• Onafhankelijke informatie
  • Gecontroleerde specialisten
  • 104.000+ vergelijkingen
Gecontroleerde specialisten
Onafhankelijke informatie
Btw-teruggave zonnepanelen

Btw-teruggave zonnepanelen

Wil je zonnepanelen laten plaatsen, maar twijfel je nog door de hoge prijs van deze investering? Koop je de zonnepanelen als particulier, dan hoef je niet volledig voor de kosten op te draaien.

Als particulier kan je de btw op de aanschaf én installatie (21%) van de zonnepanelen volledig terugvragen bij de Belastingdienst.

Eenvoudig zelf btw terugvragen

Momenteel heb je als particulier recht op teruggave van btw als je zonnepanelen laat installeren. Deze btw (21%) kan je eenvoudig terugkrijgen van de Belastingdienst. Er zijn veel bedrijven te vinden die dit voor je willen regelen, maar btw terugvragen is prima zelf te doen. Wij leggen je hier uit hoe je de btw teruggave regelt.

Moet ik aangifte doen bij de Belastingdienst?

Heb je zonnepanelen op je dak, dan ben je een ondernemer in de ogen van de Belastingdienst; je levert namelijk energie terug aan het net. In theorie moet je als ondernemer ieder kwartaal btw-aangifte doen.

Meld je je niet aan als ondernemer, dan krijg je een automatische ontheffing van btw-aangifte voor kleine ondernemers. Je niet aanmelden heeft ook een keerzijde; je kan namelijk ook geen btw terugvragen over de aanschaf en installatie van de panelen.

Hoe kan ik btw terugvragen? Volg een eenvoudig stappenplan en krijg de 21% btw terug die je over je zonnepanelen hebt betaald.

Stap 1: Formulier ‘Opgaaf zonnepaneelhouders’ invullen

Formeel gezien ben je een ondernemer vanaf het moment dat je stroom levert aan het net, dit is vanaf de installatiedatum. Om btw terug te vragen, moet je jezelf als ondernemer aanmelden bij de Belastingdienst (energierekening moet wel op jouw naam staan).

Deze aanmelding moet plaatsvinden binnen een maand na afloop van het kwartaal waarin je de zonnepanelen hebt gekocht. Je kan jezelf ook al aanmelden als ondernemer voordat de panelen zijn geïnstalleerd. Het formulier in kwestie heet: ‘Opgaaf zonnepaneelhouders’.

Stap 2: Belastingdienst reageert

De Belastingdienst reageert in drie delen, met ongeveer 5 werkdagen tussen iedere reactie.

  1. Een brief met de bevestiging dat je bent aangemerkt als ondernemer + een btw nummer
  2. Een brief met jouw inlognaam om digitaal btw-aangifte te doen
  3. Een brief met je wachtwoord om digitaal btw-aangifte te doen

3) Btw-aangifte doen in jaar van aankoop

Nu je ondernemer bent, moet je ieder kwartaal digitaal btw-aangifte doen, tot je van de Belastingdienst een ontheffing ontvangt (je kun hier al in het formulier in stap 1 om vragen).

  • Eerste kwartaalaangifte: btw forfait invullen

Je hoeft niet zelf uit te rekenen hoeveel btw je over stroom moet betalen. De Belastingdienst heeft enkele standaardbedragen voor omzetbelasting op een rijtje gezet (forfaits).

  • Volgende kwartalen: nul invullen

Je kan bij het 1e kwartaal het volledige forfait invullen en vervolgens bij de overige kwartalen nul invullen.

Het is belangrijk om ieder kwartaal btw aangifte te doen. Doe je jouw aangifte niet of te laat, dan riskeer je een boete en een geschatte aanslag.

Nog meer besparen op zonnepanelen?

Zonnepanelen kopen is een flinke investering en alle besparingen zijn welkom. Door verschillende offertes te vergelijken, voorkom je dat je te veel moet betalen voor de aanschaf en installatie van zonnepanelen. Vraag gratis zonnepaneel-offertes aan via Slimster en beslis zelf met welke installateur je in zee gaat.

140 zonnepaneel-bedrijven vergelijken

Energiecontrol
Kroon Zonnepanelen
Direct Zonnepanelen
Greentastic Zonnepanelen
Vraag binnen 1 minuut aan Ontvang vrijblijvende offertes Kies de beste deal