Wil je een pelletkachel laten plaatsen?

Wil je een pelletkachel laten plaatsen?

Prijzen

Wat kost een pelletkachel?

Soorten

Welke pelletkachels zijn er?

Subsidie

Krijg je subsidie voor een pelletkachel?

Waarom Slimster

Zojuist vergeleken

 • 17:54Goirle
 • 17:39Rijssen
 • 17:37Almere
 • 17:18Wieringerwaard

Waar we voor staan

 • Ervaren installateurs
 • Bespaar tijd & geld
 • Vergelijken = beste deal
 • Altijd actief in jouw regio
 • Tot 3 vrijblijvende offertes
 • Gratis rendement berekeningen
 • Hulp & advies bij subsidie

94% beveelt ons aan

8,6 gemiddeld, 912 reviews

Wat is een pelletkachel?

Pelletkachel installeren

Een pelletkachel is een kachel met houtpellets als brandstof. De zichtbare vlam van een pelletkachel zorgt er voor dat een pelletkachel lijkt op een gewone houtkachel, echter is een pelletkachel zuiniger en is een duurzame verwarming.

Voorheen werden pelletkachels voornamelijk als bijverwarming gebruikt, maar tegenwoordig kun je pelletkachels aansluiten op je centrale verwarming.

Meer informatie over pelletkachels?
Soorten pelletkachels

Wat zijn (hout)pellets?

Houtpellets zijn brandstof voor een pelletkachel en is samengeperst hout in kleine korrels. Vaak wordt dit gecombineerd met zaagsel en resthout van fabrieken. Hierdoor is het een goedkope brandstof om je woning van warmte te voorzien. Houtpellets hebben vaak dezelfde afmetingen, waardoor je makkelijk het verbruik van een pelletkachel kunt bijhouden.

Alleen op zoek naar houtpellets?
Beste houtpellets
uitstoot pelletkachel

Wat is het voordeel van een pelletkachel?

Er zijn verschillende soorten pelletkachels beschikbaar, maar met elke pelletkachel kun je besparen op de stookkosten. Een pelletkachel kun je afstemmen op de juiste temperatuur, waarna een pelletkachel opwarmt en hierna zichzelf uitschakelt. Ook is een pelletkachel makkelijk te onderhouden en is de terugverdientijd van een pelletkachel vrij kort.

Daarnaast zijn pelletkachels zuiniger dan gewone houtkachels. Een houtkachel heeft namelijk een rendement tussen de 60 - 80%, terwijl een pelletkachel een rendement heeft tussen de 85% - 98%. Een open haard heeft een rendement van slechts 10%, waardoor vaak de keuze wordt gemaakt om een open haard te vervangen voor een pelletkachel.

Het is belangrijk om een pelletkachel te laten plaatsen door een vakman. Tijdens het verbranden van de houtpellets komt namelijk beperkt fijnstof vrij. Ga je zelf aan de slag met het plaatsen van een pelletkachel, dan is de kans groot dat er meer fijnstof vrij komt.

Benieuwd naar meer informatie?
Pelletkachel prijzen

Hoe lang gaat een pelletkachel mee?

Gemiddeld gaat een pelletkachel tussen de 10 - 15 jaar mee wanneer deze van plaatstaal is. Echter geven veel pelletkachel specialisten een garantie van 2 - 5 jaar op de pelletkachel. Op de printplaat, ventilator en gloeispiraal/gloeiplug wordt vaak beperkt garantie gegeven, omdat de levensduur van deze onderdelen sterk afhangt van de houtpellets en het aantal opstartcycli.

Op zoek naar de beste?
Beste pelletkachels

Hoe pelletkachel onderhouden?

Een pelletkachel heeft weinig onderhoud nodig. Echter zul je vaak dagelijks de aslade moeten legen en het ruit van de pelletkachel schoonmaken. Echter zitten in sommige pelletkachels een zelfreinigende ruit, waardoor je deze niet schoon hoeft te maken.

Het wordt wel sterk aangeraden om het rookkanaal jaarlijks te laten schoonmaken en de rookgasafvoer periodiek te laten inspecteren en reinigen door een schoorsteenveger. Vaak kun je ook bij het aanschaffen van een pelletkachel een onderhoudscontract voor afsluiten.

Pelletkachel afvoer

De rookgasafvoer van een pelletkachel is erg belangrijk, want dit zorgt voor een goede werking van de pelletkachel. Wordt er een nieuwe pelletkachel geïnstalleerd, dan moet altijd de rookgasafvoer worden vervangen. Een rookgasafvoer gaat doorgaans net zo lang mee als een pelletkachel. Is de pelletkachel aan vervanging toe, dan geldt dat vaak ook voor de rookgasafvoer.

Meestgestelde vragen over pelletkachels

Het verschil tussen een pelletkachel vs houtkachel zit voornamelijk in de voordelen van een pelletkachel. Een pelletkachel brandt langer en heeft een schone verbranding. Ook heeft een pelletkachel een hoger rendement dan een traditionele houtkachel.

Het is inderdaad mogelijk om een pelletkachel cv op je vloerverwarming aan te sluiten. Meer informatie? Bekijk de soorten pelletkachels.

Beste deal vinden voor jouw pelletkachel?

Wil je een pelletkachel laten plaatsen door een ervaren vakman? Via Slimster vraag je gratis en vrijblijvend pelletkachel offertes aan, waarna je in contact komt met maximaal 3 pelletkachel specialisten die werken in jouw regio. Jij vergelijkt de bedrijven slim op prijs en kwaliteit. Tenslotte beslis je zelf welke vakman de pelletkachel plaatst.

Direct ervaren pelletkachel specialisten vergelijken

 1. Vraag binnen 1 minuut aan
 2. Ontvang vrijblijvende offertes
 3. Kies de beste deal

Klanten over Slimster