• Onafhankelijke informatie
  • Gecontroleerde specialisten
  • 111.000+ vergelijkingen
Gecontroleerde specialisten
Onafhankelijke informatie
Werking van zonnepanelen

Werking van zonnepanelen

De prijs van zonnepanelen is de afgelopen jaren flink gedaald, terwijl deze manier om groene stroom op te wekken juist in populariteit stijgt. De zon is een onuitputtelijke energiebron en biedt een uitstekende kans wat betreft duurzame energie. Maar hoe werkt een zonnepaneel eigenlijk?

Hoe werken zonnepanelen?

Zonnepanelen bestaan uit zonnecellen van silicium, waar elektriciteit doorheen stroomt zodra er zonlicht op schijnt. Zo ontstaat er gelijkstroom: een elektrische stroom tussen de positieve en negatieve lading in de zonnecel. Een omvormer zet de gelijkstroom om in wisselstroom (de normale stroom). Deze wisselstroom wordt naar het elektriciteitsnet gestuurd.

Fotovoltaïsche zonnepanelen Zonnepanelen worden ook wel fotovoltaïsche zonnepanelen genoemd; ze zetten (zon)licht direct om in elektriciteit. Een ander woord voor een fotovoltaïsche zonnecel is een pv-cel. Om deze reden worden zonnepanelen ook wel pv-panelen genoemd.

Compleet zonnesysteem

Om duurzame energie op te wekken, heb je niet alleen zonnepanelen nodig. Andere onderdelen van een zonnesysteem zijn een omvormer in je meterkast en bekabeling tussen de omvormer en panelen.

De zonnepanelen wekken de stroom op, waarna de omvormer de stroom bruikbaar maakt voor (eigen) gebruik. Waar zonnepanelen ongeveer 25 jaar meegaan, moet de omvormer eerder worden vervangen. Meestal is een omvormer na 10-15 jaar aan vervanging toe.

Opwekken van stroom in de winter

Hoewel in Nederland de zon minder vaak schijnt dan in Mediterrane landen, is het ook voor ons rendabel om zonnepanelen te plaatsen. Nederland heeft jaarlijks genoeg zonuren om een huishouden te voorzien van opgewekte energie via zonnepanelen.

In de zomer meer zonuren dan in de winter Het merendeel van de jaarlijkse stroom wordt opgewekt tussen april en september. Hoewel panelen ook stroom opwekken bij bewolking, zijn onbewolkte zomerdagen toch echt de beste momenten voor je zonnepanelen.

Ook duurzame energie opwekken en besparen?

Wil je ook zonnepanelen kopen? Vraag gratis zonnepaneel-offertes aan via Slimster om slim te vergelijken. Je komt in contact met regionale installateurs en beslist zelf met welk bedrijf je in zee gaat. Zo begint je besparing al bij de installatie van de zonnepanelen.

Direct gratis zonnepanelen-offertes vergelijken

Energiecontrol
Kroon Zonnepanelen
Direct Zonnepanelen
Greentastic Zonnepanelen
Vraag binnen 1 minuut aan Ontvang vrijblijvende offertes Kies de beste deal