• Onafhankelijke informatie
  • Gecontroleerde specialisten
  • 111.000+ vergelijkingen
Gecontroleerde specialisten
Onafhankelijke informatie
Zonnepanelen plat dak

Zonnepanelen op plat dak

Heb je een plat dak en ben je benieuwd of jouw dak geschikt is voor zonnepanelen? Zonnepanelen op een plat dak vragen om een andere montage dan zonnepanelen op een schuin dak.

Factoren plat dak zonnepanelen

  • Hellingshoek
  • Legrichting
  • Afstand tot dakrand
  • Constructie zonnepanelen
  • Schaduw
  • Aantal zonnepanelen

Beste hellingshoek voor plat dak

De ideale hellingshoek voor zonnepanelen is 35 graden. Bij een schuin dak is er automatisch een hellingshoek, maar bij een plat dak moet deze hoek gecreëerd worden. Bij het maken van een hoek met de zonnepanelen, ontstaat er meer schaduw voor de volgende rij.

Bij een kleinere hellingshoek heb je een lagere opbrengst, maar je kan wel meer rijen kwijt. . De installateur maakt een legplan en houdt hierin ook rekening met de beste hellingshoek voor de meest optimale opbrengst.

Beste afstand voor plat dak

Zonnepanelen worden op een plat dak in rijen achter elkaar geplaatst. Om schaduwplekken te voorkomen, moet er voldoende afstand tussen de rijen zijn. De minimale onderlinge afstand tussen zonnepanelen wordt bepaald door de hoogte van de panelen en de breedtegraad.

Afstand tot dakrand Om veiligheidsredenen moeten zonnepanelen ook altijd op een bepaalde afstand van de dakrand worden geplaatst.

Legrichting zonnepanelen

Zonnepanelen op het zuiden gericht, brengen doorgaans het meeste op. Maar heb je weinig ruimte op het dak, dan kan het ook interessant zijn om panelen richting het oosten én westen te liggen. Zo kan je meer panelen kwijt en heb je uiteindelijk een hogere opbrengst.

Zonnepanelen plat dak montage

Zonnepanelen kunnen niet zomaar op een plat dak worden geplaatst, je hebt een bepaalde constructie nodig. Er is een open of gesloten opstelling mogelijk. De open opstelling is goedkoper, maar hier is meer ballast nodig om het paneel op zijn plek te houden. De benodigde hoeveelheid ballast verschilt per situatie. Houd wel rekening met de maximale dakbelasting. De installateur kan vertellen wat de beste optie is voor jou.

Schaduw en zonnepanelen

De schaduw is misschien wel de grootste vijand van een zonnepaneel. Ligt er één paneel in de schaduw, dan heeft dit invloed op alle omliggende panelen. Zorg er dus voor dat de panelen niet in elkaars schaduw of in de schaduw van een ander object liggen. In het legplan van de installateur wordt hier uiteraard rekening mee gehouden.

Vergelijk bedrijven en bespaar De zonnepaneel prijzen kunnen flink variƫren, aangezien ieder bedrijf zijn eigen tarief hanteert. Door meerdere bedrijven te vergelijken, voorkom je dat je te veel betaalt.

Zonnepanelen op plat dak monteren door vakman

Het installeren van zonnepanelen is een hele klus. Veel factoren zijn van invloed op de uiteindelijke opbrengst van de panelen. Wordt er één factor niet meegenomen of is er geen goed legplan? Dan kan je veel opbrengst mislopen. Schakel daarom altijd de hulp in van een ervaren installateur. Deze vakman kan je adviseren, een goed legplan opstellen en de zonnepanelen correct monteren. Zo profiteer jij optimaal van je nieuwe zonnepanelen.

Vind de beste installateur

Ben je benieuwd naar de opbrengst van zonnepanelen op jouw platte dak? Vraag gratis zonnepanelen-offertes aan en kom in contact met regionale specialisten. Vergelijk de bedrijven op basis van prijs en kwaliteit, en bepaal zelf met welke installateur je in zee gaat. Zo bespaar je tot wel 45%.

Direct 154 installateurs vergelijken

Energiecontrol
Kroon Zonnepanelen
Direct Zonnepanelen
Greentastic Zonnepanelen
Vraag binnen 1 minuut aan Ontvang vrijblijvende offertes Kies de beste deal