• Onafhankelijke informatie
 • Gecontroleerde specialisten
 • 131.000+ vergelijkingen
Gecontroleerde specialisten
Onafhankelijke informatie
Zonnepanelen vergunning nodig?

Zonnepanelen vergunning nodig?

Wil je zonnepanelen laten plaatsen op je woning? Er zijn dan een aantal richtlijnen en voorwaarden waar je rekening mee moet houden. Ook kan het nodig zijn om een omgevingsvergunning aan te vragen. Maar hoe weet je of je voor de zonnepanelen een vergunning nodig hebt?

Waarom heb je een omgevingsvergunning nodig? Een vergunning waarborgt de veiligheid van bewoners en omwonenden. Vaak is het aanvragen van een vergunning voor zonnepanelen niet nodig. Voldoen jouw zonnepanelen aan alle onderstaande voorwaarden? Dan kan je deze vergunningsvrij laten plaatsen.

Voorwaarden zonnepanelen vergunningsvrij

 1. Het zonnepaneel wordt op het dak geplaatst.
 2. Het paneel vormt een geheel met de installatie die de elektriciteit opwekt, of de installatie staat in de woning.

Komt het paneel op een schuin dak, dan:

 1. steekt het paneel niet uit en blijft het binnen het dakvlak
 2. is de hellingshoek hetzelfde als de hoek van het dakvlak
 3. wordt het paneel in of direct op het dakvlak geplaatst

Komt het paneel op een plat dak, dan:

 1. is de afstand van het paneel tot de dakrand gelijk aan of groter dan de hoogte van het paneel.

Alleen als aan alle bovenstaande voorwaarden wordt voldaan, mag je de zonnepanelen vergunningsvrij plaatsen. Deze regels gelden ook wanneer je bestaande zonnepanelen wilt aanpassen.

Vergunning nodig voor zonnepanelen Voldoe je niet aan de gestelde voorwaarden, dan heb je een bouwvergunning nodig voor je zonnepanelen.

Vergunning zonnepanelen aanvragen

Je kan zelf de vergunning aanvragen, maar de installateurs in ons Slimster-netwerk kunnen je hier uitstekend bij helpen. Zij nemen de vergunningaanvraag volledig uit handen, zodat je zeker weet dat dit goed gebeurt.

Zonnepanelen + vergunning door specialist

Wat kost een zonnepaneel vergunning?

De prijs van een bouwvergunning verschilt per gemeente. Je kan de kosten voor het bouwleges opvragen bij jouw gemeente.

Hoe lang duurt een vergunningaanvraag? Het duurt ongeveer 14 weken voordat je de definitieve vergunning ontvangt, gerekend vanaf het moment dat je de aanvraag indient.

Na de vergunningaanvraag ontvang je binnen 8 weken een reactie van de gemeente, waarin de aanvraag wordt goedgekeurd of afgekeurd. Bij een onvolledige aanvraag kan de reactie langer duren. Na goedkeuring krijgen omwonenden en belanghebbenden nog 6 weken de tijd om bezwaar aan te tekenen. Na deze 6 weken wordt de vergunning definitief verleend.

Vergunningsvrij maar niet zonder regels

Ongeacht of je met of zonder vergunning zonnepanelen laat plaatsen, het is altijd nodig om je aan bepaalde regels te houden:

 • Het bestemmingsplan
 • Het Bouwbesluit
 • De welstandsnota

Eenvoudig goedkope installateur vinden voor nieuwe zonnepanelen

Ben je op zoek naar een betrouwbare specialist voor je nieuwe zonnepanelen? Je kan eenvoudig gratis zonnepaneel-offertes aanvragen via Slimster, waarna je in contact komt met installateurs uit jouw regio. Je vergelijkt zelf de vakmannen op basis van prijs en kwaliteit, en beslist zelf wie de opdracht uiteindelijk krijgt. Door slim te vergelijken, bespaar je tot wel 45%.

Direct gratis offertes vergelijken

Energiecontrol
Kroon Zonnepanelen
Direct Zonnepanelen
Greentastic Zonnepanelen
Vraag binnen 1 minuut aan Ontvang vrijblijvende offertes Kies de beste deal