• Onafhankelijke informatie
 • Gecontroleerde specialisten
 • 95.000+ vergelijkingen
Gecontroleerde specialisten
Onafhankelijke informatie

Wat kost een aanbouw?

Van € 15.000,-   € 32.500,- Tot € 60.000,-
Prijs aanbouw, afhankelijk van materiaal, maten en opties.

Wil je meer ruimte in je woning? Een uitbouw vergroot je woning en zorgt voor een waardestijging. Een uitbouw plaatsen is wel een flinke investering. Wat zijn de uitbouw kosten precies en hoe ziet de prijsopbouw eruit?

Voordelen van een uitbouw

 • Meer ruimte in woning
 • Meer licht in woning
 • Waardestijging van woning
Meer uitbouw inspiratie?

Aanbouw kosten berekenen

Diepte aanbouw Prijs*
1 meter ± € 15.000 - 18.000
2 meter ± € 16.000 - 19.000
3 meter ± € 17.000 - 24.000
4 meter ± € 19.000 - 26.000
Diepte aanbouw Prijs*
5 meter ± € 25.000 - 30.000
6 meter ± € 29.000 - 35.000
7 meter ± € 31.000 - 37.000
8 meter ± € 45.000 - 60.000

* Prijs uitbouw met standaard afwerking. Incl. plaatsing en btw

Wil je de uitbouw kosten berekenen? De aanbouw prijs is van verschillende factoren afhankelijk. Denk hierbij aan het materiaal, de afmetingen en de afwerking. Ook speelt een rol wat voor uitbouw je laat plaatsen en of je een vergunning nodig hebt. Bekijk een indicatie van de aanbouw prijzen per meter inclusief plaatsing. Het gaat hier om een standaard afwerking van de uitbouw.

Kosten uitbouw per m2 berekenen

Aanbouw per m2 Prijs*
10 m2 ± € 18.000 - 23.000
12 m2 ± € 20.000 - 25.000
15 m2 ± € 28.000 - 36.000
20 m2 ± € 33.000 - 40.000

Aanbouw per m2 Prijs*
25 m2 ± € 40.000 - 55.000
30 m2 ± € 50.000 - 65.000
40 m2 ± € 63.000 - 75.000
50 m2 ± € 75.000 - 95.000

* Prijs uitbouw met standaard afwerking. Incl. plaatsing en btw.

Beste uitbouw prijzen vinden

Prijsopbouw aanbouw

Materiaalkosten van een uitbouw

Wat kost een aanbouw? De aanbouw kosten worden voor een groot deel bepaald door het materiaal. Deze kosten zijn afhankelijk van de volgende factoren:

 • Materiaalkeuze
 • Grootte van de uitbouw
 • Mate van isolatie
 • Soort uitbouw
 • Fundering
 • Afwerking
 • Uitbouw vergunning

Materiaalkeuze

Een aanbouw wordt doorgaans gemetseld of geplaatst in de vorm van houtskeletbouw. Bij beide vormen wordt er veel gebruik gemaakt van glas. De kozijnen of gevel kunnen uiteraard bestaan uit andere materialen, zoals kunststof of hout.

Grootte van de uitbouw

Het formaat van de uitbouw is deels afhankelijk van het type woning waaraan je wilt aanbouwen. Hoeveel meter breed en hoeveel meter diep wordt je uitbouw? Daarnaast heb je ook de optie om een uitbouw van 2 verdiepingen te plaatsen om nog meer ruimte te creëren.

Wat kost een aanbouw per m2?

Een aanbouw kan per vierkante meter (m2) worden berekend. Dit houdt in: diepte x breedte van de uitbouw. Een meter diepte bij een uitbouw is duurder dan een meter breedte.

Wat kost een aanbouw per m3?

Je kan de kosten van een aanbouw ook per kubieke meter (m3) berekenen: lengte x breedte x hoogte van de uitbouw. De gemiddelde prijs per m3 is € 650. Let wel: deze prijs is indicatief.

Mate van isolatie Bij je nieuwe uitbouw is ook een zekere mate van isolatie nodig. Denk hierbij aan dakisolatie, muurisolatie en vloerisolatie. Maar ook de isolatie van de kozijnen en de beglazing speelt een rol. Vooral kunststof en aluminium kozijnen in combinatie met HR+++ glas zorgen voor een uitstekende isolatie.

Soort uitbouw

Wil je gewoonweg meer ruimte in huis of wil je een specifieke ruimte vergroten? Er zijn verschillende soorten uitbouwen mogelijk, zoals:

Afwerking van de uitbouw

Je kan je uitbouw op verschillende manieren laten afwerken. Ga je voor een standaard afwerking of laat je de uitbouw slechts casco opleveren? Bij een casco afwerking is er geen werk aan de binnenkant verricht; dit moet je allemaal na oplevering nog zelf regelen of doen. Je kan daarnaast ook voor een complete afwerking van de uitbouw kiezen.

Heb je speciale wensen voor je aanbouw? Wat dacht je van openslaande tuindeuren, een schuifpui of een lichtstraat voor meer lichtinval.

Fundering

Kan de uitbouw zonder fundering geplaatst worden of zijn er heipalen nodig? Een fundering heeft natuurlijk ook invloed op de kosten. Hoeveel palen er nodig zijn voor je nieuwe uitbouw is afhankelijk van de ondergrond en het gewicht van je uitbouw.

Heb ik een vergunning nodig?

In bepaalde gevallen heb je een omgevingsvergunning nodig. Soms kan je vergunningsvrij bouwen, maar dan moet je wel aan een aantal voorwaarden voldoen.

Inspiratie opdoen

Wil je meer inspiratie opdoen en verschillende soorten uitbouwen bekijken? We hebben een aantal uitbouw voorbeelden voor je op een rij gezet.

Uitbouw prijzen vergelijken

Montagekosten uitbouw

Naast het materiaal is ook de montage van de uitbouw bepalend voor de kosten. Denk hierbij aan het uurtarief van de vakman, maar ook aan de manier van plaatsing: wordt er gekozen voor een traditionele uitbouw of een prefab uitbouw?

Traditioneel opbouwen of prefab

Waar een traditionele aanbouw op locatie wordt gemaakt en gemonteerd, wordt een prefab aanbouw al in de fabriek geproduceerd. Hierdoor is de plaatsingstijd van een prefab uitbouw korter en zijn de arbeidskosten lager. Voor maatwerk is een prefab uitbouw echter een minder goede mogelijkheid in vergelijking met een traditionele uitbouw.

Uurtarief vakman

Vakmannen hanteren allemaal hun eigen uurtarief. Om deze reden raden wij aan altijd offertes te vergelijken. Zo weet je zeker dat je niet te veel betaalt.

Bespaar op reis- en afvoerkosten Schakel de hulp in van een lokale of regionale vakman en bespaar op de reiskosten. Een andere tip om eenvoudig geld te besparen, is door zelf het afval af te voeren.

Besparen op kosten uitbouw

Wil je een uitbouw plaatsen aan je woning? Vergelijk gratis uitbouw-offertes van regionale bedrijven en betaal nooit te veel voor je uitbouw. Je beslist zelf met welke aanbouw-specialist je in zee gaat. Je besparing kan zo oplopen tot wel 45%.

348 uitbouw-specialisten vergelijken
Roiet Bouwbedrijf
Friese Aannemers Bedrijf & Rocel
De Aanbouw Expert
Bouwbedrijf van de Water
Vraag binnen 1 minuut aan Ontvang vrijblijvende offertes Kies de beste deal