• Onafhankelijke informatie
 • Gecontroleerde specialisten
 • 131.000+ vergelijkingen
Gecontroleerde specialisten
Onafhankelijke informatie
Monokristallijn zonnepanelen

Monokristallijn zonnepanelen kopen

Ga naar
Minimale kosten € 175,- Maximale kosten € 350,- Gemiddeld Gemiddelde kosten € 262,-
Gemiddelde prijs monokristallijn zonnepaneel.

Monokristallijn zonnepanelen behoren tot de meest gebruikte panelen in Nederland. Deze zonnepanelen danken hun populariteit aan hun hoge rendement én hun uiterlijk: de zwarte kleur doet het goed op de Nederlandse daken.

Voordelen monokristal panelen

 • Hoog rendement per m2 dakoppervlak
 • Goed rendement per Wattpiek
 • Ideaal op kleine daken
 • Ideaal bij direct licht
 • Zwarte of donkerblauwe kleur

Nadelen monokristal panelen

 • Duurder dan polykristallijn en dunne film
 • Vermogen neemt langzaam af
 • Minder rendement bij diffuus licht

Wat zijn monokristallijn zonnepanelen?

monokristal zonnepanelen

Monokristallijn zonnepanelen zijn donkerblauwe of zwarte panelen met een goed rendement. De zonnepanelen zijn gemaakt van silicum, net als polykristallijn zonnepanelen. De zonnepanelen zijn vooral populair dankzij hun zwarte kleur.

Hoewel monokristallijn zonnepanelen over het algemeen een betere opbrengst hebben dan poly panelen, wordt het verschil steeds kleiner in de praktijk. Wel doen monokristal zonnepanelen het vooral goed bij direct licht.

Wat kosten monokristallijn zonnepanelen?

Soort paneel
Prijs
Offerte
Monokristallijn zonnepanelen € 175 - 350

* Gemiddelde prijs monokristal zonnepanelen excl. montage.

Het draait bij zonnepanelen niet om de kosten per paneel, maar om de kosten per Wattpiek. In de praktijk worden er nauwelijks prijzen per zonnepaneel genoemd, maar we kunnen ons voorstellen dat een grove indicatie handig kan zijn. Naast de prijs van een zonnepaneel, wordt de totaalprijs ook bepaald door de omvormer en de montage.

Kies je voor monokristal zonnepanelen, dan ben je doorgaans wat duurder uit dan bij een polykristal paneel. Dit komt door het tragere productieproces, waar dus meer tijd (en geld) in zit. Toch zijn mono zonnepanelen vooral op kleinere daken, bijvoorbeeld van rijtjeshuizen, een rendabele optie. Benieuwd naar de algemene zonnepaneel prijzen of liever de exacte prijs voor jouw woning weten?

Zwarte zonnepanelen op je dak?
Andere zonnepanelen bekijken?

Prijsopbouw monokristallijn zonnepanelen

Hoe worden monokristal zonnepanelen gemaakt?

Monokristallijne zonnepanelen: hoe worden ze gemaakt en waar komt de naam 'mono kristal' vandaan?

 1. Ronde staaf gemaakt van vloeibaar silicium.
 2. Ronde staaf gezaagd in panelen (met ronde hoeken).
 3. Positieve en negatieve laag aangebracht op paneel voor energieproductie.
 4. Printen dunne metalen lijntjes op paneel, om energie over te dragen naar de dikkere metalen draden.

Het maken van de ronde staaf silicium gebeurt middels een langzaam koelproces. Hierdoor ontstaat een paneel met kristallen die allemaal in dezelfde richting liggen. Het uiterlijk is hierdoor strakker en de panelen lijken gemaakt van 1 kristal (monokristal).

zwarte zonnepanelen kopen

Prachtige kleur van monokristal panelen

De monokristal zonnepanelen danken hun zwarte of donkerblauwe kleur aan het productieproces. Deze egale, donkere kleur van mono zonnepanelen is vaak de belangrijkste reden voor mensen om deze panelen te kopen.

Hoog rendement van monokristallijne zonnepanelen

De monokristallijn zonnecellen zijn efficiënt in het omzetten van zonlicht naar elektriciteit, dankzij de kristallen die allemaal dezelfde kant op liggen. Mono zonnepanelen hebben hierdoor een hoog rendement (de mate waarin zonlicht wordt omgezet naar elektriciteit). Omdat het rendement per oppervlakte zo goed is, zijn deze panelen ideaal op kleine oppervlakten: je kunt immers met monokristallijn zonnepanelen alsnog een maximaal rendement behalen.

Houd er wel rekening mee dat niet alle monokristallijn zonnepanelen hetzelfde zijn. Ook onder deze zwarte zonnepanelen is er verschil in Wattpiek, rendement en garantie.

Opbrengst & terugverdientijd berekenen

Wil je weten wat monokristallijne zonnepanelen opleveren of hoe lang het duurt voor je de kosten hebt terugverdiend?

Ontdek daarnaast hoe terugleveren van energie werkt:

monokristal panelen monteren
Bespaar op voorrijkosten Bij Slimster kom je alleen in contact met vakmannen die in jouw regio actief zijn. Zo houd je de voorrijkosten eenvoudig in de hand.

Monokristallijne zonnepanelen monteren door ervaren installateur

Het plaatsen van zonnepanelen is een flinke klus die je niet even zelf doet. Een ervaren en vakkundige specialist kan je informeren over de beste zonnepanelen voor jouw woning en wensen. Daarnaast is de installatie in goede handen. Maar hoe gaat die installatie precies in zijn werk?

De montagekosten van de zonnepanelen bepalen een groot deel van het totaalbedrag. Sommige bedrijven bieden stuntprijzen aan voor de montage. Hoewel deze prijzen er mooi uitzien, koop je zonnepanelen met het oog op de toekomst. Je wilt dus een ervaren, betrouwbaar bedrijf voor het plaatsen van monokristallijne zonnepanelen. Kijk ook altijd welke garanties er gelden: heb je garantie op het materiaal, de montage en het vermogen?

Beste deal vinden voor nieuwe mono zonnepanelen

Wil je zonnepanelen kopen en ben je op zoek naar een geschikte installateur? Vraag dan gratis zonnepaneel-offertes op van meerdere specialisten via Slimster. Je vergelijkt eenvoudig regionale installateurs op basis van prijs-kwaliteit en bepaalt zelf met welke specialist je in zee gaat. Zo neem je altijd iemand in de arm waar je zelf een goed gevoel bij hebt en betaal je nooit te veel.

Vergelijk 199 installateurs

Energiecontrol
Kroon Zonnepanelen
Direct Zonnepanelen
Greentastic Zonnepanelen
Vraag binnen 1 minuut aan Ontvang vrijblijvende offertes Kies de beste deal