Rookmelders zijn cruciaal, want ze waarschuwen je direct als er brand ontstaat. Rookmelders redden levens! Vooral ’s nachts zijn ze van groot belang, want terwijl je slaapt ruik je niks, maar horen kun je wel. Het is belangrijk dat je voldoende rookmelders, op de juiste plekken monteert en dat ze altijd goed werken.
Welke rookmelder kopen?
Wil je een rookmelder kopen, maar weet je niet welke rookmelder je kopen moet? Je hebt keuze uit 2 soorten rookmelders.
Soorten rookmelders | Werking |
Wanneer gaat hij af? |
Voor welke ruimtes? |
---|---|---|---|
Optische rookmelder | Infrarode lichtbundel wordt verstoord door verduistering | Bij rook- en stofvorming | Alle ruimtes, behalve tochtige ruimtes* |
Thermische rookmelder | Op basis van temperatuur | Bij snelle temperatuurstijging of hoge temperatuur | Keuken, badkamer en andere tochtige ruimtes |
*Een optische rookmelder kun je beter niet plaatsen op tochtige plekken, zoals een keuken of badkamer. Hier ontstaat snel damp of rook, waardoor de rookmelder snel afgaat, terwijl er geen brand is.


Extra opties rookmelder
Koppelbare rookmelders
Als je meerdere melders in huis hangt, dan kun je kiezen voor koppelbare rookmelders. Je kiest voor een rookmelder draadloos koppelbaar of een rookmelder bedraad koppelbaar. Je koopt koppelbare rookmelders in een set. Gaat een van de koppelbare rookmelders af, dan gaan ook de daaraan gekoppelde rookmelders af. Wanneer zijn koppelbare rookmelders handig?
- Als er beneden brand ontstaat, terwijl je op zolder slaapt
- Samen met de buren, zodat je elkaar kunt waarschuwen bij brand
Combi rookmelders
Een combi melder is een rookmelder en koolmonoxidemelder in een.
Deze melder is alleen mogelijk in een ruimte met een verbrandingstoestel. In alle andere gevallen moet je kiezen voor afzonderlijke rook- en koolmonoxidemelders.
Dit omdat de plek van ophangen voor een rookmelder en koolmonoxidemelder alleen in een ruimte met verbrandingstoestel gelijk is, namelijk aan het plafond en op 1 tot 3 meter afstand van het verbrandingstoestel.
Testknop
Met deze knop kun je controleren of je rookmelder het doet. Uiteraard moet er hiervoor een rookmelder batterij aanwezig zijn.
Rookmelder op stroom
Meestal werkt een rookmelder op batterij, maar je kunt ook kiezen voor een rookmelder op stroom. Voordeel van dit type rookmelder is dat je nooit de batterij hoeft te vervangen. Nadeel van een rookmelder op stroom is dat hij zijn werk niet doet als de stroom uitvalt. Wil je een rookmelder op stroom? Kies dan voor een rookmelder op stroom, die tevens beschikt over een batterij. Daarmee weet je zeker dat je altijd een werkende rookmelder hebt.

Eisen rookmelder
- Europese keurmerk NBN EN 14604. Dit wil zeggen dat de rookmelder voldoet aan kwaliteitseisen op het gebied van onderhoud, productinformatie, duurzaamheid, milieuaspecten en productinformatie.
- Testknop. De rookmelder heeft een speciale knop om te testen of de melder het doet.
- Rookmelder batterij. Je kiest voor een rookmelder batterij die jaarlijks moet worden vervangen of voor een rookmelder batterij die 5 tot 10 jaar meegaat.
Kosten rookmelder
Een rookmelder kost tussen de 5 en 100 euro, afhankelijk van:
- Type rookmelder
- Extra opties
- Soort rookmelder batterij
- Los kopen of als set rookmelders kopen
Rookmelders zelf plaatsen
Rookmelders kun je prima zelf monteren. Let er daarbij goed op dat je ze op de juiste plek monteert. Welke plek dat is, lees je hieronder.

Waar rookmelders plaatsen?
Waar moet ik een rookmelder plaatsen?
- Aan het plafond (omdat warmte stijgt)
- Op elke verdieping minimaal 1
- In elk geval in de hal en overloop (=vluchtroute)
- Tussen woonkamer en keuken
- Voor extra veiligheid ook in slaapkamers, woonkamer en andere ruimtes
- Minimaal 50 centimeter van de muur en hoeken (rook komt pas later in de hoeken)
- In het midden van de ruimte
Zeker weten dat de rookmelder altijd geladen is? Vervang dan de batterijen 1x per jaar. Je kunt ook kiezen voor rookmelders met batterij die 5 tot 10 jaar meegaat.

Rookmelders laten plaatsen
Rookmelders laten plaatsen door een vakman kan ook, bijvoorbeeld als je naast rookmelders ook andere maatregelingen wilt nemen op het gebied van brandbeveiliging of inbraakbeveiliging. Kies je voor rookmelders laten plaatsen, dan weet je zeker dat ze op de juiste manier worden gemonteerd en op de juiste plek hangen.
Rookmelders laten plaatsen door een specialist is natuurlijk duurder dan zelf kopen en installeren. Naast materiaalkosten heb je ook montagekosten, die van invloed zijn op de brandbeveiliging prijzen. Wil je de precieze arbeidskosten weten, vraag dan brandbeveiliging offertes bij ons aan. Je ontvangt dan gratis en vrijblijvend maximaal 4 offertes van specialisten bij jou in de buurt, vergelijkt ze met elkaar en vind de beste deal.