• Onafhankelijke informatie
  • Gecontroleerde specialisten
  • 111.000+ vergelijkingen
Gecontroleerde specialisten
Onafhankelijke informatie
Monokristallijn zonnepanelen

Monokristallijn zonnepanelen

Monokristallijn zonnepanelen behoren tot de meest gebruikte panelen in Nederland. Deze zonnepanelen danken hun populariteit aan hun hoge rendement; ze zijn hierdoor namelijk uitermate geschikt voor kleine daken. Wil je een maximaal rendement behalen, maar heb je niet de ruimte voor veel zonnepanelen? Ga dan voor monokristal zonnepanelen.

Voordelen monokristal panelen

  • Hoog rendement
  • Ideaal op kleine daken
  • Zwarte of donkerblauwe kleur

Nadelen monokristal panelen

  • Duurder dan polykristallijn en dunne film
Wat zijn monokristallijn zonnepanelen? Monokristallijn zonnepanelen zijn donkerblauwe of zwarte panelen met een hoog rendement. De zonnepanelen zijn gemaakt van silicium en de productie verloopt traag. Hierdoor zijn monokristal zonnepanelen duurder dan polykristal zonnepanelen.

Kosten monokristallijn zonnepanelen

Een monokristal zonnepaneel is duurder dan een polykristal paneel. Dit komt door het trage productieproces, waar dus meer tijd (en geld) in gaat zitten. Hoewel de prijs hoger ligt, is een mono-zonnepaneel vaak de betere optie. Vooral op kleinere daken, bijvoorbeeld van rijtjeshuizen, levert een zonnepaneel van monokristal meer rendement op.

Wat de exacte prijs van mono-zonnepanelen is? Dat is afhankelijk van:

  • het vermogen van de zonnepanelen
  • de omvormer
  • de installatie

Bekijk de gemiddelde zonnepaneel prijzen, of vraag gratis zonnepaneel-offertes aan om prijsopgaven te ontvangen.

Monokristal zonnepanelen laten monteren
monokristallijn zonnepanelen

Hoe worden monokristal zonnepanelen gemaakt?

Deze zonnepanelen worden gemaakt van silicium, wat wordt gewonnen uit silica. Dit silica wordt vloeibaar gemaakt, waarna er een stok in het vloeibare silicium wordt gezet. De vloeistof koelt af en de stok wordt er langzaam uit gehaald. Zo ontstaat er een grote, ronde staaf van silicium.

Paneel van één kristal

Door dit langzame proces van afkoelen ontstaat er een egale structuur van één kristal; de kristallen liggen namelijk allemaal in dezelfde richting. Zo kunnen ze als eenheid zonne-energie opslaan en omzetten. Aan het einde van het proces worden panelen gezaagd uit de ronde staaf. Deze panelen hebben dus geen rechte hoeken, maar afgerond. Dit is één van de kenmerken van een mono-zonnepaneel.

Energie produceren Nu moet het zonnepaneel nog energie produceren. Dit gebeurt door een positieve en negatieve laag op het paneel aan te brengen. Er worden ook dunne lijntjes metaal op het paneel geprint, zodat de energie overgedragen kan worden naar dikkere metalen draden.

Prachtige kleur van monokristal panelen

De monokristal zonnepanelen hebben vaak een donkerblauwe of zelfs zwarte kleur, terwijl polykristal panelen helderblauw zijn. Deze donkere kleur is ook een reden voor mensen om voor mono-zonnepanelen te kiezen.

Verschil mono- en polykristal panelen

Hoewel glas-glas zonnepanelen en dunne film zonnepanelen tot de mogelijkheden behoren, wordt er toch vooral gekozen voor mono-zonnepanelen (zwart) of poly-zonnepanelen (blauw). Wat is het verschil tussen blauwe en zwarte zonnepanelen?

Slim besparen door bedrijven te vergelijken We raden je altijd aan om meerdere installateurs te vergelijken, zodat je nooit te veel betaalt. Iedere vakman hanteert namelijk zijn eigen uurtarief, waardoor prijzen flink kunnen variƫren. Vergelijk bedrijven en kies zelf de beste deal.

Beste zonnepaneel-installateur vinden

Wil je zonnepanelen kopen en ben je op zoek naar een geschikte installateur? Vraag dan gratis zonnepaneel-offertes op van meerdere specialisten via Slimster. Je vergelijkt eenvoudig regionale installateurs op basis van prijs-kwaliteit en bepaalt zelf met welke specialist je in zee gaat. Zo neem je altijd iemand in de arm waar je zelf een goed gevoel bij hebt en betaal je nooit te veel.

Vergelijk 156 installateurs

Energiecontrol
Kroon Zonnepanelen
Direct Zonnepanelen
Greentastic Zonnepanelen
Vraag binnen 1 minuut aan Ontvang vrijblijvende offertes Kies de beste deal