• Onafhankelijke informatie
  • Gecontroleerde specialisten
  • 100.000+ vergelijkingen
Gecontroleerde specialisten
Onafhankelijke informatie
Deel deze pagina

Wat kosten zonnepanelen?

Van € 2.600,- Gemiddeld € 3.400,- Tot € 8.200,-
Afhankelijk van materiaal, afmeting en opties.

Zonnepanelen kopen en laten plaatsen is een flinke investering, maar wat kosten zonnepanelen eigenlijk? De prijs van een zonnepaneel zegt niet alles, het gaat uiteindelijk om de kosten van het gehele zonnesysteem. Ontdek hier de prijs en prijsopbouw van zonnepanelen.

Opbouw prijs zonnepanelen

De prijs van een zonnepaneel ligt tussen de 150 en 400 euro. De kosten van dit paneel worden vooral bepaald door het piekvermogen. De prijs van een zonnesysteem ligt hoger, omdat er meer factoren bij komen kijken. De kosten van een zonnesysteem worden bepaald door:

  • Het type zonnepaneel
  • Het aantal zonnepanelen
  • De omvormer
  • Installatiemateriaal
  • Arbeidskosten

Wat kosten zonnepanelen?

De prijs van zonnepanelen is in de afgelopen jaren flink gedaald, maar het plaatsen van een zonnesysteem is nog steeds een investering voor velen. De kosten van zonnepanelen kunnen variëren, afhankelijk van de bovengenoemde factoren. Doorgaans wordt de prijs hoger, naarmate het paneel meer rendement oplevert. Je hoeft namelijk ook minder panelen te plaatsen voor hetzelfde rendement. Hoe meer panelen je plaatst, hoe lager de prijs wordt per Wattpiek.

Ook is belangrijk hoe de zonnepanelen geïnstalleerd worden. De ligging en hoek van de panelen bepalen de opbrengst voor een groot deel.

Wil je zonnepanelen kopen en ben je benieuwd naar de prijs? In onderstaande tabel vind je een schatting van het aantal panelen de kosten voor gemiddelde huishoudens. Het aantal panelen is afhankelijk van het type zonnepanelen en je eigen energieverbruik.

Indicatie prijzen zonnepanelen

Huishouden Aantal panelen* Gemiddelde prijs**
1 persoon 8 € 4100,-
2 personen 12 € 5900,-
4 personen 16 € 6800,-
6 personen 20 € 8300,-

** Gemiddelde prijs, inclusief btw, installatiemateriaal en plaatsing.

Prijs soorten zonnepanelen

De verschillende soorten zonnepanelen hebben diverse prijzen. Zo zijn dunne film zonnepanelen de goedkoopste soort, terwijl glas-glas panelen een grotere investering zijn. Monokristallijn zonnepanelen hebben een hoge prijs in vergelijking met poly panelen en dunne film, maar zijn nog goedkoper dan glas-glas.

Besparing versus kosten

Niemand wil graag te veel betalen, maar het is ook belangrijk om te kijken naar de besparing en terugverdientijd van de zonnepanelen. De terugverdientijd van een zonnesysteem is erg afhankelijk van de situatie: wat is het vermogen van de panelen, de opbrengst in kWh en de stroomprijs van de leverancier. Met een rekensom is te berekenen wat de zonnepanelen opbrengen en wat de terugverdientijd is van jouw zonnesysteem.

Regelingen voor plaatsen zonnepanelen

Het plaatsen van zonnepanelen is een flinke investering, maar er zijn gelukkig enkele manieren om wat te besparen. Zo is het mogelijk om de btw van zonnepanelen terug te vragen.

Vergelijk gratis offertes en bespaar

Er zijn bedrijven die stuntprijzen aanbieden voor het plaatsen van zonnepanelen. Deze prijzen zien er mooi uit, maar zonnepanelen koop je met het oog op de toekomst; ze gaan ongeveer 25 jaar mee. Zorg daarom dat je een kwalitatief goed bedrijf kiest voor de aanschaf en plaatsing van de panelen, om onaangename verrassingen te voorkomen. Vraag gratis offertes aan via Slimster en vergelijk regionale installateurs op basis van prijs en kwaliteit. Je bepaalt zelf wie de opdracht krijgt en bespaart zo tot wel 45%.