Zonnepanelen op grond of veldopstelling
Vergelijk beste zonnepanelen deals
 • Gratis & vrijblijvend

Zonnepanelen op grond of veldopstelling

Zonnepanelen op de grond: het komt steeds vaker voor. Dit is een ideale oplossing als zonnepanelen op je dak niet mogelijk is of als je veel ruimte hebt in de tuin, een veld of weiland. Hoe werkt een grondopstelling van zonnepanelen, waarom zou je dit doen en waar moet je rekening mee houden? We leggen het allemaal aan je uit.

 • Geen ruimte op het dak
 • Dak niet stevig genoeg
 • Geen vergunning voor zonnepanelen op dak (bv. bij monumentaal pand)
 • Dak heeft ongunstige ligging tov zon
 • Dak ligt in de schaduw
 • Vergunning nodig
 • Geschikt bestemmingsplan
 • Ruimte nodig op de grond
 • Zonnepanelen goed & veilig installeren
 • Kan diefstalgevoelig zijn

Wat kost zonnepanelen plaatsen op de grond? Een vrije veld opstelling van zonnepanelen is duurder dan zonnepanelen op een dak. Dit komt onder meer door het frame en fundament van de panelen:

 • Montagesysteem: net als op een plat dak heb je een montagesysteem nodig voor de zonnepanelen. Het is belangrijk dat deze stellage goed vastzit en bestand is tegen extreem weer. Om de constructie te verankeren wordt ballast gebruikt of een (schroef)fundering. Dit brengt extra kosten met zich mee, vergeleken met zonnepanelen op een schuin dak.
 • Bekabeling: bij een vrije veld opstelling van zonnepanelen is er doorgaans meer afstand tussen zonnepanelen en omvormer, vergeleken met zonnepanelen op of naast een woning. Dit zorgt voor hogere kosten. Daarnaast moet de bekabeling ook veilig weggewerkt worden.

Ontdek meer over de zonnepanelen kosten. Wil je weten wat de kosten van een veldopstelling zonnepanelen zijn in jouw situatie? Vraag dan gratis offertes aan en laat je adviseren door specialisten.

Vergelijk zonnepanelen installateurs voor zonnepanelen op grond

vrije veld opstelling zonnepanelen
zonnepanelen op de grond
draaibare zonnepanelen op grond
Toon alle afbeeldingen

Kom je in aanmerking voor subsidie, dan bespaar je wat op de kosten van veld zonnepanelen. Bekijk of je in aanmerking komt voor subsidie als particulier of zakelijke gebruiker.

Zonnepanelen subsidie

Zonnepanelen op de grond bieden veel mogelijkheden voor een optimaal rendement. Waarom is het rendement in veldopstelling vaak beter dan op een dak?

 • Lagere temperatuur: zonnepanelen werken op zonlicht, maar het rendement is lager als een zonnepaneel erg warm wordt. Dakbedekking geeft extra warmte af aan de panelen, waardoor het rendement lager is op het zomerdagen. Bij zonnepanelen op de grond heb je dit probleem niet.
 • Ideale ligging & hellingshoek: bij zonnepanelen op een dak ben je beperkt in de montagemogelijkheden, vooral bij een schuin dak. Zonnepanelen in een weiland of veld kan je in de meest optimale legrichting en hellingshoek zetten, zo profiteer je van een maximaal rendement.
Rendement zonnepanelen

Vergunning nodig voor zonnepanelen op grond?

Heb je een vergunning nodig voor zonnepanelen op grond? In veel gevallen geen vergunning nodig. Zonnepanelen op de grond kunnen vergunningsvrij geplaatst worden als:

 • De constructie niet hoger is dan 5 meter
 • Je aan voorwaarden van bestemmingsplan

Het bestemmingsplan geeft aan waarvoor grond gebruikt mag worden. Wil je bijvoorbeeld zonnepanelen plaatsen op landbouwgrond of agrarische grond? Of komen de zonnepanelen in openbaar gebied? Als het bestemmingsplan zonnepanelen niet toelaat, kan het nodig zijn het bestemmingsplan te laten wijzigen.

Hoe zit het dan met zonnepanelen in de tuin? Hiervoor heb je doorgaans geen vergunning nodig, maar bekijk alle mogelijkheden: zonnepanelen in tuin.

Zonnepanelen op dak & vergunning?

Wil je zonnepanelen laten plaatsen op je woning? Er zijn dan een aantal richtlijnen en voorwaarden waar je rekening mee moet houden. Ook kan het nodig zijn om een omgevingsvergunning aan te vragen. Maar hoe weet je of je voor de zonnepanelen een vergunning nodig hebt?

Zonnepanelen vergunning
Welke ondergrond geschikt voor zonnepanelen op de grond?

Wat is geschikte ondergrond voor grondopstelling zonnepanelen? De ondergrond kan verhard zijn of gras/vegatie.

Zonnepanelen in een weiland is dus mogelijk, maar zorg wel dat de beplanting niet te hoog wordt.

Hoe werkt bekabeling bij open veld opstelling zonnepanelen?

Laat je zonnepanelen in een veldopstelling plaatsen? Zonnepanelen vangen zonlicht om en via omvormer wordt dit omgezet naar wisselstroom. Als je zonnepanelen in een weiland of veld hebt, heb je soms behoorlijk wat bekabeling nodig. Vaak is het dan het meest veilig om die bekabeling weg te werken in de grond. Laat je goed informeren door de zonnepanelen installateur over de beste opties voor jouw zonnepanelen opstelling

Kan ik zonnepanelen op agrarische grond plaatsen?

Wil je zonnepanelen in een weiland plaatsen en is het bestemmingsplan hiervan agrarisch of landbouw? Je mag niet zomaar zonnepanelen plaatsen als dat niet aansluit bij het bestemmingsplan. Je hebt dan een vergunning nodig en het kan ook nodig zijn om het bestemmingsplan te laten wijzigen. 

Hoe zonnepanelen op grond schoonmaken?

Zonnepanelen op de grond schoonmaken is vaak makkelijker dan wanneer ze op een dak liggen; je kan er namelijk beter bij. Toch brengen vrije veldopstelling zonnepanelen ook uitdagingen met zich mee, vooral als ze in een weiland of gras liggen. Het is belangrijk dat de grond onder de panelen niet overwoekerd raakt, je zal het dus regelmatig moeten snoeien of maaien.

zonnepanelen in weiland

Laat je zonnepanelen in een weiland of veld plaatsen? Je hebt dan de keuze uit verschillende constructies/montagesystemen, zoals:

 • Plat dak constructie op de grond: dit frame met zonnepanelen staat laag bij de grond.
 • Statische zonnepanelen veldopstelling: zonnepanelen liggen in een frame, wat verder boven de grond in een ideale hoek en legrichting.
 • Draaibaar frame voor zonnepanelen: er zijn ook frames beschikbaar die meedraaien met de zon. Dit zorgt voor een hoger rendement.

Constructie veilig monteren

Laat je zonnepanelen op de grond installeren? Het is dan belangrijk dat de zonnepanelen en constructie goed vastzitten en bestand zijn tegen extreem weer. Hoe zorg je hiervoor? Op een schuin dak wordt de constructie vastgemaakt aan het dak, maar dit kan niet in een veld. Je hebt doorgaans de keuze uit de volgende opties:

 • Constructie verzwaren met ballast
 • Constructie verankeren in de grond, bijvoorbeeld met schroefpalen (meest gebruikt bij veldopstelling)

Wat is de geschikte vrije veld opstelling voor jouw zonnepanelen? Laat je hiervoor altijd goed adviseren door een specialist. Het is afhankelijk van de situatie wat de meest geschikte optie is voor jou.

lightbulb
Zonnepanelen op grond diefstalgevoelig?
Zonnepanelen zijn kostbare producten. Ze zijn niet eenvoudig te vervoeren, maar zet je zonnepanelen in een veld? Zorg dan wel voor goede beveiliging, bijvoorbeeld een hek en camera, of een slot dat alle panelen aan elkaar vastmaakt. Zodra 1 paneel wordt losgekoppeld gaat er dan een alarm af.

Specialist voor grondopstelling zonnepanelen

Op zoek naar een specialist die zonnepanelen op de grond kan installeren? Vraag gratis zonnepanelen offertes aan bij Slimster en kom in contact met maximaal 4 specialisten die in jouw regio werken. Laat je goed adviseren en ontdek wat de kosten en mogelijkheden zijn. Vergelijk de verschillende specialisten en beslis zelf wie de beste deal heeft.

Direct zonnepaneel specialisten vergelijken

 1. Vraag binnen 1 minuut aan
 2. Ontvang vrijblijvende offertes
 3. Kies de beste deal