• Onafhankelijke informatie
  • Gecontroleerde specialisten
  • 100.000+ vergelijkingen
Gecontroleerde specialisten
Onafhankelijke informatie
Deel deze pagina

Terugverdientijd zonnepanelen

De term ‘terugverdientijd’ is een veelgebruikt woord in de wereld van duurzame middelen, zoals zonnepanelen. Veel mensen willen weten hoeveel jaar het duurt om de investering in zonnepanelen terug te verdienen. Lees verder om te ontdekken hoe je deze terugverdientijd kan berekenen en welke factoren een rol spelen.

Terugverdientijd zonnepanelen berekenen

Het berekenen van de terugverdientijd van zonnepanelen kan aan de hand van een simpele rekensom. Zo krijg je meer inzicht in de tijd die nodig is om je investering terug te verdienen.

Terugverdientijd zonnepanelen (in jaren) = investering zonnepanelen / jaarlijkse bruto opbrengst zonnepanelen

Investering zonnepanelen berekenen

Om de terugverdientijd te berekenen, heb je eerst de totale investering nodig in de zonnepanelen. Deze investering bereken je aan de hand van een aantal factoren:

  • Aanschafkosten zonnepanelen systeem
  • Installatiekosten
  • Vervangen van omvormer (na 10-15 jaar)

Het is mogelijk om btw terug te vragen. Doe je dit, dan kan je deze teruggave aftrekken van de kosten. Na verrekening van de kosten met de btw-teruggave houd je de totale investering van de zonnepanelen over.

Vermogen en opbrengst zonnepanelen

Je hebt ook de bruto opbrengst van zonnepanelen nodig om de terugverdientijd te berekenen. Voor deze bruto opbrengst heb je nodig:

  • het vermogen van de zonnepanelen
  • de opbrengst in kWh
  • de energieprijs van de leverancier.

Het vermogen van zonnepanelen

Zonnepanelen beschikken over een bepaald vermogen. Dit vermogen wordt vermeld aan de hand van Wattpiek (Wp). Dit piekvermogen is berekend onder ideale omstandigheden en gaat dus vrijwel nooit op in de praktijk. Aan de hand van het gemiddeld aantal zonuren en zonnestraling is in Nederland voor daken op het zuiden een omrekenfactor bepaald van 0,85.

Dit houdt in dat een zonnepaneel 85% van het piekvermogen oplevert. Afhankelijk van de ligging en hoek van het dak, het type zonnepanelen en de hoeveelheid zonlicht kan de omrekenfactor anders uitvallen. Aan de hand van de volgende rekensom kan de opbrengst van zonnepanelen in kWh worden berekend:

kWh van zonnepanelen = aantal Wattpiek x opbrengst in kWh per Wp

De opbrengst in kWh per WP per jaar wordt bepaald door meerdere factoren, zoals de ligging en hoek van het dak en de hoeveelheid zonlicht. Zo is de meest bekende opbrengst van zonnepanelen op het zuiden 0,85 kWh per Wp per jaar.

De opbrengst van zonnepanelen in kWh

Zodra je weet hoeveel jouw zonnepanelen in kWh per WP per jaar opbrengen, dan kan je eenvoudig de opbrengst in kWh berekenen. Is de opbrengst van jouw zonnepanelen 0,85 kWh per Wattpiek, dan leveren panelen met een vermogen van 2000 Wp jou 1700 kWh op.

Tip: Houd er rekening mee dat het vermogen van de zonnepanelen jaarlijks terugloopt. Veel fabrikanten van zonnepanelen garanderen na 10 jaar een minimale opbrengst van 90% en na 25 jaar een minimale opbrengst van 80%. In de praktijk.

De bruto opbrengst van zonnepanelen

Na het berekenen van de opbrengst van de panelen in kWh ben je nog slechts één stap verwijderd van de bruto opbrengst. Deze totaalwaarde van de opgewerkte stroom bereken je aan de hand van de volgende rekensom:

Bruto opbrengst zonnepanelen = opbrengst in kWh x stroomprijs per kWh

Ook terugverdientijd berekenen?

Nu je weet hoeveel de investering in zonnepanelen heeft gekost en wat de jaarlijkse bruto opbrengst is, kan je de terugverdientijd uitrekenen:

Terugverdientijd zonnepanelen (in jaren) = investering zonnepanelen / jaarlijkse bruto opbrengst zonnepanelen

Gemiddeld is de terugverdientijd 7-8 jaar, maar dit kan hoger of lager uitvallen afhankelijk van alle factoren. Wil je zonnepanelen kopen en ben je benieuwd wat de terugverdientijd is van het zonnesysteem op jouw dak? Vraag dan gratis offertes aan via Slimster en bespreek alle mogelijkheden met een ervaren installateur.