• Onafhankelijke informatie
  • Gecontroleerde specialisten
  • 78.000+ vergelijkingen
Gecontroleerde specialisten
Onafhankelijke informatie

Terugverdientijd zonnepanelen

De term ‘terugverdientijd’ is een veelgebruikt woord in de wereld van zonnepanelen en andere duurzame middelen. Zonnepaneel bezitters willen graag weten hoelang het duurt om de investering in zonnepanelen terug te verdienen. Wij vertellen je hoe je de terugverdientijd kan berekenen en welke factoren van invloed zijn.

Terugverdientijd zonnepanelen berekenen

Het berekenen van de terugverdientijd van zonnepanelen kan aan de hand van een simpele rekensom:

Terugverdientijd zonnepanelen (in jaren) = Investering zonnepanelen / jaarlijkse bruto opbrengst zonnepanelen

Om de terugverdientijd te berekenen, moet je eerst weten wat de investering van je zonnepanelen is en ook de hoogte van de jaarlijkse bruto opbrengst. Nadat je deze bedragen hebt berekend, kan je de terugverdientijd berekenen.

Investering zonnepanelen berekenen

De investering van de zonnepanelen bereken je aan de hand van een aantal factoren:

  • Aanschafkosten zonnepanelen systeem
  • Installatiekosten
  • Vervangen van omvormer (na 10-15 jaar)

Het is mogelijk om btw terug te vragen. Doe je dit, dan kan je de teruggave aftrekken van de kosten. De rekensom voor de investering van zonnepanelen is: de kosten minus de btw-teruggave.

Bruto opbrengst zonnepanelen berekenen

Je hebt ook de bruto opbrengst van zonnepanelen nodig om de terugverdientijd te berekenen. Voor deze bruto opbrengst heb je nodig:

  1. Het vermogen van de zonnepanelen
  2. De opbrengst in kWh
  3. De energieprijs van de leverancier.

1. Vermogen van zonnepanelen

Het vermogen van een zonnepaneel wordt uitgedrukt in Wattpiek (Wp). Dit piekvermogen is berekend onder ideale omstandigheden. Een paneel levert dus nooit de volledige 100% op van het piekvermogen.

Aan de hand van het gemiddeld aantal zonuren en zonnestraling is in Nederland voor daken op het zuiden een omrekenfactor bepaald van 0,85. Dit betekent dat een zonnepaneel 85% van het piekvermogen oplevert. Deze factor kan variƫren, afhankelijk van de ligging en hoek van het dak, het type zonnepanelen en de hoeveelheid zonlicht.

2. Opbrengst zonnepanelen in kWh

Met de eenheid kWh (kilo-watt-uur) geven we aan hoeveel elektriciteit je opwekt of gebruikt. Nu je de omrekenfactor van het vermogen van zonnepanelen weet voor Nederland (0,85) kan je eenvoudig berekenen hoeveel kWh jouw zonnepanelen opleveren aan de hand van de volgende som:

kWh van zonnepanelen = Aantal Wp x Opbrengst in kWh per Wp

Voorbeeld Je hebt 1000 Wp aan zonnepanelen op je dak. Deze panelen hebben een verwachte opbrengst van 1000 Wp x 0,85 kWh per Wp = 850 kWh. De panelen met een vermogen van 1000 Wp leveren je dus 850 kWh op.

Zonnepaneel leveranciers vermelden altijd het nominale vermogen (Wp) en de verwachte opbrengst (kWh).

Tip: Houd er rekening mee dat het vermogen van zonnepanelen jaarlijks terugloopt. Veel fabrikanten van zonnepanelen garanderen na 10 jaar een minimale opbrengst van 90% en na 25 jaar een minimale opbrengst van 80%.

3. Energieprijs leveranciers

Nu je de opbrengst in kWh kan berekenen heb je nog de energieprijs van de leverancier nodig om de bruto jaaropbrengst te berekenen.

Bruto jaaropbrengst berekenen

Na het berekenen van de opbrengst van de panelen in kWh ben je nog slechts één stap verwijderd van de bruto opbrengst. De totaalwaarde van de opgewekte stroom bereken je aan de hand van de volgende rekensom:

Bruto jaaropbrengst zonnepanelen Opbrengst in kWh x Stroomprijs per kWh

Terugverdientijd zonnepanelen berekenen

Nu je weet hoeveel de investering in zonnepanelen heeft gekost en wat de jaarlijkse bruto opbrengst is, kan je de terugverdientijd uitrekenen.

Terugverdientijd zonnepanelen (in jaren) Investering zonnepanelen / Jaarlijkse bruto opbrengst zonnepanelen

Voorbeeld

Je hebt € 2.000,- in zonnepanelen geïnvesteerd en een bruto jaaropbrengst van € 170,- (850 kWh x 0,20 ct). De terugverdientijd van je zonnepanelen is dan: 2000/170 = 11,6 jaar. Gemiddeld is de terugverdientijd 7-8 jaar, maar dit kan hoger of lager uitvallen afhankelijk van alle factoren.

Eenvoudig en goedkoop zonnepanelen laten plaatsen

Wil je zonnepanelen kopen en ben je benieuwd naar de terugverdientijd van het zonnesysteem op jouw dak? Vraag dan gratis zonnepaneel-offertes aan via Slimster en bespreek alle mogelijkheden met een ervaren installateur.

Direct gratis zonnepaneel-offertes vergelijken
Energiecontrol
Kroon Zonnepanelen
Direct Zonnepanelen
Greentastic Zonnepanelen
Vraag binnen 1 minuut aan Ontvang vrijblijvende offertes Kies de beste deal