• Onafhankelijke informatie
  • Gecontroleerde specialisten
  • 111.000+ vergelijkingen
Gecontroleerde specialisten
Onafhankelijke informatie
Opbrengst zonnepanelen

Opbrengst zonnepanelen

Het is zeker mogelijk om in Nederland gebruik te maken van zonne-energie. Maar wat leveren zonnepanelen je precies op? De opbrengst van zonnepanelen kan je gebruiken in je eigen huishouden of terugleveren aan het energienet.

Wanneer haal je het beste rendement uit zonnepanelen? Zonnepanelen moeten onder ideale omstandigheden en op de juiste manier worden geplaatst. Zo brengen zonnepanelen gericht op het zuiden het meeste op en hebben schaduwobjecten een negatieve invloed op je rendement.

Opbrengst per dag of per maand

De opbrengst van zonnepanelen verschilt per dag, sterker nog: het kan per uur verschillen. Het weer speelt namelijk een grote rol. Denk hier aan het aantal zonuren per dag en de verschillende seizoenen.

Opbrengst zonnepanelen per seizoen

Opbrengst zonnepanelen berekenen

Ben je benieuwd naar de opbrengst van zonnepanelen op jouw dak? Als je de kosten en opbrengst van je zonnepanelen weet, kan je ook berekenen hoe lang het duurt voor je de investering hebt terugverdiend.

Bruto opbrengst zonnepanelen berekenen per jaar

Wil je weten wat jouw zonnepanelen opbrengen? Om dit te berekenen heb je het volgende nodig:

  1. Het vermogen van de zonnepanelen
  2. De opbrengst in kWh
  3. De energieprijs van de leverancier

1. Vermogen van zonnepanelen

Het vermogen van een zonnepaneel wordt uitgedrukt in Wattpiek (Wp). Dit piekvermogen is berekend onder ideale omstandigheden. Een paneel levert dus nooit de volledige 100% op van het piekvermogen.

Aan de hand van het gemiddeld aantal zonuren en zonnestraling is in Nederland voor daken op het zuiden een omrekenfactor bepaald van 0,85. Dit betekent dat een zonnepaneel 85% van het piekvermogen oplevert. Deze factor kan variƫren, afhankelijk van de ligging en hoek van het dak, het type zonnepanelen en de hoeveelheid zonlicht.

2. Opbrengst zonnepanelen in kWh

Met de eenheid kWh (kilo-watt-uur) geven we aan hoeveel elektriciteit je opwekt of gebruikt. Nu je de omrekenfactor van het vermogen van zonnepanelen weet voor Nederland (0,85) kan je eenvoudig berekenen hoeveel kWh jouw zonnepanelen opleveren aan de hand van de volgende som:

kWh van zonnepanelen = Aantal Wp x Opbrengst in kWh per Wp

Voorbeeld kWh zonnepanelen berekenen Je hebt 1000 Wp aan zonnepanelen op je dak. Deze panelen hebben een verwachte opbrengst van 1000 Wp x 0,85 kWh per Wp = 850 kWh. De panelen met een vermogen van 1000 Wp leveren je dus 850 kWh op.

Zonnepaneel leveranciers vermelden altijd het nominale vermogen (Wp) en de verwachte opbrengst (kWh).

Tip: Houd er rekening mee dat het vermogen van zonnepanelen jaarlijks terugloopt. Veel fabrikanten van zonnepanelen garanderen na 10 jaar een minimale opbrengst van 90% en na 25 jaar een minimale opbrengst van 80%.

3. Energieprijs leveranciers

Nu je de opbrengst in kWh kan berekenen heb je nog de energieprijs van de leverancier nodig om de bruto jaaropbrengst te berekenen. De uiteindelijke rekensom om de bruto jaaropbrengst (en dus je besparing) te berekenen, is dan als volgt.

Bruto jaaropbrengst zonnepanelen: Opbrengst in kWh x Stroomprijs per kWh

Invloed zonnepanelen kleur op opbrengst

Er zijn zonnepanelen op de markt met een blauwe of zwarte kleur. De kleuren zorgen voor een andere uitstraling, maar verschillen ze ook wat betreft kwaliteit en opbrengst?

Invloed van type dak

Heeft jouw woning een plat of een schuin dak? Een installateur plaatst zonnepanelen niet op dezelfde manier op schuine én platte daken. We hebben uitgezocht hoe je zorgt voor de beste opbrengst met zonnepanelen op een schuin dak en op een plat dak.

Besparen door bedrijven te vergelijken Iedere vakman hanteert zijn eigen uurtarief, waardoor prijzen kunnen variƫren. Vergelijk altijd meerdere bedrijven om te voorkomen dat je te veel betaalt.

Direct gratis offertes aanvragen

Het installeren van zonnepanelen maakt het mogelijk om te besparen op de energiekosten. Toch is het plaatsen van zonnepanelen een flinke investering. Bij Slimster helpen we je graag bij het besparen op je nieuwe zonnepanelen. Vraag gratis zonnepaneel-offertes aan en vergelijk verschillende bedrijven. Ga niet zomaar met de eerste installateur in zee, maar ontdek welke vakman de beste prijs-kwaliteitverhouding heeft. Door slim te vergelijken, kan je besparing oplopen tot wel 45%.

Vergelijk 154 zonnepaneel-bedrijven

Energiecontrol
Kroon Zonnepanelen
Direct Zonnepanelen
Greentastic Zonnepanelen
Vraag binnen 1 minuut aan Ontvang vrijblijvende offertes Kies de beste deal