• Onafhankelijke informatie
 • Gecontroleerde specialisten
 • 155.000+ vergelijkingen
Gecontroleerde specialisten
Onafhankelijke informatie
Rookmelder

Rookmelder

Ga naar

Rookmelders zijn cruciaal, want ze waarschuwen je direct als er brand ontstaat. Vooral ’s nachts zijn ze van groot belang, want terwijl je slaapt ruik je niks, maar horen kun je wel. Het is belangrijk dat je voldoende rookmelders, op de juiste plekken monteert en dat ze altijd goed werken.

Soorten rookmelders

Soorten rookmelders
Werking
Wanneer gaat hij af?
Voor welke ruimtes?
Optische rookmelder Infrarode lichtbundel wordt verstoord door verduistering Bij rook- en stofvorming Alle ruimtes, behalve tochtige ruimtes*
Thermische rookmelder Op basis van temperatuur Bij snelle temperatuurstijging of hoge temperatuur Keuken, badkamer en andere tochtige ruimtes

*Een optische rookmelder kun je beter niet plaatsen op tochtige plekken, zoals een keuken of badkamer. Hier ontstaat snel damp of rook, waardoor de rookmelder snel afgaat, terwijl er geen brand is.

Koolmonoxidemelder nodig?

Maak een optische rookmelder geregeld schoon. Zuig hem stofvrij met de stofzuiger, zodat hij niet afgaat bij stofvorming!

Extra opties rookmelder

Gekoppelde melder

Als je meerdere melders in huis hangt, dan kun je kiezen voor gekoppelde melders. Deze kun je draadloos aan elkaar koppelen en koop je in een set. Gaat een van de rookmelders af, dan gaan ook de daaraan gekoppelde rookmelders af. Wanneer zijn gekoppelde rookmelders handig?

 • Als er beneden brand ontstaat, terwijl je op zolder slaapt
 • Samen met de buren, zodat je elkaar kunt waarschuwen bij brand

Combi melder

Een combi melder is een rookmelder en koolmonoxidemelder in een.

Deze melder is alleen mogelijk in een ruimte met een verbrandingstoestel. In alle andere gevallen moet je kiezen voor afzonderlijke rook- en koolmonoxidemelders.

Dit omdat de plek van ophangen voor een rookmelder en koolmonoxidemelder alleen in een ruimte met verbrandingstoestel gelijk is, namelijk aan het plafond en op 1 tot 3 meter afstand van het verbrandingstoestel.

Testknop

Met deze knop kun je controleren of je rookmelder het doet.

Testknop rookmelder
Ionisatierookmelders in huis? Vervang deze door optische rookmelders! De verkoop van de ionisatierookmelder is sinds 2005 verboden, omdat er een radioactieve stof uit vrij kan komen. Maak je niet te veel zorgen als je nog ionisatierookmelders hebt hangen. Bij normaal gebruik is er nauwelijks gevaar. Uit voorzorg is het wel beter om ze te vervangen door optische rookmelders.

Eisen rookmelder

 • Europese keurmerk NBN EN 14604. Dit wil zeggen dat de rookmelder voldoet aan kwaliteitseisen op het gebied van onderhoud, productinformatie, duurzaamheid, milieuaspecten en productinformatie.
 • Testknop. De rookmelder heeft een speciale knop om te testen of de melder het doet.
 • Geladen batterijen. Je kiest voor een rookmelder die werkt op batterijen die jaarlijks moeten worden vervangen of voor een rookmelder met batterijen die 5 tot 10 jaar meegaan.

Een rookmelder die werkt op batterijen die 5 tot 10 jaar meegaan, is duurder. Toch is het goed om dit type rookmelder te overwegen. Het is een groot voordeel dat je de batterijen niet jaarlijks hoeft te vervangen. Zo ben je er veel zekerder van dat je rookmelders blijven werken.

Kosten rookmelder

Een rookmelder kost tussen de 5 en 100 euro, afhankelijk van:

 • Type rookmelder
 • Extra opties
 • Soort batterijen
 • Los kopen of als set kopen

Rookmelders zelf plaatsen

Rookmelders kun je prima zelf monteren. Let er daarbij goed op dat je ze op de juiste plek monteert. Welke plek dat is, lees je hieronder.

Rookmelder zelf monteren?

Overloop

Waar plaats je rookmelders?

 • Aan het plafond (omdat warmte stijgt)
 • Op elke verdieping minimaal 1
 • In elk geval in de hal en overloop (=vluchtroute)
 • Tussen woonkamer en keuken
 • Voor extra veiligheid ook in slaapkamers, woonkamer en andere ruimtes
 • Minimaal 50 centimeter van de muur en hoeken (rook komt pas later in de hoeken)
 • In het midden van de ruimte
Test maandelijks je rookmelders door op de testknop te drukken Zo weet je zeker dat je rookmelders het nog doen. Doet een rookmelder het niet? Vervang dan de batterijen of eventueel de rookmelder. Doe dit ook als de rookmelder een signaal geeft dat hij bijna leeg is (elke minuut piepgeluid).
Zeker weten dat de rookmelder altijd geladen is? Vervang dan de batterijen 1x per jaar. Je kunt ook kiezen voor rookmelders met batterij die 5 tot 10 jaar meegaat.
Rookmelder met testknop

Rookmelders laten plaatsen

Rookmelders kun je ook door een vakman laten plaatsen, bijvoorbeeld als je naast rookmelders ook andere maatregelingen wilt nemen op het gebied van brandbeveiliging of inbraakbeveiliging. Zo weet je zeker dat ze op de juiste manier worden gemonteerd en op de juiste plek hangen.

Rookmelders laten plaatsen door een specialist is natuurlijk duurder dan zelf kopen en installeren. Naast materiaalkosten heb je ook montagekosten, die van invloed zijn op de brandbeveiliging prijzen. Wil je de precieze arbeidskosten weten, vraag dan brandbeveiliging offertes bij ons aan. Je ontvangt dan gratis en vrijblijvend maximaal 5 offertes van specialisten bij jou in de buurt, vergelijkt ze met elkaar en vind de beste deal.

Direct brandbeveiliging specialisten vergelijken

Vraag binnen 1 minuut aan Ontvang vrijblijvende offertes Kies de beste deal