• Onafhankelijke informatie
  • Gecontroleerde specialisten
  • 104.000+ vergelijkingen
Gecontroleerde specialisten
Onafhankelijke informatie
Terugleveren en salderen zonnepanelen

Terugleveren en salderen zonnepanelen

Steeds meer mensen wekken hun eigen groene stroom op met behulp van zonnepanelen. Deze energie kan voor het eigen huishouden worden gebruikt, maar het is in bepaalde gevallen ook mogelijk om de opgewekte energie terug te leveren aan het elektriciteitsnet. Voordat we hier verder op ingaan, leggen we eerste 2 belangrijke begrippen uit: energie terugleveren en salderen.

Wat is energie terugleveren? Je kan de opgewekte elektriciteit direct gebruiken voor het eigen huishouden. Deze elektriciteit wordt dan niet door de elektriciteitsmeter geregistreerd. Wek je meer op dan dat je verbruikt? Dan kan je de elektriciteit terugleveren aan het net.
Wat is salderen? Salderen is de rekensom die komt kijken bij het terugleveren van energie: de stroom die je hebt afgenomen mínus de stroom die je hebt teruggeleverd.

Optie 1: Meer stroom verbruiken dan terugleveren

Is de hoeveelheid energie die je hebt verbruikt hoger dan de energie die je hebt opgewekt? Dan betaal je het normale tarief voor het gesaldeerde verbruik. Je betaalt ook alleen belasting en leveringskosten over dit verbruik.

Voorbeeld rekensom

Met je zonnepanelen lever je 2500 kWh terug aan het energienet. Je eigen verbruik is 4000 kWh. Na het salderen (4000 - 2500) blijft er 1500 kWh over. Deze 1500 kWh moet je nog betalen volgens het normale leveringstarief van de energieleverancier en de energiebelasting wordt berekend over dit gesaldeerde verbruik.

Optie 2: Minder stroom verbruiken dan terugleveren

Lever je op jaarbasis meer energie terug dan dat je afneemt, dan wordt de teruggeleverde stroom verrekend tot je op 0 uitkomt. Houd je dan nog energie over? De energieleverancier is verplicht een ‘redelijke terugleververgoeding’ te betalen voor dit overschot, maar bepaalt zelf de hoogte van de vergoeding. Houd er rekening mee dat € 0,07 per kWh al als redelijk wordt gezien. Om deze reden is het uit financieel oogpunt niet aan te raden veel meer zonnepanelen te plaatsen, dan je zelf nodig hebt.

Voorbeeld

Heb je 3500 kWh teruggeleverd en 2500 kWh afgenomen? Er kan slechts 2500 kWh gesaldeerd worden en daarna blijft er dus nog (3500 - 2500) 1000 kWh over. Hierover ontvang je een terugleververgoeding. Stel: de energieleverancier biedt een redelijke vergoeding van € 0,07 per kWh, dan ontvang je nog (1000 x 0,07) € 70 van de leverancier.

Energie opwekken met zonnepanelen

Voorwaarden om te salderen

Niet iedereen kan zomaar energie salderen. Er is een salderingsgrens getrokken. Sinds 1 januari 2014 moet aan de volgende voorwaarden worden voldaan:

  • Elektriciteit terugleveren moet via dezelfde aansluiting als het leveren van de elektriciteit.
  • Salderen geldt enkel voor kleinverbruikers: een aansluiting mag maximaal 3x80 ampère zijn.
  • Je kan nooit meer salderen dan je zelf hebt verbruikt.
  • De energieleverancier en netbeheerder moeten op de hoogte zijn van het terugleveren.
  • Je hebt een elektriciteitsmeter nodig die geschikt is voor terugleverregistratie.
Heb ik een slimme meter nodig? Zonnepanelen kopen? Vaak wordt aangeraden om een slimme meter te plaatsen. Controleer echter eerst of jouw analoge meter terug kan tellen, dan mag je namelijk een slimme meter weigeren. Zo voorkom je dat de meter op afstand is uit te lezen.

Salderen enkele meter

Kan een meter terugtellen, dan loopt deze direct terug zodra er meer stroom wordt opgewekt dan verbruikt.

Bij een slimme meter is er een aparte meter voor het verbruik en één voor de opwekking van energie. Deze standen worden bij de jaarnota vervolgens van elkaar afgetrokken, waarna er een gesaldeerd verbruik of overschot overblijft.

Salderen dubbele meter

Een analoge dubbele meter telt terug zodra je meer energie opwekt dan verbruikt.

Een slimme meter houdt per tarief (hoog/laag) bij welke energie wordt verbruikt en opgewekt. De opgewekte energie wordt afgetrokken van het tarief waarin het wordt opgewekt. Bekijk altijd hoe energieleveranciers met het salderen van dubbele meters omgaan, dit kan variëren.

Salderen tot en met 2020 gegarandeerd Ben je bang dat je na het plaatsen van zonnepanelen niet kan profiteren van het salderen? De huidige salderingsregeling blijft in ieder geval tot en met 2020 in stand, om zonnepaneel bezitters zekerheid te bieden wat betreft hun investering.

Slim besparen op zonnepanelen

Wil je zonnepanelen laten plaatsen? Dan raden we je aan om via Slimster gratis zonnepaneel-offertes te vergelijken om de beste installateur te vinden voor jouw opdracht. Door slim te vergelijken, kan je (nu en in de toekomst) een hoop tijd en geld besparen.

142 zonnepaneel-specialisten vergelijken

Energiecontrol
Kroon Zonnepanelen
Direct Zonnepanelen
Greentastic Zonnepanelen
Vraag binnen 1 minuut aan Ontvang vrijblijvende offertes Kies de beste deal