met een vuurvaste pelletkachel kan je ook langer stoken en heeft hierdoor een hoger rendement.

Prijs pelletkachel van klei en vermiculiet

Een pelletkachel van vermiculiet en klei kost gemiddeld tussen de € 5.000 - 8.000. Deze pelletkachel heeft het hoogste rendement en wordt snel warm met minder pellets, doordat vermiculiet de warmte goed vasthoudt in de pelletkachel en gelijkmatig verspreid. Als de pelletkachel uit staat, zal deze alsnog hitte verspreiden.

Benieuwd naar een exacte pelletkachel prijs?
Gratis offertes

Kosten rookkanaal pelletkachel

Bij het installeren van een pelletkachel wordt vaak de rookgasafvoer vervangen. Wanneer de rookgasafvoer nog in prima staat is, dan kan een pelletkachel direct op het bestaande rookkanaal aangesloten worden.

Echter zijn er ook huizen waar geen rookgasafvoer aanwezig is en zal deze nieuw geplaatst moeten worden. Voor het nieuw aanleggen van een rookgasafvoer ben je dan vaak tussen de € 1.750 - 3.000 kwijt.

Pelletkachel inclusief rookkanaal laten plaatsen?
Gratis offertes

Prijs en verbruik pelletkachel

verbruik pelletkachel per dag berekenen

Gemiddeld verbruikt een pelletkachel tussen de 0,5 - 2 kg houtpellets per uur. Echter is dit afhankelijk van de isolatie en grootte van de ruimte. Een kachel met een laag vermogen in een grote ruimte zal namelijk meer verbruiken dan een kachel met een hoog vermogen.

Een gezin van ongeveer 4 personen gebruikt ongeveer 1.000 - 2.000 kg pellets per jaar, omgerekend is dit ongeveer € 280 - 780 per jaar. De stookkosten pelletkachel zijn dus lager dan die van een cv-ketel, wat gemiddeld op € 980 per jaar ligt.

Extra kosten pelletkachel

Wil je een nieuwe pelletkachel laten installeren of ga je je bestaande pelletkachel laten vervangen? Dan heb je de keuze uit vele extra mogelijkheden. Bekijk hieronder de meest voorkomende extra opties of laat je adviseren door een erkende vakman over alle opties + prijzen van pelletkachels.

Extra kosten Prijs* Offerte
Houtpellets € 0,28 - 0,39 per kilo
Rookkanaal inspectie € 125 - 150 Gratis offertes
Enkelwandig rookkanaal € 30 - 100 per meter Gratis offertes
Dubbelwandig rookkanaal € 100 - 265 per meter Gratis offertes
Flexibele voering rookkanaal € 60 - 90 per meter Gratis offertes

* Gemiddelde extra prijzen pelletkachel, incl. btw.

Pelletkachel met extra opties installeren?
Gratis offertes

Kosten pelletkachel zelf installeren

Wil je zelf de beste pelletkachel installeren? Je kunt tegenwoordig (online) pelletkachels kopen die je zelf kunt installeren. Echter raden aan om dit door een erkende vakman te laten installeren, aangezien een pelletkachel niet goed op het rookkanaal aangesloten kan worden. Hierdoor ontstaat fijnstof en ben je extra pelletkachel kosten kwijt om het te herstellen.

Waarom pelletkachel laten installeren door vakman?

  • Verzekerd van kwaliteit
  • Vrijblijvend advies bij jou thuis
  • Je bespaart tijd en geld
  • Regionale specialisten

Wil je een pelletkachel met subsidie installeren? Laat dan een pelletkachel installeren door een erkend installatiebedrijf. Een erkende vakman sluit de pelletkachel vakkundig en snel aan op het rookkanaal. Ga je zelf aan de slag? Dan is er meer kans op fijnstof. Een vakspecialist vervangt vaak het rookgaskanaal bij een nieuwe pelletkachel.

Slim besparen op pelletkachel kosten
Bij Slimster kom je alleen in contact met vakmannen die in jouw regio actief zijn. Zo houd je de voorrijkosten altijd eenvoudig in de hand.

Vergelijk erkende pelletkachel specialisten

Pelletkachels prijzen

Ben je op zoek naar een goedkope pelletkachel en wil je deze laten installeren door een ervaren pelletkachel specialist? Vraag vrijblijvend pelletkachel offertes aan via Slimster, waarna je in contact komt met maximaal 3 specialisten die werken in jouw regio. Zo vind je de beste deal en vergelijk je eenvoudig een pelletkachel op prijs en kwaliteit.

Beste deal voor pelletkachel inclusief installatie?

  1. Vraag binnen 1 minuut aan
  2. Ontvang vrijblijvende offertes
  3. Kies de beste deal
Gratis pelletkachels offertes?
Geheel vrijblijvend
Wat kost een pelletkachel?