• Onafhankelijke informatie
  • Gecontroleerde specialisten
  • 100.000+ vergelijkingen
Gecontroleerde specialisten
Onafhankelijke informatie
Deel deze pagina

Subsidie voor zonnepanelen

Waar je voorheen vaak een subsidie kreeg bij het plaatsten van zonnepanelen, is dit als particulier tegenwoordig vrijwel onmogelijk geworden. Gelukkig zijn er nog andere manieren om een deel van de kosten terug te krijgen.

Welke subsidies zijn er voor zonnepanelen?

Kortgezegd is er momenteel voor particulieren geen landelijke subsidie beschikbaar. In sommige gevallen zijn er lokale subsidie beschikbaar, maar ook de potjes van deze subsidies zijn niet onuitputtelijk. Dat er geen landelijke subsidies meer zijn voor particulieren is simpel: de prijs van zonnepanelen is flink gedaald, terwijl het rendement juist is gestegen.

Beschikbare regelingen voor zonnepanelen

Ondanks de afwezigheid van een landelijke subsidieregeling zijn er dus nog wel lokale subsidies bij bepaalde gemeentes te krijgen, om de verduurzaming van woningen aan te moedigen. Maar naast deze lokale subsidieregelingen zijn er nog enkele manieren om je tegemoet te komen bij de aanschaf van zonnepanelen:

  • Energiebespaarlening / groene lening
  • Btw-teruggave

Energiebespaarlening

Wil je zonnepanelen kopen, maar kan je deze niet in één keer financieren? Door een groene lening af te sluiten, is het wel mogelijk om zonnepanelen aan te schaffen. Deze energiebespaarlening heeft een gunstige lening, die je bijvoorbeeld met de besparing op de energienota kan terugbetalen. Deze groene lening is speciaal bedoeld om mensen te helpen die energiezuinige maatregelen aan hun woning willen uitvoeren.

Btw-teruggave

Een manier om een deel van de investering terug te krijgen, is door de btw terug te vragen. Als particulier kan je momenteel het totale 21% btw-bedrag terugkrijgen via de Belastingdienst.

  • Meer informatie over btw-teruggave

Zakelijke subsidies voor zonnepanelen

Voor de zakelijke markt zijn er wel enkele subsidieregelingen beschikbaar voor de aanschaf van zonnepanelen. Voor MKB-ers, grote bedrijven en agrariërs zijn er verschillende mogelijkheden. Voor meer informatie over de mogelijkheden raden we je aan om gratis offertes aan te vragen via Slimster.