• Onafhankelijke informatie
  • Gecontroleerde specialisten
  • 111.000+ vergelijkingen
Gecontroleerde specialisten
Onafhankelijke informatie

Kosten zonnepanelen

Minimale kosten € 4.100,- Maximale kosten € 8.300,- Gemiddeld Gemiddelde kosten € 6.200,-
Gemiddelde prijs, afhankelijk van type paneel, eigen verbruik en installatie.

Zonnepanelen kopen en laten plaatsen is een flinke investering, maar wat kosten zonnepanelen eigenlijk? De prijs van een los zonnepaneel zegt niet alles, het gaat uiteindelijk om de kosten van het gehele zonnesysteem. Bekijk hier de kosten en mogelijkheden van zonnepanelen.

Zonnepanelen prijs

Huishouden Aantal zonnepanelen* Gemiddelde prijs**
1 persoon 8 € 4100
2 personen 12 € 5900
4 personen 16 € 6800
6 personen 20 € 8300

* Gemiddeld aantal zonnepanelen per huishouden.
** Gemiddelde prijs, inclusief installatie, btw en installatiemateriaal.

De zonnepanelen prijs is in de afgelopen jaren flink gedaald, maar nog steeds een investering voor velen. De kosten variëren door het type paneel, het aantal panelen en de omvormer. Ook is belangrijk hoe de panelen geïnstalleerd worden: wat is de ligging en hoek?

Wil je zonnepanelen kopen en ben je benieuwd naar de prijs? Bekijk hierboven het gemiddelde aantal panelen per huishouden, plus de bijbehorende kosten. Het exacte aantal panelen is afhankelijk van het type zonnepanelen en je energieverbruik.

Beste installateur vinden
Prijsopbouw zonnepanelen 1. Materiaalkosten
2. Montagekosten
3. Voorrijkosten
4. Afvoerkosten

Kosten zonnepaneel materialen

Een deel van de prijs van zonnepanelen wordt bepaald door het materiaal. Zo speelt de omvormer en het type zonnepaneel een rol. Het soort zonnepaneel is vervolgens van invloed op de opbrengst en terugverdientijd.

Type zonnepaneel

Verschillende soorten panelen hebben verschillende prijzen. De soorten van goedkope zonnepanelen naar duurdere zonnepanelen:

Rendement en opbrengst

Zonnepanelen zijn een investering. Het is daarom belangrijk om te kijken naar de opbrengst van de panelen en de terugverdientijd. De terugverdientijd is situatieafhankelijk: wat is het vermogen van de panelen, de opbrengst in kWh en de stroomprijs van de leverancier.

Ontdek hoe je de opbrengst van zonnepanelen kan berekenen en hoe je de terugverdientijd van jouw panelen vaststelt.

Omvormer plaatsen Voor het opwekken van duurzame energie heb je meer nodig dan panelen. Je hebt ook een omvormer nodig en bekabeling. Nadat zonnepanelen de stroom hebben opgewekt, maakt de omvormer deze stroom klaar voor (eigen) gebruik.

Subsidie voor zonnepanelen

Als particulier kan je tegenwoordig nog nauwelijks een subsidie voor zonnepanelen krijgen. Je kan wel een deel van de zonnepaneel kosten terugkrijgen. We hebben alles over zonnepaneel subsidies voor je op een rij gezet.

Meer inspiratie opdoen?

Weet je nog niet precies wat voor zonnepanelen je wilt laten plaatsen en vind je ook de uitstraling belangrijk? Doe meer inspiratie op en bekijk de zonnepaneel voorbeelden om meer ideeën te ontdekken.

Kosten montage zonnepanelen door vakman

Het installeren van zonnepanelen is een flinke klus, waar veel bij komt kijken. Maar wat gebeurt er precies tijdens de installatie en wat regelt de installateur?

De arbeidskosten van de installateur bepalen een groot deel van de zonnepanelen kosten. Sommige bedrijven bieden stuntprijzen aan voor de montage van zonnepanelen. Deze prijzen zien er mooi uit, maar zonnepanelen koop je met het oog op de toekomst. Zorg daarom dat je een goed, betrouwbaar bedrijf kiest voor de aanschaf en plaatsing van de panelen. Zo voorkom je onaangename verrassingen.

Bedrijven vergelijken en slim besparen Iedere vakman hanteert zijn eigen uurtarief. Om die reden kunnen prijzen flink variëren. Door slim te vergelijken, voorkom je dat je te veel betaalt en beslis je zelf welk betrouwbaar bedrijf je zonnepanelen plaatst.

Vergelijk gratis offertes en bespaar

Ben je op zoek naar een betrouwbare installateur voor nieuwe zonnepanelen? Ontdek prijzen en vergelijk verschillende bedrijven door gratis zonnepaneel-offertes aan te vragen via Slimster. Door slim te vergelijken, bespaar je eenvoudig op de kosten. Je besparing loopt wel op tot 45%.

154 zonnepaneel-bedrijven vergelijken

Energiecontrol
Kroon Zonnepanelen
Direct Zonnepanelen
Greentastic Zonnepanelen
Vraag binnen 1 minuut aan Ontvang vrijblijvende offertes Kies de beste deal