• Onafhankelijke informatie
  • Gecontroleerde specialisten
  • 100.000+ vergelijkingen
Gecontroleerde specialisten
Onafhankelijke informatie
Deel deze pagina

Btw-teruggave zonnepanelen

Wil je zonnepanelen laten plaatsen, maar twijfel je nog door de hoogte van deze investering? Als je als particulier zonnepanelen aanschaft, kan je de btw op de aanschaf én installatie (21%) volledig terugvragen bij de Belastingdienst.

Simpel zelf btw terugvragen

Momenteel heb je als particulier recht op teruggave van btw als je zonnepanelen laat installeren. De btw (21%) kan je eenvoudig zelf terugkrijgen van de Belastingdienst. Er zijn veel bedrijfjes te vinden die dit voor je willen regelen, maar het terugvragen is prima zelf te doen. Wij leggen je hier uit hoe je de btw-teruggave regelt.

Moet ik aangifte doen bij de Belastingdienst?

In principe word je door de Belastingdienst gezien als ondernemer zodra je zonnepanelen op je dak plaatst: je levert immers energie terug aan het net. In theorie moet je als ondernemer ieder kwartaal btw-aangifte doen. Maar als je je niet aanmeldt als ondernemer krijg je van de Belastingdienst een automatische ontheffing van btw-aangifte voor kleine ondernemers. Doe je niets? Dan kan je echter ook geen btw terugvragen over de aanschaf en installatie van de zonnepanelen.

Hoe kan ik btw terugvragen?

Door een eenvoudig stappenplan te volgen, krijg je de 21% btw terug die je over je zonnepanelen hebt betaald.

Stap 1: Formulier ‘Opgaaf zonnepaneelhouders’ invullen

Je bent formeel gezien een ondernemer vanaf het moment dat je stroom levert aan het net, dit is vanaf de installatiedatum. Om btw terug te kunnen vragen, moet je jezelf als ondernemer aanmelden bij de Belastingdienst (energierekening moet wel op jouw naam staan).

Binnen een maand na afloop van het kwartaal waarin je de zonnepanelen hebt gekocht, moet je de aanmelding hebben gedaan. Je kan jezelf ook al aanmelden als ondernemer voordat de panelen zijn geïnstalleerd. Het formulier ‘Opgaaf zonnepaneelhouders’

Stap 2: Belastingdienst reageert

De Belastingdienst reageert vervolgens in drie delen, waartussen steeds ongeveer 5 werkdagen zit:

  • Een brief met de bevestiging dat je bent aangemerkt als ondernemer + een btw nummer
  • Een brief met jouw inlognaam om digitaal btwaangifte te doen
  • Een brief met je wachtwoord om digitaal btwaangifte te doen

3) Btw-aangifte doen in jaar van aankoop

Nu je ondernemer bent, moet je ieder kwartaal digitaal btw-aangifte doen, tot je van de Belastingdienst een ontheffing ontvangt (hier kun je al in het formulier in stap 1 om vragen).

  • Eerste kwartaalaangifte: btw-forfait invullen

Het is niet nodig om zelf uit te rekenen hoeveel btw je over stroom moet betalen. De Belastingdienst heeft enkele standaardbedragen voor omzetbelasting op een rijtje gezet (forfaits).

  • Volgende kwartalen: nul invullen

Je kan bij het 1e kwartaal het volledige forfait invullen en vervolgens bij de overige kwartalen nul invullen.

Het is belangrijk om ieder kwartaal aangifte te doen. Doe je jouw btw-aangifte te laat, dan riskeer je een boete en geschatte aanslag.

Nog meer besparen op zonnepanelen?

Zonnepanelen kopen is een flinke investering en alle besparingen zijn welkom. Door offertes te vergelijken, voorkom je dat je te veel moet betalen voor de aanschaf en installatie van zonnepanelen. Vraag gratis offertes aan via Slimster en beslis zelf met welke installateur je in zee gaat.