Genomineerd voor Website van het Jaar 2020
Energielabel 2021
Ga naar

Energielabel 25x duurder in 2021

Heb je plannen om je huis te verkopen of heeft jouw huis nog geen energielabel? Vraag deze dan nog dit jaar aan. Per 1 januari 2021 stijgen de kosten van een energielabel namelijk aanzienlijk en wordt het aanvragen tot wel 25x duurder.

Energielabel huis: wat verandert er in 2021?

Vanaf 1 januari 2021 verandert de regelgeving rondom het energielabel. De grootste verandering is dat er een energiedeskundige langskomt om het label op te stellen. Door deze verandering wordt een energielabel ook duurder:

  • 2020: gemiddeld € 7,50 voor energielabel (10 jaar geldig)
  • 2021: gemiddeld € 190 voor energielabel (10 jaar geldig)
Meer informatie

Energielabel 2021: energiedeskundige op bezoek

Het huidige energielabel vraag je eenvoudig online aan. Woningeigenaren moeten een aantal vragen beantwoorden over woningtype, verwarmingssysteem, isolatie en zonnepanelen. Ook is het mogelijk om bewijsstukken toe te voegen, zoals foto’s en een taxatierapport. De gegevens worden vervolgens op afstand gecontroleerd door een deskundige.

De betrouwbaarheid van dit systeem is al vaker in twijfel getrokken. Zo maakte Radar in 2018 al een uitzending over de (on)betrouwbaarheid van dit energielabel: bekijk de uitzending.

Per 1 januari 2021 wordt het energielabel niet meer op afstand verstrekt, maar komt er een energiedeskundige naar je woning. Om deze reden wordt een energielabel duurder.

De Vereniging Eigen Huis noemt de invoering onbegrijpelijk en adviseert huiseigenaren die de komende jaren overwegen te verhuizen om nog in 2020 een energielabel aan te vragen.

Wat gebeurt er als ik al een energielabel heb?

Heb je al een definitief energielabel? Dit label blijft 10 jaar geldig. Weet je niet zeker of je een definitief energielabel hebt? Dit kun je eenvoudig checken: www.energielabel.nl/woningen/zoek-je-energielabel.

Is een voorlopig energielabel voldoende?

In 2015 hebben alle huiseigenaren een voorlopig energielabel ontvangen. Een voorlopig energielabel is een inschatting op basis van de gegevens geregistreerd bij het Kadaster. Als je jouw huis wilt verkopen of verhuren moet je het voorlopige energielabel omzetten naar een definitief energielabel.

Waarom nog in 2020 energielabel aanvragen?

In 2020 betaal je nog gemiddeld € 7,50 voor een energielabel, in 2021 is dit gemiddeld € 190. Het energielabel is 10 jaar geldig, dus je haalt er ook voordeel uit als je pas over een paar jaar wilt verhuizen.

Voorkom onnodige kosten en vraag dit energielabel nog in 2020 aan. Dit kun je doen op de website van Energielabel voor woningen.

Verduurzaam je huis en verbeter energielabel

Wil je jouw huis verduurzamen? Als je huis energiezuiniger wordt, krijg je ook een beter energielabel. Je huis verduurzamen kan op de volgende manieren:

Woning laten isoleren
Zonnepanelen plaatsen
Warmtepomp plaatsen
Vloerverwarming plaatsen

Deel deze pagina