Genomineerd voor Website van het Jaar 2020
Soorten blusmiddelen

Soorten blusmiddelen

Ga naar

Brand kun je met behulp van verschillende soorten kleine blusmiddelen zelf blussen. Bekijk goed per situatie of zelf blussen verstandig is om te doen of dat je beter kunt vluchten! Wat je in elk geval kunt doen is verschillende blusmiddelen in huis halen en op verschillende plekken in huis een blusmiddel plaatsen. Welke kleine blusmiddelen zijn er en waar kun je het beste een blusmiddel plaatsen? Slimster geeft antwoorden.

Brandslang en brandblusser

Welke kleine blusmiddelen zijn er?

In onderstaand blusmiddelen schema zie je welke kleine blusmiddelen er zijn en voor welk soort brand ze geschikt zijn.

Soorten kleine blusmiddelen
Voor welk soort brand?
Kosten

1. Brandblusser

Meest gebruikt!

Hangt van soort brandblusser af: zie pagina's Brandblussers, Schuimblussers, Poederblussers en CO2 blussers voor meer informatie. €10-300
2. Branddeken

Brandende voorwerpen, die afdekbaar zijn:

 • Pan
 • Prullenbak
 • Barbeque
 • Kleding
€20-50
3. Brandslang op brandslanghaspel

Vaste stoffen brand, zoals:

 • Meubels
 • Vloer
 • Gordijnen

 • Niet gebruiken bij vloeistoffenbrand of elektrische brand!
€120-300
4. Sprinkler Brand in een bedrijf of opslagruimte, als direct blussen, zonder tussenkomst van mensen, wenselijk is. €20-45 per m2, inclusief montage

Het beste kun je een klein blusmiddel gebruiken, maar heb je dit niet voorhanden, dan is blussen met water ook een goed idee. Zeker bij kleinere branden kun je prima water als blusmiddel gebruiken. Water laat de temperatuur van het vuur dalen en het vuur kan hierdoor doven. Let op: niet voor alle branden kun je water als blusmiddel gebruiken. Voor een olie-, vet- en electriciteitsbrand mag je absoluut geen water als blusmiddel gebruiken, want dan laait het vuur op!

Je kunt zand als blusmiddel gebruiken, want dit zorgt ervoor dat er geen zuurstof meer bij de brand komt. Voor kleinere branden is zand als blusmiddel gebruiken, een goed idee. Het werkt echter niet zo goed als andere kleine blusmiddelen.

Brandblusser als blusmiddel

Brandblussers zijn draagbare blusmiddelen. Er zijn 3 soorten brandblussers:

Wat zijn de beste schuimblussers?

Wat zijn de beste poederblussers?

Wat zijn de beste CO2 blussers?

Brandblusser laten keuren?

Branddeken als blusmiddel

Blussen met brandblusser

Een branddeken wordt ook wel een blusdeken genoemd. Het is een deken, die je over de brand legt, zodat er geen zuurstof meer bij de brand kan komen en het vuur dooft.

Eisen branddeken

 • Europese kwaliteitsnorm EN 1869:1997 (staat op de verpakking aangegeven)
 • Afmeting = 1 meter bij 1 meter
 • Twee zichtbare handgrepen
 • Aan de verpakking zit een riem of oogje (om de blusdeken mee op te hangen)

Stappenplan blussen met branddeken

 1. Wikkel je handen in de branddeken, zodat ze geen vlam kunnen vatten!
 2. Dek de brand af met de blusdeken. Doe dit voorzichtig en zorgvuldig, zorg dat je geen wilde bewegingen maakt en alles goed afdekt en zuurstofvrij maakt. Je kunt ook een ander in een branddeken wikkelen, als zijn/haar kleding in brand staat.
 3. Check of alles goed is afgedekt.
 4. Schakel, als het om een stoomvoorziening gaat, het toestel uit, trek de stekker uit het stopcontact.
 5. Kijk goed of alle vlammen gedoofd zijn, dek eventueel extra af.
 6. Laat de deken een half uur liggen, zodat je zeker weet dat het vuur en de hitte weg zijn.

Waar blusmiddel plaatsen?

Meestal gebruik je de branddeken in de keuken om over een pan te plaatsen, dus het beste kun je dit brandmiddel plaatsen in een keukenkastje. Zorg dat iedereen in huis goed weet waar de branddeken zich bevindt, zodat je hem direct kunt grijpen als er brand is.

Voor frituurpan branden moet je een aparte branddeken gebruiken met daarop de vermelding: BSEN1869 CERTIFIED. Andere branddekens zijn niet geschikt voor het blussen van friteuses!

Wat doen bij brand?

Brandslang op brandslanghaspel als blusmiddel

Brandslang op brandslanghaspel

Een brandslanghaspel is aangesloten op het waterleidingnet. Je kunt met de lange, opgerolde brandslang de brand vertragen, terwijl de brandweer onderweg is.

Soorten brandslanghaspel

 • Lengtes: 20, 25 of 30 centimeter
 • Vast of zwenkbaar (=met zwenkarm beweegbaar)
 • Met of zonder nis of brandkast (om te beschermen en in op te bergen

Eisen brandslanghaspel

 • Europese Norm EN 671-1: 2001
 • CE-markering, die garant staat voor juiste werking

Waar blusmiddel plaatsen?

 • Bij vluchtwegen, uitgangen, doorgangen
 • Niet op risicoplaatsen, omdat de brandslanghaspel door de brand onbruikbaar kan worden

Hoe lengte bepalen brandslanghaspel? Een brandslanghaspel mag niet langer zijn dan 30 meter. De minimale lengte van een brandslanghaspel is 20 meter. Zorg ervoor dat de afstand van de brandslanghaspel tot het blusgebied de brandslanglengte + 5 meter is. De lengte van de brandslanghaspel hangt dus af van de diameter van het blusgebied en van de hoeveelheid brandslanghaspels in het gebied. Voor grotere gebouwen heb je langere of meerdere brandslanghaspels nodig.
Brandslanghaspel laten keuren?

Kies bij voorkeur voor een brandslanghaspel van 20 meter! Brandslanghaspels van deze lengte zijn voor iedere persoon makkelijker afrolbaar dan de langere brandslanghaspels. Is het blusgebied erg groot? Hang dan meerdere brandslanghaspels op zodat je op elke plek eenvoudig kunt blussen.

Sprinkler als blusmiddel

Sprinkler

Een sprinkler is een sproeier aan het plafond, meestal in bedrijven en opslagruimtes. Bij rook in de ruimte, reageert de sprinkler direct door te blussen. Heel gericht, zodat er zo min mogelijk waterschade ontstaat. Als een sprinklersysteem aanslaat, dan wordt er ook alarm geslagen, eventueel wordt ook direct de alarmcentrale van de brandweer ingeschakeld.

Soorten sprinkler

Er zijn vele soorten sprinklers, geschikt voor verschillende soorten ruimtes. Een deskundige bekijkt welk type sprinkler je nodig hebt voor jouw specifieke ruimte.

Waar blusmiddel plaatsen?

 • In bedrijven, opslagruimtes, winkels en openbare gebouwen
 • Thuis is een sprinkler niet nodig

Laat een sprinkler altijd plaatsen door een deskundige. Een sprinklerinstallatie is ingewikkeld. Het bestaat uit een leidingssysteem onder het plafond en meerdere sprinklers. Het blusmiddel plaatsen en bepalen waar en welke sprinklers er moeten komen, is geen eenvoudige klus.
Sprinkler alarm

Brandbeveiliging specialisten vergelijken?

Kleine blusmiddelen kopen

Draagbare blusmiddelen, zoals een brandblusser en blusdeken zijn kleine blusmiddelen die je zelf koopt om ze vervolgens te gebruiken als blusmiddel. Je hebt hiervoor geen specialist nodig. Wel helpen wij je op weg met je aankoop. Slimster onderzocht voor jou wat de beste schuimblussers, beste poederblussers en beste CO2 blussers zijn.

Een brandslanghaspel kun je ook zelf kopen en ophangen. Je moet er dan wel goed op letten dat je hem op de juiste plek ophangt en dat hij op de juiste manier wordt aangesloten op het waterleidingnet. Ben je hier niet handig of ervaren in? Schakel dan een specialist in.

Draagbare blusmiddelen

Kleine blusmiddelen laten plaatsen

Wil je een brandslanghaspel of sprinklerinstallatie laten plaatsen door een deskundige? Vraag dan gratis en vrijblijvend brandbeveiliging offertes aan bij Slimster. Je ontvangt maximaal 4 offertes van specialisten bij jou in de buurt, die je vergelijkt op basis van prijs en kwaliteit. Kies de specialist die het beste bij jou in jouw wensen past en vind de beste deal.

Direct brandbeveiliging specialisten vergelijken

Vraag binnen 1 minuut aan Ontvang vrijblijvende offertes Kies de beste deal