• Onafhankelijke informatie
  • Gecontroleerde specialisten
  • 157.000+ vergelijkingen
Gecontroleerde specialisten
Onafhankelijke informatie
Zonnepanelen op plat dak

Zonnepanelen op plat dak monteren

Ga naar

Heeft jouw woning een plat dak en wil je zonnepanelen plaatsen? Zonnepanelen op een plat dak is zeker mogelijk, maar er komt wat meer werk bij kijken dan op een schuin dak. Waar moet je op letten bij zonnepanelen op een plat dak?

Voordelen zonnepanelen plat dak

  • Zonnepanelen minder zichtbaar
  • Ideale hellingshoek te maken
  • Geen vergunning nodig

Nadelen zonnepanelen plat dak

  • Ballast zorgt voor extra gewicht & kosten
  • Zonnepanelen nemen meer ruimte in beslag
zonnepanelen plat dak plaatsen

Hellingshoek zonnepanelen op plat dak

Laat je zonnepanelen installeren op een plat dak, dan is het van belang de zonnepanelen in een hoek te plaatsen. Leg je de zonnepanelen plat op het dak, dan gaat het rendement flink achteruit. De panelen vangen dan minder zon in vergelijking met zonnepanelen die in een hellingshoek op het dak liggen.

Beste hellingshoek voor zonnepanelen op plat dak richting zuiden

Hellingshoek zonnepanelen
Opbrengst in %
35 graden 100%
30 graden 99%
25 graden 98%
20 graden 97%
15 graden 95%

Zoals je ziet is het rendementsverlies minimaal wanneer je de zonnepanelen op het zuiden richt. Gemiddeld kun je de zonnepanelen dan in een hoek van 15 - 60 graden leggen en nog steeds een prima rendement behalen. Hoe minder gunstig de legrichting is, hoe belangrijker de juiste hellingshoek is.

Hoe zit het met een schuin dak?

Legrichting zonnepanelen op plat dak

Op een plat dak heb je doorgaans keuzes wat betreft de legrichting van zonnepanelen. Vaak kan je zelf kiezen hoe je de zonnepanelen gaat leggen, waardoor je een optimaal rendement kunt krijgen. Zonnepanelen op een plat dak zijn op meerdere manieren te leggen, waardoor je goed kunt bekijken hoe je de meeste panelen kunt plaatsen en het hoogste rendement bereikt.

Legrichting (bij hellingshoek 35°)
Opbrengst in %
Zuiden 100%
Zuidwesten 95%
Zuidoosten 95%
Westen 80-85%
Oosten 80-85%
Noordoosten 70%
Noordwesten 70%
Noorden 60-65%
zonnepanelen oostwest ligging

Wanneer oostwest ligging zonnepanelen?

Zonnepanelen op een plat dak moeten verder uit elkaar liggen dan op een schuin dak. Je legt de panelen namelijk in een hoek waardoor er schaduw ontstaat. Om te voorkomen dat de schaduw van het ene paneel op het andere paneel valt, is een bepaalde afstand tussen de zonnepanelen vereist.

Om het maximaal aantal zonnepanelen op een plat dak te plaatsen, wordt er soms gekozen voor een minder optimale hellingshoek van 10 graden in een oostwest ligging. Hierdoor is het rendement per paneel minder, maar kan de opbrengst per m2 hoger uitvallen. Een vakman kijkt welke optie het meest geschikt is voor jouw dak.

Vind beste zonnepanelen vakman

Ballast voor zonnepanelen op plat dak

Op platte daken is er ballast nodig om de zonnepanelen te verzwaren. Je wilt namelijk niet dat de zonnepanelen van het dak waaien of gaan verschuiven. Hoeveel ballast er nodig is voor de zonnepanelen hangt af van je situatie: hoe hoog is het dak en staat er doorgaans veel wind? Aan de kust is de windkracht gemiddeld hoger dan in het midden van het land. Laat een betrouwbare vakman naar je dak kijken en de beste mogelijkheden uitwerken.

Wat is het gewicht van zonnepanelen op een plat dak? Deze zonnepanelen zijn doorgaans zwaarder dan op een schuin dak, door de extra ballast. Hoe zwaar de ballast moet zijn om de veiligheid te garanderen, verschilt per situatie.

zonnepanelen plat dak afstand

Afstand tot dakrand op plat dak

Voor het veilig plaatsen van zonnepanelen op een plat dak, wordt er rekening gehouden met de afstand tot de dakrand. Aan de dakrand wordt er meer getrokken aan zonnepanelen door windvlagen. Daarom is er een No-Go zone langs de dakrand.

  • Plaats zonnepanelen niet in de No-Go Zone
  • Algemene regel: afstand tot dakrand is hoogte van de zonnepanelen

Hoe dichter de panelen op de rand worden geplaatst, hoe meer ballast er nodig is om de ‘wervelwinden’ aan te kunnen.

Schaduw zonnepanelen

Je wilt schaduwval op de zonnepanelen onderling voorkomen. Hierdoor is het belangrijk voldoende afstand tussen de rijen zonnepanelen te houden. Je wilt voorkomen dat het ene zonnepaneel bij een lage zonstand een schaduw werpt op een ander zonnepaneel. Valt er wel schaduw op een zonnepaneel, dan merk je dat direct in de opbrengst.

Hoe kleiner de hoek van de zonnepanelen, hoe dichter de zonnepanelen op elkaar kunnen staan. Wat een geschikte tussenafstand is, is afhankelijk van de grootte van de zonnepanelen, de ligging (liggend of staand) en de hoek waarin de panelen worden geplaatst.

Vergunning nodig voor zonnepanelen op plat dak?

Heb je een vergunning nodig voor zonnepanelen op een plat dak? Als je rekening hebt gehouden met de benodigde afstand tot de dakrand, kan de montage doorgaans vergunningsvrij plaatsvinden. Uiteraard spelen er meer factoren mee. Lees meer over de vergunning voor zonnepanelen.

Advies ontvangen over zonnepanelen op plat dak

Wil je zonnepanelen op je platte dak en ben je benieuwd wat de mogelijkheden zijn? Schakel de hulp in van een ervaren en betrouwbare installateur. Deze vakman bekijkt jouw situatie en werkt de beste mogelijkheden uit. Vraag gratis en vrijblijvend zonnepanelen offertes aan om in contact te komen met vakmannen die in jouw regio actief zijn.

Direct zonnepanelen installateurs vergelijken?

Energiecontrol Duurzame energie
Solar2enjoy Zonnepanelen
Zonnemarkt Zonnepanelen
Kroon Zonnepanelen
Vraag binnen 1 minuut aan Ontvang vrijblijvende offertes Kies de beste deal