• Onafhankelijke informatie
  • Gecontroleerde specialisten
  • 100.000+ vergelijkingen
Gecontroleerde specialisten
Onafhankelijke informatie
Deel deze pagina

Monokristallijn zonnepanelen

Monokristallijn zonnepanelen zijn één van de meestgebruikte panelen in Nederland. Deze zonnepanelen van silicium danken hun populariteit aan hun hoge rendement; om deze reden zijn de panelen namelijk uitermate geschikt voor kleine daken. Wil je een maximaal rendement behalen, maar heb je niet de ruimte voor veel zonnepanelen? Dan zijn zonnepanelen van monokristal ideaal.

Kenmerken monokristallijn zonnepanelen

  • Hoog rendement
  • Ideaal op kleine daken
  • Duurder dan polykristallijn en dunne film
  • Zwarte, donkerblauwe kleur

Hoe worden mono zonnepanelen gemaakt?

Silicium als basis

Monokristallijne zonnepanelen worden gemaakt van silicium, wat gewonnen wordt uit silica. Dit silica wordt vloeibaar gemaakt, waarna er een stok in het vloeibare silicium gezet wordt. De vloeistof koelt af en de stok wordt langzaam uit het silicium gehaald. Zo ontstaat er een grote, ronde staaf van silicium.

Uniek proces leidt tot monokristal

Door het langzame proces van afkoelen ontstaat er een egale structuur van één kristal; de kristallen liggen namelijk allemaal in dezelfde richting. Hierdoor kunnen ze als eenheid zonne energie opslaan en omzetten. Aan het einde van het proces worden uit de ronde staaf panelen gezaagd. Deze panelen hebben om deze reden geen rechte, maar afgeronde hoeken. Dit is één van de kenmerken van een mono-zonnepaneel.

Uiterlijk van mono zonnepanelen

De monokristal zonnepanelen hebben vaak een donkerblauwe of zelfs zwarte kleur, waar een polykristal zonnepaneel een helderblauwe kleur heeft. De zwarte, donkere kleur is ook een reden waarom mensen voor mono zonnepanelen kiezen.

Wat kosten zonnepanelen van monokristal?

Door het trage productieproces zijn de kosten van mono zonnepanelen hoger dan die van polykristallijn zonnepanelen. Hoewel de prijs hoger ligt, is in veel gevallen een mono zonnepaneel wel de betere optie. Op kleine daken, bijvoorbeeld van tussenwoningen, levert een zonnepaneel van monokristal meer rendement dan een zonnepaneel van polykristal.

Vergelijk zonnepaneel-offertes en vind beste deal

Wil je zonnepanelen kopen en ben je op zoek naar een geschikte installateur? Vraag dan offertes op van meerdere specialisten via Slimster. Je vergelijkt eenvoudig regionale installateurs op basis van prijs-kwaliteit en bepaalt zelf met welke specialist je in zee gaat. Zo neem je altijd iemand in de arm waar je zelf een goed gevoel bij hebt en betaal je nooit te veel.