Henrieke Hahn
Henrieke Hahn
Product Specialist
2 minuten

Zonnepanelen werken op (zon)licht, betekent dit dan dat ze alleen wat opbrengen in de zomer? Of zijn zonnepanelen ook rendabel in de herfst en de winter?

Opbrengst zonnepanelen per seizoen

De opbrengst van zonnepanelen ligt het hoogst van april tot en met september. Dus met name in de lente en zomer, maar ook in het najaar is er een uitstekende opbrengst. Dit betekent niet dat je zonnepanelen in de herfst en winter niets opleveren. Zonnepanelen werken op licht en doen het dus ook gewoon op bewolkte, minder zonnige dagen.

Sterker nog, zonnepanelen doen het juist beter bij lagere temperaturen in vergelijking met erg warme dagen. De opbrengst valt lager uit als de zonnepanelen te warm worden.

Opbrengst zonnepanelen per maand

zonnepanelen opbrengst per maand
zonnepanelen in winter

Zonnepanelen in de winter

Hoe zit het met zonnepanelen en sneeuw? Als er een dik pak sneeuw op de panelen ligt, kunnen de panelen het licht inderdaad niet opnemen. Over het algemeen zijn de zonnepanelen echter snel weer sneeuwvrij: sneeuw glijdt van het dak of smelt langzaam. Wat kun je zelf doen als er sneeuw ligt op de zonnepanelen in de winter?

Wel doen

  • Zonnepanelen in optimale hellingshoek zetten
  • Zonnepanelen sneeuwvrij laten maken door expert
  • Zelfreinigende zonnepanelen laten plaatsen

Niet doen

  • Niet zonnepanelen sneeuwvrij spuiten, kan leiden tot bevoren zonnepanelen en minder rendement
  • Geen ruitenkrabben gebruiken, om krassen te voorkomen
  • Geen autowas gebruiken, haalt coating van de zonnepanelen
  • Ga niet zelf je schuine dak op, om ongelukken te voorkomen

Opbrengst zonnepanelen in winter en herfst

Zonnepanelen wekken in de lente en zomer het meest op, maar zijn ook in de herfst en winter nog rendabel. Van april tot en met september wordt er ongeveer 60 - 75% opgewekt. Dit betekent dat je zonnepanelen van oktober tot en met maart ook nog 25 - 40% van de jaaropbrengst opleveren.

Meer informatie?
Zonnepanelen opbrengst

Wil je zonnepanelen laten plaatsen en ook profiteren van de zonne-energie in huis? Vraag dan gratis en vrijblijvend zonnepanelen offertes aan en kom in contact met vakmannen die in jouw regio actief zijn.

Direct zonnepanelen installateurs vergelijken

Energiecontrol Duurzame energie
SunDynamics logo
Saman Groep logo
Zelfstroom logo
  1. Vraag binnen 1 minuut aan
  2. Ontvang vrijblijvende offertes
  3. Kies de beste deal