• Onafhankelijke informatie
  • Gecontroleerde specialisten
  • 116.000+ vergelijkingen
Gecontroleerde specialisten
Onafhankelijke informatie
Zo maak je je zonwering schoon!

Zo maak je je zonwering schoon!

Heeft jouw woning zonwering? Je zonnescherm, markiezen, screens of rolluiken schoonmaken is misschien niet de leukste klus, maar voor een langere levensduur in het slim om de zonwering minimaal een keer per jaar schoon te maken. Het voorjaar is de beste tijd om de zonwering onder handen te nemen. Met dit stappenplan helpen we je op weg!

Benodigdheden

  • Een ladder
  • Een emmer met lauwwarm water
  • Doeken of spons
  • Groene zeep of reigningsmiddel voor jouw type doek
  • Zachte borstel

Gebruik nooit:

  • Een hoge drukreininger
  • Bijtende schoonmaakmiddelen
Heb je elektrische zonwering? Haal de spanning er voor de zekerheid af voor je aan de slag gaat.
zonnescherm schoonmaken

Stap 1. Los vuil verwijderen

Veel stoffen die worden gebruikt bij zonwering zijn geïmpregneerd waardoor ze water- en vuilafstotend zijn. Ga dus niet meteen met schoonmaakmiddelen aan de slag, maar probeer eerst het losliggende vuil van het doek en de omkasting te verwijderen met een zachte borstel. Zo voorkom je dat je het vuil onnodig in het doek wrijft.

Maak altijd de complete zonwering schoon en niet alleen de vlekken. Zo voorkom je kleurverschil.

Stap 2. Inweken

Maak het doek van de zonwering vochtig met een ruime hoeveelheid schoon water. Het vuil dat je er niet af gekregen hebt met een zachte borstel kan op deze manier weken. Door het te laten weken in water is het straks makkelijker te verwijderen. Dit geldt voor het doek van een zonnescherm, maar ook voor markiezen en screens.

Stap 3. Soppen

Maak een sopje van lauwwarm water en groene zeep (of afwasmiddel). Of met reinigingsmiddel van de zonwering specialist. Maak eerst een onopvallend stukje schoon en kijk of er geen kleurverschil optreedt. Ga daarna met een spons en het warme sopje aan de slag. Het is belangrijk dat je dept en niet hard wrijft.

Maak het aluminium of kunststof frame ook schoon met een vochtige doek. Gebruik hierbij eventueel groene zeep als het wat vervuild is.

Maak zonwering nooit schoon in de volle zon. De kans op vlekken is dan groot.

Stap 4. Afspoelen

Laat het sop tien á twintig minuten intrekken, afhankelijk van hoe vies het doek is, en spoel het doek daarna goed af met schoon water. Je kunt hiervoor emmers water of eventueel de tuinslang gebruiken, maar zorg ervoor dat de straal dan niet hard is.

Stap 5. Drogen

Laat het doek heel goed drogen. Bekijk daarom voor je aan de slag gaat de weersvoorspellingen en verzeker je ervan dat het droog blijft. Is het doek nog vochtig als je het oprolt dan gaat het ten koste van de kwaliteit van het doek. Is je doek goed droog? Dan kan de zonwering er weer tegenaan!

markiezen schoonmaken

Rolluiken schoonmaken?

Voor rolluiken schoonmaken gelden bijna dezelfde stappen alleen hoef je het rolluik niet te bevochtigen voordat je het vuil verwijderd. En een rolluik kan je gemakkelijk zelf drogen door met een zachte doek het rolluik droog te wrijven voor een blinkend resultaat.

Wat bij een rolluik nog wel belangrijk is, is het schoonmaken van de binnenkant. Aan de binnenkant van een rolluik blijft namelijk veel vuil zitten. Als dit niet schoongemaakt wordt, breidt het vuil zich uit naar de buitenkant.

Verwijder de kap als het rolluik weer is opgerold. Zo kan je bij de binnenkant van de lamellen. Laat het rolluik steeds een stukje zakken en maak de lamellen schoon met een zachte doek of spons. Vergeet ook niet de geleiders en rubbers in te smeren, zodat het rolgordijn soepel blijft werken.

rolluiken schoonmaken

Tijd voor nieuwe zonwering?

Merk je dat je de zonwering niet meer goed schoon krijgt of dat de kwaliteit minder is geworden? Zonwering gaat gemiddeld 10 tot 20 jaar mee, afhanelijk per type zonwering dus misschien is het tijd om de zonwering te vervangen. Vraag in dat geval gratis zonwering offertes op en vergelijk zonweringspecialisten op prijs en kwaliteit. Zo betaal je nooit teveel!

Direct zonwering specialisten vergelijken

Maratec
Axxent Nederland
Kossen Woninginrichting
Zonwering aan huis
Vraag binnen 1 minuut aan Ontvang vrijblijvende offertes Kies de beste deal
Deel deze pagina