• Onafhankelijke informatie
  • Gecontroleerde specialisten
  • 100.000+ vergelijkingen
Gecontroleerde specialisten
Onafhankelijke informatie
Deel deze pagina

Buitenmuur stucen: kosten & mogelijkheden

Van € 2.600,- Gemiddeld € 3.400,- Tot € 8.200,-
Afhankelijk van materiaal, afmeting en opties.

Wil je jouw gevel een nieuwe uitstraling geven of zijn de buitenmuren wel toe aan een opknapbeurt? Een buitenmuur stucen vraagt om de nodige expertise van een professionele stukadoor, maar wat zijn de mogelijkheden en kosten?

Voordelen gevel en buitenmuur stucen

  • Frisse uitstraling van woning
  • Muur blijft ademen: gevel is waterdicht en weerbestendig
  • Diverse afwerkingen mogelijk

Buitenmuur stucen prijs per m2

Stucwerk van gevels en buitenmuren heeft een hogere prijs dan het stucen van binnenmuren. Er is namelijk buiten een dikkere pleisterlaag nodig en de muren moeten waterafstotend zijn en tegen een stootje kunnen. Buitenhuis zijn er verschillende mogelijkheden voor het stucen van muren.

Deze mogelijkheden hanteren ieder hun eigen prijzen en ook andere factoren hebben invloed op het prijskaartje. Denk hierbij aan de huidige staat van de gevel. Ook hanteren stukadoors vaak verschillende prijzen. Het is daarom lastig om een exacte prijs per m2 te noemen, maar kijk hieronder voor een schatting van de kosten om een buitenmuur te stucen.

Indicatie prijzen gevel stucen

Werkzaamheden stukadoor Prijs per m2*
Buitenmuur laten stucen € 55,-

* Gemiddelde prijs, incl. btw, materiaal en arbeidskosten

Soorten buitenstucwerk

Er zijn diverse manieren om buitenmuren te laten stucen. Lees hieronder de verschillende soorten stucwerk voor gevels en buitenmuren.

Buitenmuur glad maken

Stucwerk voor binnenmuren en plafonds wordt gemaakt op basis van gips, maar dit is buiten niet toepasbaar; gips is namelijk niet bestand tegen water of temperaturen onder nul. Om die reden wordt er voor buitenstucwerk gebruik gemaakt van een cementmengsel. Met dit mengsel worden buitenmuren glad afgewerkt.

Spachtelputz op buitenmuur

Spachtelputz kan binnen en buiten toegepast worden. Net als binnen heeft het spachtelputz voor gevels een prachtige korrelige stuctuur, maar er is wel een verschil tussen spachtelputz voor binnen- of buitenmuren. Het sierpleister voor buitenmuren is bestand tegen een stootje en waterdicht. Zo blijft het lang mooi en is het te reinigen met een hogedrukreiniger.

Buitenmuur schuren

Het is mogelijk om de waterafstotende stuclaag op de gevel te schuren, zodat er een wolkachtige structuur ontstaat. Dit decoratieve effect zorgt voor een speciale uitstraling op je gevel.

Gepleisterde plint

De gepleisterde plint is een stucwerk dat veelvuldig terugkomt, maar niet direct opvalt. Deze plint is een cementgebonden stuclaag aan de onderzijde van buitenmuren. Tegenwoordig wordt deze stuclaag vooral aangebracht om de onderste laag gemetselde stenen te verbergen. De gepleisterde plint heeft dus vooral een decoratieve functie.

Scheuren voorkomen in buitenmuren

Er kunnen scheuren in stucwerk ontstaan, door beweging in de fundering. Om scheuren in buitenmuren te voorkomen, kan er wapeningsgaas worden aangebracht op de zwakste gedeeltes. Dit kunnen hoeken zijn of de overgang tussen twee verschillende ondergronden. Een professionele stukadoor zal altijd bekijken welke plekken versterking nodig hebben.

Vergunning nodig voor buitenstucwerk?

Een gevel stucen of stucwerk op buitenmuren kan de woning een andere uitstraling geven. Het veranderen van het aangezicht van de woning kan niet altijd zonder vergunning. Voor het herstellen van de oorspronkelijke staat van de gevel is doorgaans geen vergunning nodig. Maar, doe altijd navraag bij je gemeente of je een omgevingsvergunning nodig hebt om de buitenkant van je woning te stukadoren.

Vergelijk stukadoor-offertes en bespaar

Het is verstandig om een gevel te laten stucen door een professionele stukadoor. Zo weet je zeker dat het eindresultaat van de buitenmuren goed genoeg is. Wil je niet te veel betalen voor een stukadoor? Vraag dan gratis offertes aan via Slimster!

  • Vergelijk 5 regionale stukadoors
  • Ontvang vrijblijvend advies en prijsoffertes
  • Beslis zelf met wie je in zee gaat
  • Bespaar tot wel 45%