• Onafhankelijke informatie
 • Gecontroleerde specialisten
 • 127.000+ vergelijkingen
Gecontroleerde specialisten
Onafhankelijke informatie
Btw-teruggave zonnepanelen

Btw-teruggave zonnepanelen

Ga naar

Het plaatsen van zonnepanelen is een flinke investering. Wist je dat je de btw van zonnepanelen kunt terugvragen als particulier? Als particulier kan je de btw op de aanschaf én installatie (21%) van de zonnepanelen terugvragen bij de Belastingdienst.

Btw teruggave zonnepanelen 2019

Ook in 2019 heb je als particulier recht op btw teruggave van zonnepanelen. Deze btw (21%) kan je terugkrijgen van de Belastingdienst. Er zijn bedrijven die deze zonnepanelen btw teruggave voor je willen regelen, maar de teruggave kan je ook prima zelf regelen.

Ben ik ondernemer voor de btw?

Heb je zonnepanelen op je dak, dan ben je altijd een ondernemer in de ogen van de Belastingdienst. Je bent een btw ondernemer als je regelmatig goederen of diensten levert. Met zonnepanelen op je dak lever je doorgaans energie terug aan het net. In theorie moet je als ondernemer ieder kwartaal btw-aangifte doen.

Moet ik me aanmelden als btw ondernemer?

Dit hoeft niet altijd. Ben je alleen ondernemer omdat je stroom levert met je zonnepanelen, en denk je minder dan € 1.345 aan btw te moeten betalen? Dan ben je niet verplicht om je aan te melden als ondernemer en krijg je een automatische ontheffing. Maar meld je je niet aan als ondernemer, dan kan je ook geen btw terugvragen over de aanschaf en installatie van de panelen.

Hoe werkt energie terugleveren?

Btw teruggave zonnepanelen zelf regelen

Volg een eenvoudig stappenplan en krijg de 21% btw terug die je over je zonnepanelen hebt betaald. De btw van zonnepanelen terugvragen doe je aan de hand van de volgende 3 stappen.

Stappenplan teruggave btw zonnepanelen

 1. Btw teruggave zonnepanelen formulier invullen
 2. Belastingdienst reageert
 3. Btw aangifte doen in jaar van aankoop

1. Formulier ‘Opgaaf zonnepaneelhouders’ invullen

Formeel gezien ben je een ondernemer vanaf het moment dat je stroom levert aan het net, dit is vanaf de installatiedatum. Om btw terug te vragen, moet je jezelf als ondernemer aanmelden bij de Belastingdienst (energierekening moet wel op jouw naam staan).

 • Aanmelding moet gebeuren binnen maand na afloop van het kwartaal waarin de zonnepanelen zijn gekocht.
 • Je kunt je ook al aanmelden als ondernemer voordat de panelen zijn geïnstalleerd.
 • Formulier in kwestie heet: 'Opgaaf Zonnepaneelhouders'.

2. Belastingdienst reageert

De Belastingdienst reageert in drie delen, met ongeveer 5 werkdagen tussen iedere reactie.

 1. Brief met de bevestiging dat je bent aangemerkt als ondernemer + een btw nummer
 2. Brief met je inlognaam om digitaal btw-aangifte te doen
 3. Brief met je wachtwoord om digitaal btw-aangifte te doen

3. Btw-aangifte doen in jaar van aankoop

Wil je de btw over de zonnepanelen terugvragen, dan moet je dit bedrag terugvragen in het jaar van de aankoop. Nu je ondernemer bent, moet je ieder kwartaal digitaal btw-aangifte doen, tot je van de Belastingdienst een ontheffing ontvangt (je kun hier al in het formulier in stap 1 om vragen).

Vastgesteld bedrag (forfait) of zelf btw berekenen?

Hoe kun je berekenen hoeveel btw je moet betalen? Hiervoor moet je weten hoeveel stroom je aan het bedrijf levert en hoeveel stroom je in diezelfde periode hebt verbruikt. Ook moet je btw in rekening brengen aan het energiebedrijf.

Eerste kwartaalaangifte: btw forfait invullen

Gelukkig hoef je niet per se zelf uit te rekenen hoeveel btw je over stroom moet betalen. De Belastingdienst heeft enkele standaardbedragen voor omzetbelasting op een rijtje gezet (forfaits).

 • Welke forfait je moet invullen, is afhankelijk van je zonnepanelen: zijn ze wel of niet geïntegreerd?
 • Maak je gebruik van forfaits? Dan mag je geen btw in rekening brengen bij het energiebedrijf en daar ook geen facturen naartoe sturen.

Volgende kwartalen: nul invullen

Je kunt bij het 1e kwartaal het volledige forfait invullen en vervolgens bij de overige kwartalen nul invullen.

Het is belangrijk om ieder kwartaal btw aangifte te doen. Doe je jouw aangifte niet of te laat, dan riskeer je een boete en een geschatte aanslag.

Nog meer besparen op zonnepanelen?

Zonnepanelen kopen is een flinke investering en alle besparingen zijn welkom. Door verschillende offertes te vergelijken, voorkom je dat je te veel moet betalen voor de aanschaf en installatie van zonnepanelen. Vraag gratis zonnepanelen offertes aan via Slimster en beslis zelf met welke installateur je in zee gaat.

188 zonnepaneel-bedrijven vergelijken

Energiecontrol
Kroon Zonnepanelen
Direct Zonnepanelen
Greentastic Zonnepanelen
Vraag binnen 1 minuut aan Ontvang vrijblijvende offertes Kies de beste deal