• Onafhankelijke informatie
  • Gecontroleerde specialisten
  • 131.000+ vergelijkingen
Gecontroleerde specialisten
Onafhankelijke informatie
Soorten zonnepanelen

Soorten zonnepanelen

Ga naar

Wil je jouw woning verduurzamen en denk je erover om zonnepanelen op je dak te laten plaatsen? Bekijk hier de verschillende soorten zonnepanelen en hun kenmerken.

Soorten zonnepanelen vergelijken

Soort zonnepanelen
Prijs
Rendement per Wp
Rendement per m2 dak
Uiterlijk
Kenmerken
Mono zonnepanelen €€ + ++ Zwart of donkerblauw Ideaal voor kleine daken en bij direct licht.
Poly zonnepanelen +- + Blauw Ideaal voor grotere daken en bij diffuus licht.
Dunne film zonnepanelen +- - Diepzwart Buigzaam, minder temperatuurgevoelig.
Glas-glas zonnepanelen €€€ ++ +- Zwart of blauw Langere levensduur met minder afname opbrengst.

Blauwe zonnepanelen of zwarte zonnepanelen?

Wat is het verschil tussen blauwe zonnepanelen en zwarte zonnepanelen en welke zijn geschikt voor jouw dak? Doorgaans zijn polykristallijn zonnepanelen helderblauw en monokristallijn zonnepanelen diepzwart van kleur. Je kunt deze panelen aan de hand van verschillende kenmerken vergelijken.

  • Uiterlijk: Esthetisch gezien zijn monokristal zonnepanelen mooier door hun zwarte of donkerblauwe kleur.

  • Prijs: doorgaans zijn polykristal zonnepanelen goedkoper, maar het verschil wordt steeds kleiner.

  • Rendement per wattpiek: zwarte zonnepanelen hebben een hoger rendement per wattpiek, maar ook dit verschil wordt steeds kleiner.

  • Rendement per m2 dak: zwarte zonnepanelen zijn ideaal voor kleine daken, aangezien ze meer per m2 dakoppervlak opleveren.

  • Zonlicht: heb je veel direct licht? Ga dan voor zwarte zonnepanelen. Bij veel diffuus licht zijn blauwe zonnepanelen (polykristal) doorgaans beter.

Welke zonnepanelen het meest geschikt zijn voor een dak is per situatie verschillend. Laat je dus altijd informeren door een vakman over de beste zonnepanelen voor jou.

Kristallijn zonnepanelen of amorfe zonnepanelen?

Veel zonnepanelen worden gemaakt van silicium, dit zijn de zogeheten kristallijne zonnepanelen. Kristallijn zonnepanelen bestaan uit geschakelde zonnecellen die uit zuiver silicium zijn gemaakt. Er zijn 2 soorten kristallijn zonnepanelen: polykristal panelen en monokristal panelen.

Naast kristallijn zonnepanelen kun je ook dunne-film panelen kopen. Deze panelen zijn vaak gemaakt van amorf silicium, maar kunnen ook bestaan uit andere materialen. Het voordeel van amorfe zonnepanelen is dat ze minder gevoelig zijn voor temperatuurverschillen en de instraling van het zonlicht, maar nemen wel meer ruimte in beslag omdat ze minder rendement per m2 opleveren.

Zonnepanelen met glas-folie of glas-glas?

Glas-glas zonnepanelen zijn in opkomst. Deze panelen hebben glas aan de voorkant én achterkant, in tegenstelling tot alle andere zonnepanelen met een glas-folie afwerking. Door deze afwerking zijn de kosten hoger, maar is er ook minder sprake van degradatie in opbrengst.

Beste soort zonnepanelen vinden voor jouw dak?

Wil je weten welke soorten zonnepanelen het beste zijn voor jou? Ben je op zoek naar een betrouwbare installateur die jouw nieuwe zonnepanelen kan monteren? Bij Slimster kom je eenvoudig in contact met bedrijven die in jouw regio actief zijn. Je kunt deze vakmannen vergelijken op basis van prijs en kwaliteit, en beslist zelf wie jouw opdracht krijgt.

Direct 198 zonnepaneel installateurs vergelijken

Energiecontrol
Kroon Zonnepanelen
Direct Zonnepanelen
Greentastic Zonnepanelen
Vraag binnen 1 minuut aan Ontvang vrijblijvende offertes Kies de beste deal