• Onafhankelijke informatie
  • Gecontroleerde specialisten
  • 127.000+ vergelijkingen
Gecontroleerde specialisten
Onafhankelijke informatie
Opbrengst zonnepanelen

Opbrengst zonnepanelen

Ga naar

Laat je zonnepanelen plaatsen op je woning en ben je benieuwd wat dit je gaat opleveren? Ontdek hoe je de zonnepanelen opbrengst kunt berekenen en welke factoren er van invloed zijn op de opbrengst.

Wanneer haal je het beste rendement uit zonnepanelen?

Je wilt natuurlijk dat je nieuwe zonnepanelen zo efficiënt mogelijk werken: een hoog rendement hebben. Worden de zonnepanelen onder ideale omstandigheden en op de juiste manier geplaatst, dan is het rendement het hoogst en daarmee ook de opbrengst van de zonnepanelen. Houd er altijd rekening mee dat het rendement van zonnepanelen jaar na jaar langzaam afneemt.

Opbrengst zonnepanelen berekenen per jaar

Wil je de bruto zonnepanelen opbrengst per jaar weten? Hiervoor heb je het volgende nodig:

  1. Het vermogen van de zonnepanelen
  2. De opbrengst in kWh
  3. De energieprijs van de leverancier

1. Vermogen van zonnepanelen

Het zonnepaneel vermogen wordt uitgedrukt in Wattpiek (Wp). Dit piekvermogen is berekend onder ideale omstandigheden. Een paneel levert dus nooit de volledige 100% op van het piekvermogen.

Vermogen van 85%

Aan de hand van het gemiddeld aantal zonuren en zonnestraling is in Nederland voor daken op het zuiden een omrekenfactor bepaald van 0,85 kWh per Wattpiek. Dit betekent dat een zonnepaneel 85% van het piekvermogen oplevert. Deze factor kan variëren, afhankelijk van de ligging en hoek van het dak, het type zonnepanelen en de hoeveelheid zonlicht.

2. Opbrengst zonnepanelen in kWh

Met de eenheid kWh (kilo-watt-uur) geven we aan hoeveel elektriciteit je opwekt of gebruikt. Nu je de omrekenfactor van het vermogen van zonnepanelen weet voor Nederland (0,85) kan je eenvoudig berekenen hoeveel kWh jouw zonnepanelen opleveren aan de hand van de volgende som:

kWh van zonnepanelen = Aantal Wp x Opbrengst in kWh per Wp

Voorbeeld kWh zonnepanelen berekenen Je hebt 1000 Wp aan zonnepanelen op je dak. Deze panelen hebben een verwachte opbrengst van 1000 Wp x 0,85 kWh per Wp = 850 kWh. De panelen met een vermogen van 1000 Wp leveren je dus 850 kWh op.

Zonnepaneel leveranciers vermelden altijd het nominale vermogen (Wp) en de verwachte opbrengst (kWh). Zo kun je met behulp van deze rekensom altijd het verwachte vermogen berekenen.

Tip: Houd er rekening mee dat het vermogen van zonnepanelen jaarlijks terugloopt. Veel fabrikanten van zonnepanelen garanderen na 10 jaar een minimale opbrengst van 90% en na 25 jaar een minimale opbrengst van 80%.

3. Energieprijs leveranciers

Nu je de opbrengst in kWh kan berekenen heb je nog de energieprijs van de leverancier nodig om de bruto jaaropbrengst te berekenen. De uiteindelijke rekensom om de bruto jaaropbrengst (en dus je besparing) te berekenen, is dan als volgt.

Bruto jaaropbrengst zonnepanelen: Opbrengst in kWh x Stroomprijs per kWh

Opbrengst per maand of per dag? De opbrengst van zonnepanelen verschilt per dag, sterker nog: de zonnepanelen opbrengst kan per uur verschillen. Het weer speelt namelijk een grote rol. Denk hier aan het aantal zonuren per dag en de verschillende seizoenen.
opbrengst zonnepanelen berekenen

Opbrengst zonnepanelen: wat is het beste seizoen?

Zonnepanelen zetten zonlicht om in elektriciteit. Hoeveel (zon)licht er wordt opgevangen door de zonnepanelen is afhankelijk van het aantal zonuren en de straling van de zon.

Aantal zonuren

Nederland kent minder zonuren dan landen dichter bij de evenaar. De opbrengst is afhankelijk van direct zonlicht, maar ook van diffuus licht. Direct zonlicht zorgt natuurlijk wel voor een hogere opbrengst. In Nederland is er aan de kust gemiddeld meer zon dan in de rest van het land, maar het verschil is niet groot.

Straling van de zon

Een hoge temperatuur betekent niet direct ook een hoge opbrengst. De opbrengst is het hoogst als de zon schijnt, maar het niet te warm is. Zonnepanelen verliezen namelijk hun vermogen als het te warm is. Om deze reden is de opbrengst in april, mei en juni vergelijkbaar met de opbrengst in juli en augustus.

Beste opbrengst van april - september

De lente en zomer zorgen voor meer zonuren in Nederland dan de herfst en winter. Ook heeft de zon meer kracht in de lente en zomer. April t/m september is goed voor meer dan driekwart van de totale jaarlijkse opbrengst van zonnepanelen.

4 factoren die opbrengst zonnepanelen bepalen

opbrengst zonnepanelen

1. Opbrengst van de zonnepanelen

De opbrengst van de zonnepanelen wordt natuurlijk voor een groot deel bepaald door de panelen zelf:

2. Locatie: plek waar je woont

De locatie waar je woont is deels verantwoordelijk voor de hoogte van de zonnepanelen opbrengst. Zo heb je in het westen van Nederland meer zonuren, waar je dan ook meer energie opwekt. De verschillen zijn niet heel groot. Ook in het noordoosten van Nederland brengen zonnepanelen iets meer op per jaar.

3. Hellingshoek zonnepanelen

De ideale hellingshoek van je dak voor zonnepanelen is 35 graden: de panelen hebben dan het hoogste rendement. Dit is vooral het geval als je de zonnepanelen ook nog eens op het zuiden richt. Is de hellingshoek van je dak 20 of 50 graden? Dan daalt de opbrengst van je zonnepanelen al met ongeveer 10%.

Schuin dak: zonnepanelen plaatsen

Ga je zonnepanelen plaatsen op een schuin dak? Op een schuin dak staan panelen automatisch in een bepaalde hellingshoek. Daarom heb je minder dakoppervlak nodig bij een schuin dak dan bij een plat dak. Daar moet je afstand houden tussen rijen om schaduw te voorkomen. Op een schuin dak kan je vanaf 5m2 al zonnepanelen laten installeren, bij een plat dak heb je iets meer ruimte nodig.

Plat dak: zonnepanelen plaatsen

Wil je op een plat dak zonnepanelen plaatsen, dan moet je zelf nog een hellingshoek creëren. Je hebt een constructie nodig om de panelen te plaatsen. Er is een open of gesloten opstelling mogelijk. De open opstelling is goedkoper, maar hier is meer ballast nodig om het paneel op zijn plek te houden. De benodigde hoeveelheid ballast verschilt per situatie. Houd wel rekening met de maximale dakbelasting. De installateur kan vertellen wat de beste optie is voor jou.

4. Legrichting zonnepanelen

De zonnepanelen jaaropbrengst is het hoogst als je de zonnepanelen naar het zuiden richt. Kan je de panelen niet volledig op het zuiden richten?

  • Zuiden: hoogste rendement
  • Zuidoosten/zuidwesten: opbrengst daalt ongeveer met 10%
  • Oosten/westen: opbrengst daalt ongeveer met 20%

Bij de plaatsing van zonnepanelen houden de installateurs ook rekening met de afstand van zonnepanelen tot de dakrand en daknok. Om veiligheidsredenen moet er een bepaalde afstand van de rand gehouden worden, de zogeheten ‘no-go zone’.

Zonnepanelen laten plaatsen door vakman uit de regio?

Het installeren van zonnepanelen maakt het mogelijk om te besparen op de energiekosten. Toch is het plaatsen van zonnepanelen een flinke investering. Bij Slimster helpen we je graag bij het besparen op je nieuwe zonnepanelen. Vraag gratis offertes aan en vergelijk verschillende bedrijven. Je bepaalt vervolgens zelf welke vakman jouw nieuwe zonnepanelen gaat plaatsen.

Vergelijk 188 zonnepaneel-bedrijven

Energiecontrol
Kroon Zonnepanelen
Direct Zonnepanelen
Greentastic Zonnepanelen
Vraag binnen 1 minuut aan Ontvang vrijblijvende offertes Kies de beste deal