• Onafhankelijke informatie
  • Gecontroleerde specialisten
  • 127.000+ vergelijkingen
Gecontroleerde specialisten
Onafhankelijke informatie
Werking van zonnepanelen

Hoe werken zonnepanelen?

Ga naar

De prijs van zonnepanelen is de afgelopen jaren flink gedaald, terwijl deze manier om groene stroom op te wekken juist in populariteit stijgt. Maar hoe werken zonnepanelen?

Hoe werken zonnepanelen?

De werking van zonnepanelen kan worden uitgelegd aan de hand van 3 onderdelen:

  1. De zonnepanelen
  2. De omvormer
  3. De meterkast

1. Werking van zonnepanelen

Zonnepanelen bestaan uit zonnecellen van silicium, waar elektriciteit doorheen stroomt zodra er zonlicht op schijnt. Zo ontstaat er gelijkstroom: een elektrische stroom tussen de positieve en negatieve lading in de zonnecel.

Fotovoltaïsche zonnepanelen Zonnepanelen worden ook wel fotovoltaïsche zonnepanelen genoemd; ze zetten (zon)licht direct om in elektriciteit. Een ander woord voor een fotovoltaïsche zonnecel is een pv-cel. Om deze reden worden zonnepanelen ook wel pv-panelen genoemd.

2. Werking van omvormer

Om duurzame energie op te wekken, heb je niet alleen zonnepanelen nodig. De stroom die wordt opgewekt door de panelen is namelijk niet dezelfde stroom als die door je apparaten thuis gaat. Een omvormer zet de gelijkstroom van zonnepanelen om in wisselstroom (de normale stroom). Deze wisselstroom wordt naar het elektriciteitsnet gestuurd.

Waar zonnepanelen ongeveer 25 jaar meegaan, moet de omvormer eerder worden vervangen. Meestal is een omvormer na 10-15 jaar aan vervanging toe.

3. Aansluiting in de meterkast

De omvormer is aangesloten op een groep in de meterkast. Hiervoor wordt meestal een aparte groep gebruikt, aangezien er voor 3 of meer zonnepanelen een extra stroomgroep nodig is. Zodra de omvormer in je meterkast is aangesloten, kun je de stroom die je opwekt gebruiken voor je apparaten of terugleveren aan het elektriciteitsnet.

Meer over terugleveren?

Ook duurzame energie opwekken en besparen?

Wil je ook zonnepanelen kopen? Vraag gratis zonnepanelen offertes aan via Slimster om slim te vergelijken. Je komt in contact met regionale installateurs en beslist zelf met welk bedrijf je in zee gaat. Zo begint je besparing al bij de installatie van de zonnepanelen.

Direct gratis zonnepanelen-offertes vergelijken

Energiecontrol
Kroon Zonnepanelen
Direct Zonnepanelen
Greentastic Zonnepanelen
Vraag binnen 1 minuut aan Ontvang vrijblijvende offertes Kies de beste deal